Zöld elképzelés

Történelmi környezetben (a budavári Történeti Múzeumban) tették meg mintegy történelmi bejelentésüket (új stadion épül az Üllői úton) az FTC labdarúgócsapatát működtető zrt. potentátjai.

A Kevin McCabe brit mágnás vezette tulajdonosi csoport – amint az a prezentációból kitetszett – FIFA- és UEFA-szabványos, huszonegyezer néző elhelyezésére alkalmas, ám harmincezres befogadóképességig bővíthető, csak ülőhelyekkel ellátott, teljesen fedett, multifunkcionális aréna fölhúzását tervezi. Mindazonáltal a “végeredményt” illetően már csak azért sem árt az óvatosság, mert a bemutatott koncepció az engedélyezés előtti állapotot tükrözi, ekként a beruházók – az elkövetkezendő három-négy hónapban – fenntartják a változtatás jogát.

Mindenesetre a VIP-páholyokkal megálmodott létesítménybe – tízezer négyzetméteren – megannyi kiszolgáló helyiséget álmodtak: szórakoztató és kereskedelmi központot, orvosi és fitneszcentert, hotelt, irodaházat, nem utolsósorban új utcát létesítenek. A modern FTC-stadion “valóban” zöld lesz, tudniillik – amint azt Szász András, a McCabe-érdekeltséghez tartozó beruházó cég vezetője elmondta – a projektgazdák figyelembe vették a FIFA Green Goal elnevezésű szabálykönyvének útmutatásait, környezetvédelmi előírásait; ebből adódóan a nyolchektáros telepet parkosítják, s kiemelt figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra, így például az esővíz újrahasznosítására is.

A stadion – amint arról lapunkban már korábban beszámoltunk – e pillanatban a mostani pálya eredményjelzője mögött, részben az első számú edzőpálya helyén, a Szent István Kórház felé “tolva”, az Üllői útról merőlegesen elfordítva helyezkedne el.

A terveket bemutató McCabe hangsúlyozta: a gazdasági válság módosíthatja az elképzeléseket, ám úgy véli, 2010-ben elkezdődhetnek, s három-négy éven belül befejeződhetnek a munkálatok. A Népszabadság kérdésére, hogy “tól-ig” mennyit szánnak a beruházásra, McCabe azt válaszolta: 50-60 millió eurót.

És akkor most várunk.

Vetített jövő
Vetített jövő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.