Mégsem Hitler koponyáját őrzik Moszkvában

Fiatal nőé az a koponya, amit már hatvan éve Hitlerének tartanak - derítette ki egy új vizsgálat. A kutatás eredménye azonban nem változtat a tudósok által egyöntetűen elfogadott véleményen, hogy Adolf Hitler meghalt 1945 áprilisában a berlini bunkerben.

Röviddel azután, hogy Adolf Hitler és frissen elvett felesége, Eva Braun 1945 áprilisában öngyilkosságot követett el, a szovjet titkosszolgálat emberei behatoltak a náci vezér megrongálódott berlini bunkerébe, amelynek oldalában megégett csontmaradványokat találtak. 1946-ban visszatértek, s ekkor fedezték fel ugyanott a koponyadarabot, amelyen jól kivehetően egy golyó ütötte lyuk tátongott. Úgy vélték, ez Hitler koponyamaradványa, bizonyíték arra, hogy meghalt. A koponyát egyéb tárgyakkal, így egy véres szófával együtt Moszkvába vitték, és azóta ott őrzik.

A szovjetek a megégett csontmaradványokat - a koponyadarab kivételével - először Magdeburgban földelték el, majd 1970-ben exhumálták, újrahamvasztották őket, és a hamut a szennyvízcsatornába szórták.

Csakhogy a halott Hitlert nem tudták bemutatni, mert a náci vezér és felesége teteme megégett, ezért szinte azonnal kialakult a legenda arról, hogy Hitlernek sikerült elmenekülnie, és valahol Dél-Amerikában él. Ennek a legendának eredt nyomába a History Channel. Kikérték a csontmaradványt vizsgálatra, és kiderült, hogy a koponya egy negyvenévesnél fiatalabb nőtől származik, vagyis nem lehet Hitleré.

Nick Bellantoni, a Connecticut Egyetem munkatársa, kutatásvezető elmondta, a csonttöredék kicsi koponyáról árulkodott, a férfiak koponyája robusztusabb, ez a töredék vagy egy nagyon fiatal fiú, vagy egy nő koponyájából származik. A DNS-vizsgálatokból szintén az derült ki, hogy a koponya egy 40 évesnél fiatalabb, de 20 évesnél idősebb nőtől származik. Csakhogy a történeti források szerint Eva Braun megmérgezte, míg Hitler főbe lőtte magát. Arról nem szólnak a feljegyzések, hogy Braun is főbe lőtte volna magát.

A titkosszolgálat emberei Hitler halálának helyszínén találtak véres tárgyakat, és azokat is begyűjtötték. Ezek DNS-vizsgálata kimutatta, hogy a vérnyomok származhattak férfitól, de a helytelen szállítás és tárolás miatt szennyeződtek, így vizsgálati eredményük nem mondható kétséget kizárónak - mondta el Linda Strausbaugh biológus.

A kutatók hangsúlyozzák, a koponyadarab lehet Eva Brauné is, semmi sem utal arra, hogy Hitler a bunkerben ne halt volna meg. "Úgy gondolom, a bunkerben Hitler öngyilkos lett, a vérfoltok pedig alá is támasztják ezt, ha szenynyeződtek is az idők folyamán" - nyilatkozta Bellantoni.

Christopher Browning történész, a második világháború és a holokauszt elismert szakértője is leszögezte, az új kutatási eredmények nem változtatnak azon a tudósok által egyöntetűen elfogadott véleményen, hogy Adolf Hitler meghalt 1945 áprilisában a berlini bunkerben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.