Szimmetria minden mennyiségben

A szimmetriával, illetve annak hiányával, sérülésével foglalkozó tudósok és művészek találkoznak e héttől a budapesti Szimmetria Fesztiválon, amelyen a víz asszimmetriája különös jelentőséget kap.

Kapcsolatteremtés tudósok és művészek között, nyitás a nagyközönség felé kiállításokkal, koncertekkel, performan-ce-okkal - ez a lényege a július 31. és augusztus 5. között Budapesten zajló rendezvénynek. Ide a szimmetriával foglalkozó tudósok érkeznek, a művészek köréből pedig azok, akik tudományos (geometriai, fizikai, kristálytani, kozmológiai) eredmények hatására hoznak létre új műalkotásokat - tudtuk meg Darvas Györgytől, a konferencia elnökétől.

Az idei fesztivál egyik kiemelkedő személyisége Steven Weinberg, az 1979. évi fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje. Weinberg a részecskefizikai anyagszerkezet és az alapvető kölcsönhatások leírására jelenleg legelfogadottabb, úgynevezett standard modell egyik kidolgozója. Eredményes munkásságának fénykora ma már a fizikatörténet része. Meir Shinitzky és Yosef Scolnik arra a kérdésre keresnek és adnak magyarázatot, vajon mi a biokémiai és fizikai alapja annak, hogy az élő anyag alapvető molekulái csak bal- vagy csak jobbkezes változatukban vannak jelen a szervezetekben? Az ő kutatásaikat egészíti ki Gerald Pollack előadása arról, milyen szerepet játszik ezekben a biokémiai folyamatokban az oldószer szerepét betöltő víz aszimmetriája.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.