Sportolókat véd egy magyar szívmonitor

Új fejlesztésű, a szívbetegséget felismerő készüléket kapott a Magyar Jégkorong Szövetség. Az eszköz sportolás közben folyamatosan monitorozza a szívműködést és a szív állapotát, ezzel lehetőséget ad az orvosoknak arra, hogy a rejtett szívbetegségeket idejében felismerjék.

Az eszköz jelentőségét nem kell ecsetelni a hazai sportéletben. Kolonics György közvetlenül a pekingi olimpia előtt hunyt el szívtágulattal járó szívizombetegség, a bal szívfél heveny elégtelensége miatt. Ugyancsak szívproblémák vezettek az egyik legjobb jégkorongozónak tartott ifj. Ocskay Gábor halálához az idei jégkorong-világbajnokság előtt néhány nappal. A válogatott csatár halálát szívinfarktus okozta. A világ egyik legjobb kézilabdázója, Görbicz Anita ez év elején szintén kardiológiai okok miatt hagyott ki hosszabb időt.

Az I-QRS elnevezésű telemetriás övet érzékelőkkel szerelték fel, amelyek különböző eszközökre, például mobiltelefonra, számítógépre továbbítják az élettani információkat. (A rendszer a fejlesztést segítő távközlési cég, a Pannon hálózatán működik, de bármelyik szolgáltató hálózatán használható.) Az adatok elemzésével lehetőség van arra, hogy a szívbetegségek, a szívritmuszavar és egyéb egészségügyi problémák idejében felismerhetők és kezelhetők legyenek. Szilágyi Gyöngyi, a magyar fejlesztő cég kutatási igazgatója lapunknak elmondta: két éve kezdődött el a fejlesztés, amelynek eredményeként mára száz készülék segíti a sportolók életét. A mérési adatokat egy elemzőközpontba továbbítják, amely akár az edző laptopja is lehet. A rendszer azonnal jelzi, ha kóros eltéréseket tapasztal. Szilágyi Gyöngyi szerint a készülék legfontosabb feladata az, hogy a sportoló ne kerüljön olyan állapotba, amely már a szervezetét károsítja.

"Örülök, hogy mi vagyunk az elsők, akik használhatják ezt az eszközt" - mondta Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke. A hokisok elsősorban a felkészülésben veszik hasznát az övnek.

A cég élettani szakértői szerint ifj. Ocskay Gábor esetében segíthetett volna ez a készülék. A műszerből kapott a debreceni focicsapat, és a tűzoltók is tesztelhetik ezt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.