galéria megtekintése

Vasár- és ünnepnap?

Az eddig csodálatosan szereplő magyar válogatott vasárnap késő este Belgium csapatával játszik – csak pozitívan – az egyenes továbbjutásos szakaszban.

Olyan hőség tombolt pénteken a magyar válogatott szálláshelyének környékén, hogy a tréninget egy órával későbbre halasztotta az edzői stáb, bár – magunk közt szólva – délután hatkor sem volt hűvösebb, mint ötkor... Harminckét Celsius-fokos melegben gyakoroltak honfitársaink, és legföljebb azzal vigasztalhatták magukat, hogy a tüzes „vörös ördögök” még kegyetlenebb klímában mozognak. Illetve, a kerettagok számára a legfőbb kárpótlást az jelentette: mindegy, milyen hőség izzaszt, itt vagyunk az Európa-bajnokságon, és már az egyenes kieséses szakasz következik.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Kabalából mondjuk inkább azt: az egyenes továbbjutásos etap előtt állunk.

 

A nyolcaddöntős ellenfél persze nem akármilyen együttes. Ebben az esztendőben három hónapot az első, további hármat pedig a második helyen töltött a FIFA világranglistáján, s ez még akkor is figyelemre méltó széria, ha nem sokan sejtik, miért van ez így. Az együttes eredményei azonban alátámasztják a felemelkedést, mert már-már félelmetes az Hazard-játék képviselőinek mérlege: a legutóbbi világbajnokság negyeddöntőjében az argentinoktól elszenvedett 0-1 óta a belgák 18-szor győztek, 4-szer döntetlent értek el, és csak 3-szor kaptak ki (harmadszor itt, az Európa-bajnokságon az olaszoktól). Tíz alkalommal egyetlen gólt sem szedtek be, egynél többet négyszer, kettőnél többet egyetlenegyszer kaptak, de akkor is 4-3-ra nyertek a franciák ellen. Az összesített gólkülönbségük 60-20. Minden túlzás nélkül: hallatlanul kiegyensúlyozott csapat ez, amelynek összértékét több mint 400 millió euróra taksálják. Ennél magasabban csak a spanyol és a német válogatottat jegyzik a futballtőzsdén; még a franciát sem tartják annyira, mint a belga együttest.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

A Benelux-állam labdarúgó-szakíróit érthetően elbódítja ez a felfutás, és a kollégák olyan párhuzamokat vonnak, amelyek emlegetésekor mi sem maradhatunk érzelmektől mentesek. A La Libre című lap azzal a főcímmel jelent meg: „Belgium mint 1972-ben?”, mert akkor bronzérmes volt az Eb-n a belga együttes, miután a harmadik helyért vívott találkozón 2-1-re legyőzte a magyarokat. Mint tudjuk, azóta most először szerepelnek honfitársaink a kontinenstornán, és a magam részéről egyáltalán nem lennék olyan csalódott a negyedik hellyel, amilyen lehangoltak hetvenkettőben voltak hazánk fiai a „szerény” produkció miatt.

Romelu Lukaku, a belgák csatára egészen másról álmodik. „Az Európa-bajnokság újabb etapjára elérjük a legjobb formánkat, és azzal elhódíthatjuk az aranyérmet – említette. – Már a második hely sem tenne boldoggá...” Óvatosabban fogalmazott az egyébként kőkemény Radja Nainggolan, a svédek elleni egyetlen gól szerzője: „Papíron könnyű meccsünk lesz a legjobb tizenhat között, de nem feledhetjük, hogy a magyar válogatott csoportelsőként jutott tovább, és azt sem, micsoda meccset játszott a portugálokkal.” Marc Wilmots szövetségi kapitány pedig így fordult a belga újságírókhoz: „Látják az Európa-bajnokságot? Én úgy tapasztalom, nincs egyszerű mérkőzés, ahogyan kis csapat sem. Ami a magyarokat illeti, felvételről megnéztem a meccseiket. Azt kell mondjam: jók, meglepően jók. Csak akkor győzhetjük le őket, ha a legteljesebb összpontosítással játszunk ellenük. Amúgy sem preferálom az efféle találkozókat; jobban kedvelem, ha például Spanyolország vagy – mint a 2002-es világbajnokságon – Brazília az ellenfél. A favoritokkal szemben nincs mit veszíteni, a többiek ellen van.”

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Mondja ezt egy olyan ország szakvezetője, amelynek legjobbjaival szemben a magyar válogatott ötvennyolc éve nem nyert mérkőzést. Legutóbb 1958-ban a Népstadionban sikerült felülmúlni a belgákat (3-1), azóta két döntetlen és hat vereség került a statisztikába. A legutóbbi négy alkalommal nemhogy négyszer nyert az ellenfél, de egy kapott góllal szemben tizenegyet „adott”... Legutóbb 2009-ben Gentben találkozott a két együttes, és a házigazdák úgy győztek 3-0-ra, hogy Magyarország legújabb hősei közül Király Gábor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás is a pályán volt.

Egyszer fújt nekünk

A 43 esztendős szerb Milorad Mazsics eddig az ír–svéd (1–1) és a spanyol–török (3–0) találkozón fújta a sípot. Három éve ő dirigált a török–magyar (1-1) vb-selejzetőn, amikor Böde első gólját szerezte a nemzeti együttesben.

Priskin a válogatott péntek délutáni tájékoztatóján szintén szerepet kapott, és azt hangsúlyozta: „Nagyon jó csapattal találkozunk, amely kétségkívül esélyese a vasárnap esti találkozónak. Ám eddig nem kaptunk ki az Eb-n, így miért ne reménykednék a bravúrban?” Kleinheisler László egyszerűbben fejezte ki magát: „Szenzációs játékosok alkotják a belga válogatottat, amelyet meg kell verni” – jelentette ki. Szélesi Zoltán, Bernd Storck asszisztense pedig azt emelte ki: döntő lehet, sikerül-e elkerülni, hogy a vetélytárs szerezze meg a vezetést. „Jól látható ugyanis, hogy az Európa-bajnokságon milyen nehéz egy találkozót megfordítani.”

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Ilyesmi eddig kétszer fordult elő: Anglia és Horvátország legjobbjai nyertek 0-1 után 2-1-re Wales, illetve Spanyolország válogatottja ellen. Ám senki sem bánná, ha a belgáknál volna az előny, amennyiben a magyar együttes lenne a nevető harmadik.

Igaz, akkor sem történik tragédia, ha netán el kell búcsúzni a tornától.

Ez a csapat ezen az Eb-n már nem tud veszíteni.

Nekik nem nyolc

Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Guzmics Richárd, Juhász Roland, Kádár Tamás, Kleinheisler László, Nagy Ádám és Németh Krisztián kapott sárga lapot a csoportmeccsek során, nekik vigyázniuk kell, hogy holnap ne legyenek balgák, még egy „jutalomkártya” és továbbjutás esetén ugyanis nem léphetnének pályára a negyeddöntőben.

MAGYARORSZÁG–BELGIUM

Nyolcaddöntő, Toulouse, vasárnap 21, tv: M4 Sport. Jv.: Mazsics (szerb).

Magyarország: Király (106-szoros válogatott) – Lang (14), Juhász (93), Guzmics (17), Kádár (32) – Lovrencsics (13), Nagy (10), Gera (92), Kleinheisler (7), Dzsudzsák (81) – Szalai (35).

Belgium: Courtois (40) – Meunier (7), Alderweireld (58), Vermaelen (56), Vertonghen (80) – Carrasco (7), Nainggolan (22), Witsel (70), De Bruyne (43), Hazard (68) – Romelu Lukaku (47).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.