galéria megtekintése

Olimpia 2024: "Érthetetlen, mire voksoltak a jelenlévők"

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Határozatban kezdeményezi a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy Budapest, illetve a kormány vizsgálja meg a 2024-es nyári játékok megrendezésének lehetőségét – így döntött tegnapi közgyűlésén a testület. Felszólalt az utóbbi napok „ötkarikás” főszereplője, dr. Török Ferenc is, ám ezúttal nem azt kifogásolta, amit eddigi beadványaiban és nyilatkozataiban bírált.

Hozzávetőleg egy órája tartott a Larus Rendezvényközpontban a résztvevők zöme által egyenesen „történelminek” minősített tanácskozás, amikor hirtelen tapinthatóvá vált a feszültség, hiszen szólásra emelkedett a grémium legitimitását, illetve az ülés megtartásának jogszerűségét – a bírósági ítéletre hivatkozva – megkérdőjelező Török doktor. Ám a korábbi öttusa olimpiai bajnok most nem a 2012-es közgyűlés és az azt követő időszak anomáliáira hívta fel a figyelmet, hanem arra, hogy számára furcsa módon nem szerepelnek a percekkel korábban elfogadott költségvetés tételei között az olimpiai pályázat előkészítésével kapcsolatos kiadások.

– Érthetetlen, mire voksoltak a jelenlévők, hiszen fogalmuk sem lehetett arról, melyek lesznek végül is a büdzsé valós számai. És akkor a másodfokú bírósági ítéletről még nem is beszéltem. De azt most hagyjuk is, mert tény és való: a verdiktet még nem foglalták írásba – említette.

Az intermezzóig már túl voltunk a nap kétségkívül legemelkedettebb pillanatán: az egybegyűltek – a beteg Borkai Zsolt elnök távollétében – 125 igen szavazattal 1 nem ellenében úgy döntöttek, hogy áldásukat adják a kandidálás előmunkálatainak megkezdésére. (Az egyetlen ellenszavazó Nádas Pál, a MOB szabadidősport-tagozatának tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság korábbi elnöke volt, aki – érdeklődésünkre – így indokolta szembenállását: „Az ország jelenlegi helyzetében megengedhetetlen luxusnak, fölösleges pénzkidobásnak tartok minden olyan forintot, amelyet a pályázattal kapcsolatban költünk el.”)

 

A döntés előzményeként Schmitt Pál exállamfő, a NOB magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke tartott minden részletre kiterjedő prezentációt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly elfogadott, Agenda 2020 nevet viselő programjáról. Ennek lényege, hogy a jövőben az eddigieknél jóval gazdaságosabban, kisebb költségvetéssel, a fenntarthatóság jegyében kell megrendezni a játékokat, amelyeknek immár nem feltétlenül egy város lehet csupán a házigazdája.

Schmitt az online-médiában dolgozókról külön is szólt: „Az internetalapú sajtóképviselők, akik elektromos úton terjesztik az információkat.” Ennél közérdekűbb gondolatokkal szolgált Bienerth Gusztáv, a PricewaterhouseCoopers korábbi magyarországi vezérigazgatója, aki tagja annak a neves sportolókból, sportvezetőkből, gazdasági szakemberekből álló olimpiai védnöki testületnek, amelyet Borkai verbuvált. A még 2002-ben készült, s 2006-ban frissített hatástanulmány jegyzője amellett érvelt, hogy a rendezés ma már „egyáltalán nem lenne irreális vállalkozás”.

Szavazás „kézfelkiáltással”
Szavazás „kézfelkiáltással”
Szabó Miklós

Az olimpiát „az emberiség legnagyobb békebeli vállalkozásának” nevező közgazdász elmondta, hogy a játékok újonnan kiszemelt helyszínei a dunai szigetek, az események központja pedig Csepel lenne. „Az Agenda 2020-at éppen az olyan méretű államokra alkották meg, mint a miénk, hiszen már nem kizárólag egy városban, sőt nem is mindenképpen egyetlen országban kell megtartani a versenyeket” – utalt arra, hogy a kajakszlalomosok akár Szlovákiában vagy Szlovéniában is vadvízre szállhatnának.

Fontos körülményként említette: már három éve, Londonban is jó néhány később elbontott létesítmény adott otthont egy-egy sportág viadalainak, s a NOB a jövőben még inkább favorizálja az ideiglenesen felhúzott csarnokokat, stadionokat. A Thomas Bach vezette bizottság elvárásai között persze – könnyítés ide vagy oda – továbbra is szerepel 10 500 sportoló és 5000 sportszakember fogadása, 310 versenyszám lebonyolítása, sportolói és médiafalu felhúzása, „ám a helyzet alapjaiban más, mint volt tíz-húsz évvel ezelőtt”.

Szabó Bence, a közgyűlés levezető elnöke a felelős döntést, a társadalmi konszenzus létrehozását, az olimpia ügyének politikamentességét emelte ki a pénteki határozatot követő időszak sarokpontjaiként. A MOB főtitkára úgy fogalmazott: „Olimpiai bajnokként és sportvezetőként is rendkívüli örömmel tölt el mindaz, ami most történt.” A továbbiakban a már említett hatástanulmány haladéktalan elkészítése a sorjázó feladatok között az első.

Amennyiben az abban foglaltak a jelentkezés benyújtására ösztönzik az illetékeseket, a Fővárosi Közgyűlésen a sor, amelynek szintén ki kell mondania: a testület támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezését. Ezt követheti a kormány igenje, amely föltehetően törvény formájában fogalmazódik meg, majd – ha minden klappol – szeptember 15-én Budapest és a MOB közösen nyújtja be kandidálását, csatolva hozzá a kabinet garanciáját.

Az eddig nyilvánosságra került hírek szerint Boston, Róma és a dél-afrikai Durban aspirálása kész tényként kezelhető, a németek még nem választottak Berlin és Hamburg közül, és komolyan fontolgatja a jelentkezést Párizs meg Isztambul is. Drukkerek mellett tehát ellenlábas is akad bőven. Mi az, hogy: a jogi ügyekben ritkán tévedő Török doktor szerint például véleményes, hogy a paragrafusok útvesztőjéből vagy a riválisokkal folytatott versenyből lesz-e nehezebb győztesen kikerülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.