Hideget igen - forrót ne!

Mennyire vehetőek komolyan nagyanyáink egészségügyi intelmei? A kép vegyes. "Ne igyál hideg vizet, mert megfázol". Nem igaz, ezt semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá. "Ne igyál túl forró italt". Igaz. De nem elsősorban azért, mert "megéget", hanem, mert hoszszabb távon - évek, évtizedek alatt - nyelőcsőrákot okozhat. Ezt kevés embernek sikerült olyan tisztán bebizonyítania, mint egy Farhad Iszlami nevű tudósnak. Igaz, ehhez ideális terepnek bizonyult Irán Golesztán nevű tartománya, ahol kiemelkedően nagy a laphámsejtes nyelőcsőrák gyakorisága - mert nap mint nap literszámra fogyasztják a forró fekete teát. Ráadásul két ismert nyelőcsőrákra hajlamosító kockázati tényezővel, a nikotinnal és az alkohollal sem kell ott számolni, mert kevesen dohányoznak, és alig fogyasztanak szeszes italt.

A kutató a British Medical Journalban 300 nyelőcsőrákos beteg ivási szokásait hasonlította össze. Azt vizsgálta, hogy milyen forró volt a tea, pontosabban, hogy mennyit vártak, amíg lehűlt az ital, és az hogyan befolyásolta a kór gyakoriságát. Kiderült, hogy akik rendszeresen nyomban felhörpintették a tűzforró, gyakran 60-65 fokos teát, kétszer gyakrabban betegedtek meg, mint akik legalább két percig hűlni hagyták. Akik pedig öt percet vártak, míg kb. 40 fokos lett az italuk, azoknál egyenesen a tizedére csökkent a nyelőcső rosszindulatú daganatának gyakorisága.

Várjanak hát öt percet, amíg megisszák a teájukat. Megéri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.