A takarékosság luxusa

A méret és a tömeg csökkenésének, illetve a mobilinternet áldásainak köszönhetően a laptophasználat ma már valódi mobilitást nyújt - sajnos többnyire csak rövid ideig. Az akkuélettartam-hosszabbító próbálkozások meredeken növelik az árat (és persze a kilókat is). Olcsóbb megoldás, ha inkább a hardvert szerkesztik át úgy, hogy kisebb legyen az étvágya.

Egy átlagosnak tekinthető, új, hatcellás lítiumion akkuval rendelkező laptop 2-3 órányi üzemidőre képes két feltöltés között. Ehhez a drágább és nagyobb, 9 cellás akkuk még mintegy másfél órát tudnak hozzátenni. Viszont léteznek olyan hordozható számítógépek is, amelyeknél az üzemidő a 6-8 órás sávba esik, annak ellenére, hogy csupán 6 cellás akkut használnak, és az áruk is belefér az alsó középkategóriába.

A takarékos géposztályt az Acer alapította meg a Timeline-sorozattal. Ennek képviselői a hardveres és szoftveres energiatakarékosság hatékony keverékét kínálják. A készülékek normál használat esetén mindenféle trükk nélkül, bekapcsolt wifivel és bluetooth-szal is elmennek több mint öt órán keresztül, ha pedig teszünk is valamit a fogyasztásoptimalizálásért, az üzemidő 8 óra közelébe tornázható.

Az alacsony fogyasztás kulcsa egyrészt az Intel takarékos Core 2-es processzoraira épülő konfiguráció, ami önmagában körülbelül 20 százalékkal kevesebb áramot igényel, mint az első generációs Centrino. A másik, ennél látványosabb dobás, a megjelenítési technológia átalakítása. A Timeline LED háttérvilágítású kijelzőt használ, ami nagyjából 40 százalékkal eszik kevesebbet, mint egy ugyanakkora LCD (ráadásul nagyobb a fényereje, és a szemet is kíméli). A harmadik beavatkozási pont a hűtés, összességében ugyanis ez a funkció (mindenekelőtt a ventilátor működtetése) rabolja el a legtöbb energiát, ráadásul a hasznos teljesítmény szempontjából teljesen fölöslegesen. A spórolós gépek házában olyan áramlási rendszert alakítottak ki, ami például a nagy ipari berendezésekből ismert terelőzsaluk használatával. Ebből adódóan a karosszériából a működés közben termelődő hő egy része oldalt, illetve felfelé (a billentyűzeten keresztül) távozik, ami nem csak a felhasználónak kellemes (mivel megakadályozza a gépház aljának felforrósodását), hanem a proceszszornak is.

A fogyasztáscsökkentés szoftveres támogatásáról kevesebbet tudunk. Ezt a funkciót a Power Smart gombbal lehet bekapcsolni, és az a lényege, hogy ilyenkor a gép agya takarékos üzemmódra utasítja a legnagyobb fogyasztókat. Ilyesmivel mások is próbálkoztak (az ismertebbek közé tartozik például a Battery Doubler, azaz elemduplázó nevű program), a korábbi analógiák alapján valószínűleg a Power Smart is a kijelző fényerejével, a vincseszter és az optikai meghajtó sebességével, valamint a processzor teljesítményével játszik. Utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy amikor a proceszszor 100 százalékon üzemel, általában automatikusan bekapcsol a ventilátor - ha a teljesítménylimitet mondjuk 99 százaléknál szabjuk meg, akkor a kényszerhűtés elkerülhető, és a gép sem lesz érezhetően gyengébb.

A fenti megoldások némelyike más gyártóknál is felbukkan: a Dell és a Toshiba "zöld" laptopcsaládja is LED-es képernyőket használ, és a szellőzésen is sokan igyekeznek sprórolni, például speciális laptoppárnák alkalmazásával. A tajvani gyártó gépe pillanatnyilag anynyival nyújt többet, hogy egy kompakt, alig 2 centi magas házban ötvözi az összes áramkímélő technológiát, és a takarékosság "luxusáért" nem kér ártöbbletet.

Minden  részlet  az áramfelvétel minimalizálását szolgálja
Minden részlet az áramfelvétel minimalizálását szolgálja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.