Atomkísérlet a kémiaórán?

Kelet-Közép-Európában az elsők között szeptembertől több mint háromezer diák ismerkedhet egy vadonatúj oktatási eszközzel: a kicsi (kb. fél kilós) számítógéppel, az egyedi kialakítású, színes gumiborítású, hordozható netbookkal.

A minilaptopok megjelenése az osztálytermekben valódi áttörést jelent az informatikával támogatott oktatás terén, hiszen véglegesen kiszabadítja a számítógépet az informatikateremből, és a közismereti tantárgyak oktatását is segíti - mondta el lapunknak Tarnavölgyi Gábor, az Interaktív Oktatástechnika Portál (www.iot. hu) főszerkesztője. Képzeljünk el egy atomszerkezet-elemzést háromdimenziós modellel, robbantásos kísérletek videofelvételeit vagy egy-egy történelmi esemény helyszíneinek virtuális bejárását - hogy csak némi ízelítőt nyújtsunk az interneten - akár a roppant népszerű YouTube videomegosztón is elérhető tananyagokból.

A napokban a diákok kezébe került Intel minigépekkel együtt az osztály számítógépeit összefogó, és a tanár munkáját segítő PC-felügyeleti program is érkezik, valamint kézírás-felismerő, lopásgátló, azonnali eredményt adó tesztkészítő program - tudtuk meg Gacsal Józseftől, az Intel magyarországi üzletfejlesztési igazgatójától.

Egy tanév tapasztalatával rendelkeznek a budapesti Deák-Diák Általános Iskolában, ahol 2008-ban indult egy 25 készüléket jelentő ún. pilot program. Wagner Éva tanár, az iskola igazgatóhelyettese a PC-s diákprogram pedagógiai megítélését így foglalta össze:

- Szinte minden iskolai tanulási tevékenységet nagyon hatékonyan támogat (pl. szervezésben, adatrögzítésben, szövegalkotásban, gyakorlásban stb.) ez a rendszer. Különösen nagy lehetőséget látunk abban, hogy a digitális tananyagok lehetővé teszik a személyre szabott egyéni foglalkozásokat, akár online felületeken, akár helyi telepítésű interaktív tananyagokon. Nagyon hasznos az interaktív anyagokban az azonnali visszajelzés. Ezt azért szeretik a gyerekek, mert így maguk is fel tudják mérni, hogy mi az, amit tudnak, és hol kell még tovább dolgozni a jobb eredmény eléréséért.

- A kimondottan gyerekeknek szánt "netbook" típusú noteszgép fő erényei a fröccsenés ellen védett billentyűzet, a hosszú akkumulátoros üzemidő és az ütések, zuhanások okozta fizikai behatásokkal szembeni ellenállás - kezdi a gépek és a programok bemutatását Gacsal József.

- Jellegzetessége a 10 colos képernyő, Ethernet-, wifi-, VGA-, mikrofon- és hangszórócsatlakozók és a legújabb Intel Atom processzor jellemzik. Operációs rendszer lehet Linux és a Windows meghatározott verziói. Magyar billentyűzettel és honosított iskolai szoftverekkel szállítható.

A készülékek természetesen kapcsolódnak az internetre, de a sávszélesség többtucatnyi felhasználó egyidejű online munkájához sosem elég - tudtuk meg több iskola tanárainak egyöntetű véleményét.

A netbookok nemcsak a diákokat késztetik lelkes tanulásra, de a tanároknak is újra kell értelmezniük tanítási módszereiket. Az Intel programjában ez az oktatási módszertan is fontos szerepet kap. A cél, hogy a tanárok pl. megtanulják a számonkérés és értékelés egyedi módszereit - magyarázta az Intel magyarországi képviseletének üzletfejlesztési igazgatója.

Az osztálytermi laptopokat érintő rendkívül lelkes fogadtatást ígéretes folytatás követheti. Az Interaktív Oktatástechnika Portál értesülései szerint a már említett háromezer után további pár ezer laptop kerül már idén ősztől az oktatásba. Barcsánszky Péter, az Oktatási Hivatal információs osztályának vezetője szerint idén pár ezer darab laptop iskolákba szállítása a terv, amit több pályázatból is támogattak (HEFOP, TIOP, TÁMOP). Jövőre pedig, ha a pályázati források és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség költségvetése a tervek szerint alakul, akkor több tízezer darab laptop kerülhet a diákokhoz. Mindehhez az e sorok írásakor határidős ún. informatikai normatíva bevezetése is nagy segítséget nyújt.

A királyegyházai iskolában a hátrányos helyzet sem akadály, ha van elkötelezett tanár és eszköz, valamint módszertan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.