galéria megtekintése

Világ Kupa

Labdarúgás

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Ma este fél tíztől Barcelona–Real Madrid örök rangadó a Copa del Rey valenciai döntőjében.

Mi lesz a Barcelonával? – kérdik mind többen (idehaza is), miután a katalán együttes egyaránt 1-0-ra elveszítette az Atletico Madriddal vívott BL-visszavágót, valamint a Granada elleni bajnoki mérkőzését. Könnyen lehet: ez a két gól – meg az, hogy a „Barca” egyet sem szerzett – mindjárt két trófeájába kerül a vörös-kék együttesnek, ezzel együtt a helyzet nem annyira súlyos. Mert a Barcelona az utóbbi hetekben jobban szerepelt, mint a Real Madrid: öt győzelem és egy döntetlen volt a két kudarcot megelőző hat meccsének a mérlege. A királyi gárda viszont hét mérkőzésből csak négyet nyert meg, és háromszor is alulmaradt, igaz, a dortmundi 0-2-vel nem esett ki a Bajnokok Ligájából. (Ám a „bennmaradás” nem rajta, hanem a ragyogóan futballozó Borussiának a játékánál jóval gyengébb helyzetkihasználásán múlt.)

Nem mellesleg: a fehérek kikaptak a bajnokság örök rangadóján, a Bernabeu stadionban rendezett „klasszikuson” is, mely után mindenki az egekbe emelte a 4-3-as diadalt arató, újabban viszont elparentált Barcelonát...

Ma megint a meccsek meccse következik Spanyolországban: ezúttal a Király Kupa döntőjében találkozik a La Liga második és harmadik helyén álló, de változatlanul a legnagyobb vetélytársnak nevezhető két csapat. A helyszín a Real Madridnak kedvez; már annyiban, hogy legutóbb – 2011-ben –, amikor a régi riválisok szintén a valenciai Mestalla stadionban kerültek szembe finalistákként, a „királyiak” hódították el a serleget (kétszer tizenöt perces hosszabbítás után 1-0). Ám nagy kérdés, hogy az akkori gólszerző, a sérült Cristiano Ronaldo játszik-e ma este. Carlo Ancelotti, a fővárosiak itáliai mestere látszólag nem ideges emiatt: „Amennyiben nem léphet pályára, úgy nem változtatok a tervezett tizenegyen” – mondta feltűnő nyugalommal. De valószínűleg nem vetheti be Marcelót sem, és az is csak ma dől el, hogy Sergio Ramos szerepelhet-e.

 

Viszont számíthat az immár „Angel di Ronaldónak” hívott Di Mariára, továbbá Casillasra, akit ugyan a bajnoki találkozókon mellőz, ám akiről a Marca című madridi sportlap a következő címmel közölt cikket: „Isten keze”. A 153-szoros spanyol válogatott, világ- és Európa-bajnok kapus egészen különleges sorozatot produkált a Király Kupa mostani évadában: úgy érkezik a döntőre, hogy idáig egyetlen gólt sem kapott! Ha nem szakad meg ez a széria, akkor a Real Madrid nagy eséllyel pályázhat a trófeára, mert egyet csak bevág Pintónak... Florentino Perez madridi klubelnök még ennél is tovább ment, mert kijelentette: „Mindent meg akarunk nyerni, amit csak lehet. A BL-t és a bajnokságot is.” Majd hozzátette: „A Király Kupa szerintem már-már a zsákban van.”

E hallatlan optimizmushoz képest a Barcelona visszafogottan készül a döntőre. Az utóbbi napok eseményei csendre intették a játékosokat, akik nehezen emésztették meg, hogy néhány vörös-kék szimpatizáns egyenesen tüntetett ellenük az után, hogy hazaérkeztek Granadából. A Gerardo Martino argentin edzővel szemben folytatott „hadjárat” is bántja őket, olyannyira, hogy Carles Puyol még azt sem tartotta túlzásnak leszögezni: „Halálunkig Tatával vagyunk.” A legszűkebb körökön kívül már nem tapasztalható ilyen állhatatos kiállás a tréner mellett, sőt sokan azt emlegetik: az együttes kiesett a szakvezető kezéből. Nem könnyíti meg az edző helyzetét Piqué sérülése sem, ráadásul a másik középső védő, Bartra sem egészséges, így előfordulhat, hogy a hűségesküt mondó Puyol ugrik be a döntőre. A hátsó sorok összetételénél is nagyobb dilemma azonban, hogy Messi megszabadul-e az előző héten tapasztalt kontraformájától, azaz úgy játszik-e ismét, ahogyan tud, s miként a Real Madrid elleni 4-3 alkalmával is futballozott. Ha nem, akkor az a veszély fenyeget: se BL, se bajnoki cím, se Király Kupa... Semmi se.

De a rangadó az mindig más, azon bekövetkezhet bármi, és mindennek az ellenkezője is. Abból a szempontból persze nincs változás, hogy ma este szinte az egész világ az El Clasicót nézi. A találkozót 166 ország televízióállomásai közvetítik, fél tíztől Valencia lesz a földkerekség fővárosa.

Másfél, esetleg két óra játék után pedig vagy Barcelona, vagy Madrid...

BARCELONA REAL MADRID

KIRÁLY KUPA DÖNTŐ, VALENCIA, 21.30 TV: DIGISPORT1, 21 . JV.: MATEU LAHOZ.

Barcelona: Pinto – Daniel Alves, Mascherano, Bartra vagy Puyol, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Fabregas – Neymar, Messi, Iniesta.

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao – Modric, Xabi Alonso, Di Maria – Isco, Benzema, Bale.

Útjuk a döntőig. Barcelona: Cartagena 4-1, 3-0; Getafe 4-0, 2-0; Levante 4-1, 5-1; Real Sociedad 2-0, 1-1. Real Madrid: Xativa 0-0, 2-0; Osasuna 2-0, 2-0; Espanyol 1-0, 1-0; Atletico Madrid 3-0, 2-0.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.