galéria megtekintése

Zeng az ég és mű a fű

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 07. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Kemény, ám ingoványos talajon: a női labdarúgókon kísérletezik a FIFA? Hatalmas a botrány, mert a jövő évi női vb-t műfüves pályákon akarják megrendezni.

Amikor 2011 tavaszán Kanada elnyerte a 2015-ös női labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, mindenki örült, hogy méltó helyre került a torna. Az országban egyre népszerűbb a női futball, a londoni olimpiáról bronzérmesként hazatérő válogatott tagjait már-már hősökként ünnepelték odahaza.

A „lázadó” Silvia Neid és Nadine Angerer (jobbra) az Európa-bajnoki címvédő német válogatott edzésén
A „lázadó” Silvia Neid és Nadine Angerer (jobbra) az Európa-bajnoki címvédő német válogatott edzésén
Carmen Jaspersen / AFP

Ekkor jött a hideg zuhany: a szervezők bejelentették, hogy a vb meccseit műfüves pályákon óhajtják megrendezni. A hírt óriási felhördülés követte, s természetesen a FIFA is állást foglalt: a szervezet szerint semmi probléma nincs a mesterséges gyeppel.

 

A baj már korábban sejthető volt. Az utánpótlás-világbajnokságok némelyikén – így a kedden kezdődött női U20-as világversenyen is – használatos a műfű. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárki is kedvelné a műanyag borítást.

A jövő évi vb-n részt vevő profi női futballisták a múlt év elején aláírásgyűjtést indítottak azt remélve, hogy a FIFA – amely egyébként 103 oldalas dokumentumban fejtegeti, milyen príma dolog a műfű – jobb belátásra tér. Abby Wambach, a szókimondásáról híres amerikai világbajnok, 2012 aranylabdása így emelte fel a hangját a mesterséges gyep ellen: „Mi, játékosok világszerte keményen dolgozunk a labdarúgás fejlődéséért. Úgy gondolom – és ezzel bármelyik férfi futballista egyetértene –, a műfű visszalépés a számunkra.”

Azon túl, hogy a mesterséges gyeppel borított pályák rendszerint jóval keményebbek a valódi gyepnél, a játékosok egybehangzóan állítják: ez a talaj növeli a sérülésveszélyt. A női futballisták műfűre kényszerítésének kapcsán ráadásul felmerül a hátrányos megkülönböztetés gyanúja is. Több újítást ugyanis épp azért utasít el hosszú ideje a FIFA, mert a szervezet törekvései szerint a játéknak mindenki számára egyformának kell lennie. Ezért nem játszanak például – bár a kapusoknak a férfiakénál jóval kisebb termete akár még indokolhatná is – kisebb kapura a nők, és részben ezért védekeznek sokan tűzzel-vassal a videobíró bevezetése ellen is.

Mindenesetre az ausztrál válogatott néhány hete kollektíve jelezte: nem szeretne műfüvön futballozni a vb-n. További negyven női futballista és tréner július 28-án egy ügyvédi iroda segítségével hivatalos levélben kérte a kanadai és a nemzetközi szövetséget, valamint a 2015-ös világbajnokság szervezőit: revideálják a műfűvel kapcsolatos álláspontjukat, ellenkező esetben ők megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A „lázadók” közt ott van a német válogatott játékosként háromszoros, trénerként kétszeres Európa-bajnok szövetségi kapitánya, Silvia Neid; a 2013-as aranylabdás kapus, Nadine Angerer; az amerikai válogatott több világ- és olimpiai bajnok tagja, mint Heather O’Reilly és Alex Morgan, valamint a spanyol sztár, Veronica Boquete. „Szó sem lehet műfüves vb-ről. Nem vagyunk tengerimalacok!” – jelentette ki Neid. Amúgy a hölgyek bármiféle diszkriminációja több kanadai és európai törvénybe ütközik, úgyhogy a csoport biztos abban: az esetleges pert csakis a játékosok nyerhetik meg.

Sepp Blatter FIFA-elnök a hét elején kijelentette: a műfű marad. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy akinek nem tetszik, annak nem kell pályára lépnie. „Tudom, hogy a játékosok és edzők bizonyos csoportja nem szokott hozzá az újfajta borításhoz. Ők azt hangoztatják, hogy a műfű nem jó. Pedig jó” – csillogtatta meg lenyűgöző érvelési technikáját az elöljáró.

A hölgyek óva intenek attól, hogy bárki legyintsen a 2015-ös világbajnokság körül kialakult cirkuszra. Könnyen lehet ugyanis, hogy ami ma csupán öntudatos nők feminista kirohanásának tetszik, az néhány hónap vagy év múlva férfifronton is napirendre kerül.

Bár az amerikai Pontiacban igazi pázsitra kellett cserélni a vb alatt a fedett stadion, a Silverdome műfüvét, az húsz esztendeje, még 1994-ben volt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.