Influenzateszt kontra védőoltás

Ahogyan terjed az új influenzavírus a lakosság köreiben, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy valaki már találkozott a kórokozóval, ám csak enyhébb tünetekkel vagy tünet nélkül esett át a betegségen. Mivel a vírus begyűjtése hosszú évekre szóló védettséget jelent, az érintetteknek fölösleges (lenne) beadni a védőoltást - csakhogy a fertőzés tényéről nem is olyan egyszerű meggyőződni.

Kollégánk nemrég angliai útról tért haza influenzaszerű tünetekkel. Gyógyulás után munkába állt, de megfelelő tesztlehetőség híján ma sem tudja, hogy esetleg sertésinfluenzája volt-e, és érdemes-e védőoltást kérnie, ha erőre kap Magyarországon a járvány. Egy másik kolléga gyermekétől váladékmintát is vitt az orvosnak ellenőrzési céllal, de hiába: a hazai egészségügy számára egyelőre nem kérdés, hogy valaki már gyógyult vagy még csak leendő (potenciális) sertésinfluenzás.

A lapunk által megkérdezett virológusok egyöntetű véleménye, hogy aki egyszer túljutott a betegségen, az hosszú időre szóló védettséget szerzett, vagyis az ő esetében a védőoltás beadásának nincs értelme. Már ha kétséget kizáróan megbizonyosodtunk róla, hogy az illető valóban az új influenza vírusával (AH1N1) találkozott, amit csak a megfelelő tesztekkel lehet kimutatni. Kulcskérdés az is, hogy mikor történt a fertőződés. A korábbi H1N1-járványok során is be lehetett gyűjteni bizonyos fokú védettséget a mostani vírus ellen, ám ez nem szünteti meg, csak csökkenti az új influenza elkapásának esélyét - hiszen nem ugyanarról a kórokozóról van szó, ráadásul a vírusok folyamatosan mutálódnak.

A vírus észlelésére kétféle módszer létezik: a légúti váladékból magát a kórokozót, a vérből pedig a fertőzés nyomán termelődő ellenanyagot lehet kimutatni. Százszázalékos megbízhatóságú eljárás nincs - azaz a negatív teszteredmény nem jelent garantált vírusmentességet -, fordított irányban azonban az eljárások tévedhetetlenek: ha valakiben kimutatják a fertőzöttséget, akkor annak nincs szüksége megelőző oltásra. Ráadásul a teszt alapesetben (a bekerülési költséget tekintve) olcsóbb, mint az oltás - igaz, az utóbbinak Magyarországon nincs piaci ára. Összevethető ugyanakkor a szövődményveszély: ez a szakszerűen elvégzett tesztnél a nullához közelít, az oltásnál viszont egyelőre nem ismert (de nagyobb, mint nulla). A mérleg tehát a teszt felé billen: múlt idejű, megalapozott újinfluenza-gyanú esetén érdemes lenne tesztelni oltás előtt.

A háziorvosok által megrendelhető ingyenes gyorsteszt elsősorban a kórokozók kimutatására alkalmas, azaz heveny megbetegedések azonosítására és nem a vírussal történt találkozás utólagos ellenőrzésére szolgál. Az utóbbit lehetővé tevő vérvizsgálatra az Országos Epidemiológiai Központ légútivírus-osztálya van kijelölve (és felkészülve), ide azonban nem lehet csak úgy, az utcáról besétálni. A háziorvos viszont beutalhat, és az orvosnál vagy a helyszínen levett vérből két nap alatt meg is tudható az eredmény. Igaz, nem ingyen: a vizsgálat 4400 forintba kerül. Mint megtudtuk, telefonon már sokan érdeklődtek a lehetőségről, jelentkező viszont eddig alig akadt.

Nem mindegyikünknek kéne átesnie az oltáson, ha tudnánk, milyen fertőzésen estünk már át
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.