Nem fertőz

Ma, amikor, éppen az influenzától félünk, nem árt emlékeztetni arra, hogy nem minden fertőzés fertőz! Vagy legalábbis nem annyira, és nem úgy, ahogy sokan gondolják. Ennek jellemző példája a herpes zoster, az övsömör. Legutóbb a Medical Tribune számolt be arról, hogy még szakmai körökben is komoly vita dúl arról, mennyire kell izolálni, és közösségből, munkából eltiltani az övsömörös beteget.

A fertőző betegségekkel foglalkozó német szakemberek idei összejövetelén Peter Wutzler professzor, a Jenai Egyetem Virológiai Intézetének vezetője, komoly vitába keveredett kollégáival, és csak nehezen sikerült meggyőznie őket arról, hogy hagyják nyugodtan dolgozni övsömörös asszisztensnőiket is! Pedig számos, korrekt után-követéses vizsgálat bizonyítja, hogy az övsömör kizárólag kontaktus útján terjed. Azaz a fertőzés átadásához a herpes zosteres hólyagocskáknak, vagy tartalmuknak érintkezniük kell más személlyel, és akkor is csak az akut szakban, az első napokban képesek átadni a betegség virulens kórokozóját.

Tehát hiába okozza ugyanez a vírus, a valóban cseppfertőzéssel terjedő és nagyon fertőző bárányhimlőt, az övsömörös beteget mégsem kell eltiltani a munkától, még az orvosok segítőit sem! Nem érdektelen probléma, mert maga a betegség és a gyógyulási folyamat hetekig el szokott húzódni. Természetesen más, ha a beteg rosszul érzi magát és nem képes dolgozni. Akkor otthon kell maradnia, egyébként "karanténra" nincs szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.