Dínóbalerina

Eredményekben gazdag őszt tudhatnak maguk mögött a Tyrannosaurus-kutatók az idén. Több érdekes lelettel gazdagították a tudományt.

Paul Sereno, a Chicago Egyetem paleontológusa és szerzőtársai a Science magazin szeptemberi online számában mutatták be a Tyrannosaurusnál csaknem százszor kisebb, és mintegy 40 millió évvel korábban élt rokon, a Raptorex kriegsteini névre keresztelt alig háromméteres állatot, melyet egy kb. 5-6 éves fiatal felnőtt példány szinte teljes csontváza alapján írtak le. Azután kiderült, hogy a Tyrannosaurusok feltehetően a mai madarakban is megtalálható parazitáktól szenvedtek. Nemrégiben pedig Stephen Brusatte mutatta be a világnak a Tyrannosaurus család újabb tagját, az Alioramus altai elnevezésű, szintén törékeny őslényt. (Az Alioramus nemzetséget egy hiányos koponya alapján 1976-ban egy orosz paleontológus, Sergei Kurzanov írta le először, ám a most előkerült lelet a nemzetség egy másik faját képviseli.) Az A. altai szinte érintetlen csontváza 65 millió éves kőzetből került elő a mongóliai Góbi sivatagban.

A Tyrannosaurus szó hallatán mindenkinek egy ormótlan testfelépítésű, hatalmas fogakkal felszerelt, kegyetlen szörnyeteg jut az eszébe, ám a csoport legújabb képviselője is inkább egy törékeny balerinára emlékeztet. Az eddig felfedezett Tyrannosaurusokra az izmos, erős test, a rövid és széles koponya, és az erőteljes állkapocs jellemző. Az Alioramus azonban megszegte a szabályt, és kilóg a sorból hosszú vékony koponyájával, gyenge állkapcsával és törékeny, levegővel teli testével. A dinoszauruszelegancia megtestesítője lehetne, ha nem állna ki 8 apró szarvacska a pofájából és a fejéből. Hosszú feje és gyenge harapása azonban nem tette lehetővé, hogy úgy harapja át a csontokat, ahogy a többi Tyrannosaurus. Az erőt és a fizikai fölényt sebességgel és mozgékonysággal pótolta, és valószínűleg lesből vadászott kisebb prédákra.

Az Alioramus nyak- és hátcsigolyáit légzsákok töltik ki, melyek roppant hatékony légzést tettek lehetővé. A Tyrannosaurusokat is magába foglaló dinoszaurusznemzetség modern madárleszármazottai hasonló testfelépítésűek. Ha a madár lélegzik, levegő tölti meg ezeket a légzsákokat, majd kilégzésnél ez a levegő a csontokból a tüdőbe áramlik. Emiatt a tüdő folyamatosan friss levegővel telítődik, és 2,5-szer több oxigént tud felvenni légvételenként, mint az emlősök tüdeje.

A "légtömlős" csontok miatt az Alioramus a méretéhez képest meglehetősen könnyű lehetett. Az elvégzett csontvizsgálatok alapján a Góbi sivatagban talált példány egy 9 éves, fiatal felnőtt volt, kb. 370 kg-os testsúllyal. Közeli rokona a Tarbosaurus ebben a korban nagyjából kétszer ilyen súlyos lenne, a T. rex pedig legalább öttonnányi.

Hosszú, vékony koponya, gyenge állkapocs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.