galéria megtekintése

Veréb nagyot küzdött, de a vigaszágon sem termett babér neki

0 komment

MTI

Veréb István óriási csatában kikapott a vigaszágon, így kiesett a szabadfogású birkózók 86 kilogrammos kategóriájában szombaton, a riói olimpia utolsó előtti versenynapjá

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar délelőtt rögtön első meccsén kikapott a kategória elsőszámú esélyesétől, a kétszeres világbajnok orosz Abdulrasid Szadulajevtől, aki azonban fináléba jutásával vigaszágra segítette őt. Ott a venezuelai Pedro Cabellos Fuentes várt rá, aki a tavalyi és a 2014-es vb-n is tizedik volt.

falseCzeglédi Zsolt / MTI

A dél-amerikai versenyző a negyeddöntőben hat percig küzdött a korábban Veréb ellen technikai tussal győztes Szadulajev ellen, s már ekkor látszott, hogy veszélyes ellenfél lehet, ettől függetlenül a vigaszági mérkőzésen sokáig az történt, amit a magyar akart.

 

Az első három percben feltűnően passzív volt Cabellos Fuentes annak ellenére, hogy a csepeliek birkózója is óvatosan birkózott. Másfél perc után a venezuelai meg is kapta intését, fél perccel később pedig már Veréb vezetett 1-0-ra, egy perccel ezek után pedig már 2-0-ra, mivel egy gyors lábra támadást követően kivitte riválisát a szőnyegről.

Három perc után úgy tűnt, nem lesz gondja a továbbjutással Veréb Istvánnak, aki azonban a második szakasz elején hibázott, rossz indításába szépen belekontrázott ellenfele, mögé került, s meg is pörgette, így 4-2-re már ő vezetett. A folytatásban Veréb fokozta a tempót, gyönyörű lábra támadás után egyenlített, a folytatásban azonban újra figyelmetlen volt, s egy szőnyeg széli szituációnál maga mögé engedte riválisát.

Az eredmény ekkor 6-4 volt a venezuelainak, aki az utolsó percre nagyon elfáradt, 50 másodperccel a vége előtt Veréb könnyedén vitte le és ment mögé (6-6). Az egyenlítés ugyanakkor nem ért vezetést, mivel a venezuelainak három kétpontos akciója volt, így kellett még a pont a magyarnak, aki állásból akarta dűlőre vinni a dolgot. Óriási energiával dolgozott a 28 éves magyar, az utolsó 15 másodpercben pedig mindkét karja ellenfeléé alatt volt, s egy sajátságos keringő alakult ki a szőnyegen: a venezuelai menekült, a mérkőzésvezető jelezte is az intést, kollégái azonban nem fogadták ezt el, így az eredmény nem változott, sőt, a magyar reklamálás elutasításáért még egy pontot kapott Cabellos Fuentes, aki így 7-6-ra nyert, Veréb pedig kiesett.

falseCzeglédi Zsolt / MTI

"Nem akarom a bírókra fogni, nyilván nem csak ezen múlt, nem lett volna szabad négy pontot adnom az ellenfelemnek, de a végén körülbelül három kört futott hátra, egyértelműen szabálytalan volt, mégsem intették. Ha én csinálom, valószínűleg az első köröm végén megintenek" - mondta keserűen a riói olimpiai birkózóversenyeinek utolsó magyar érintettje, aki így két vereséggel búcsúzott.

A magyar birkózók így két ötödik hellyel zárták a játékokat: a kötöttfogású Bácsi Péter (74 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) egyaránt elődöntősök voltak, ám előbb az elődöntőben, majd a helyosztón is veszítettek. Igaz, Lőrincz a bronzcsatában a szakemberek szerint is egyértelmű bírói hibák miatt kapott ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.