Lelket is bántó bőrbetegség

Kellemetlen, megbélyegző, sokszor kíséri a magány és a kirekesztés. Magyarországon is csaknem kétszázezren szenvednek psoriasisban, vagyis pikkelysömörben, melynek legújabb kezelési lehetőségeiről tegnap, a betegség világnapján szakemberek tájékoztattak. A ma még gyógyíthatatlan bőrbetegségről a laikus közvélemény nehezen fogadja el, hogy nem fertőző kór. A hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. Megjelenésében a veleszületett hajlam mellett más kiváltó tényezők is lehetnek.

Közvetlen kiváltó oka az immunrendszer aktiválódása, s ezt a szervezeten kívüli vagy belüli tényezők váltják ki. Belső okok a lázas betegség, fertőzés, gyulladás, gyógyszerek, külső okok a nyomás és dörzsölés, hajlati és fejbőrgombásodás, bőrre kerülő vegyszerek, ekcéma, ritkán a napfény.

Dr. Holló Péter bőrgyógyász, egyetemi adjunktus szerint a különféle krémek, a sokszor kitűnő hatású fényterápia, vagy a belsőleg szedhető gyógyszerek mellett a betegség legkorszerűbb terápiái reményt adhatnak még a legsúlyosabb esetekben is. Az úgynevezett biológiai válaszmódosító szerek mindössze 2-3 éve érhetők el. Legfontosabb célpontjai a gyulladás kialakulásában kulcsfontosságú molekulák, amelyek gátlása révén új lehetőség nyílt a súlyos pikkelysömörös betegek kezelésében. A beteg maga adhatja be injekció formájában, vagy 6-8 hetente infúzióként kapja meg, hatásuk ideális esetben már néhány nap múlva észlelhető, 1-2 hét alatt a betegek bőre tünetmentessé válik, ízületi panaszaik is megszűnnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.