galéria megtekintése

Vár a Tüske!

1 komment


Bodnár Zalán

Vízből nem volt hiány, „tüske" is akadt, már csak Matula bácsi és Tutajos hiányzott, hogy megidézzük Fekete István szellemét. Újbudán adtak át egy ultramodern uszodát, amely ugyan nem a Kis-Balaton, ám képes örömöt csalni az arcokra.

Távozáskor mindenki magával vihetett díszdobozban egy darabkát abból a nemzetiszínű szalagból, amelynek átvágásával Simicskó István honvédelmi miniszter, ­Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere és Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára megnyitotta a Tüske Uszodakomplexumot.

A búcsúajándékkal talán érzékeltetni kívánták, hogy érdemes átéreznünk a pillanat történeti jelentőségét: az első magyar – egyébként úszó – olim­piai aranyérem 120., az első – éppen Budapesten rendezett – úszó Európa-bajnokság 90., valamint a Komjádi uszoda átadásának 40. évfordulóján korszerű uszodát adtak át Budapesten. A sport és a sporthoz köt­hető infrastruktúra fejlesztését 2010-ben stratégiai ágazattá nyilvánító kormány egy kicsit önmagát ünnepelni gyűlt össze ezen a napon. Hoffmann polgármester örömét fejezte ki, hogy a terület „csúfjából" az ország egyik gyöngyszeme lett.

Tény, hogy a Tüske projekt 1993-ban meglehetősen rossz ­csillagzat alatt született. Az 1995-ös osztrák–magyar világkiállításra tervezett sportközpontot 1998-ban félbehagyták. A vasbeton és acél vázszerkezetek magányosan meredtek az égnek, a természet pedig szép lassan visszavette azt, ami az övé, a repedésekben növények találtak maguknak életteret. Tervek voltak bőven, de ahogyan a 2002-es tornász-világbajnokságnak, úgy a 2006-os úszó Eb-nek is más helyszínt kellett keresni.

 

A kormány aztán 2013-ban presztízsberuházássá sorolta, így előbb 2014 novemberében elkészült a multifunk­ciós Tüskecsarnok, amelyben – egyebek mellett – jégkorong- vagy kosárlabdameccseket is lehet rendezni, majd annak szomszédságában épült fel 3,2 milliárd forint plusz áfából, vagyis négymilliárd forintból az új uszoda. (Az egész projekt kilencmilliárd forintot emésztett fel.)

Sárgában az aranyért
Sárgában az aranyért
Földi D. Attila / Népszabadság

Amely egyébként szem-szájnak ingere. Az ötvenméteres medencében tíz pálya van, épült egy huszonöt méteres bemelegítőmedence is, továbbá wellnessrészleg szaunával, infraszaunával, jégkáddal, edzőteremmel, hipermodern, NASA-fejlesztésű regenerálógéppel, valamint egy In-Body készülékkel, amely a test izomfelépítését és a különböző fontos paramétereket – mint a test­zsírszázalék – méri fel. A lelátón ezer néző foglalhat helyet. S az egyik sarokban ott áll az a bizonyos mozgáselemző kamerarendszer is, amelyről már mindenki hallott: első kirohanása során ennek a hiányát rótta fel a Magyar Úszó Szövetségnek Hosszú Katinka. Amikor arról faggattuk – költői kérdésnek szánva – a MÚSZ illetékeseinek egyikét, hol van most az úszónő, hogy kipróbálja, amit kért, a megkérdezett sejtelmesen csak annyit felelt: „Ez ilyen sport..."

Voltak viszont bőven, akik kipróbálták: elsőként hivatalosan a ­Jövő Bajnokai programban részt vevő gyerekek – akiknek a havi felmérő versenyét is most rendezték – vették birtokba a nagymedencét, sárga egyendresszükkel „beszínezve" a vizet, boldogságban lubickolva. De a jelen csillagait is ott találtuk a medence szélén. Elcsíptük egy szóra ­Jakabos Zsuzsannát, aki azt mondta: világszínvonalú az új uszoda, nem tudna Európában még egy ilyen jól felszerelt létesítményt említeni.

Azt ugyan ő sem tudta megmondani, hogy a Tüske uszoda megnyitása mennyiben alakítja majd át például az olimpikon úszók felkészü­lési szokásait, de nem tartja kizártnak, hogy – bár ez függ a különböző szerződésektől is – akár a Komjádi uszoda szerepét is átveheti. Bár többen is hangsúlyozták: a komplexum főként az egyetemi – a közelben van a BME és az ELTE is – sportélet fellegvára kíván lenni, miközben a környékbeli lakosoknak nyújt sportolási lehetőséget. S hogy a múlt bajnokait se hanyagoljuk el: Szabó Tünde államtitkár asszonynak, a barcelonai olimpia ezüstérmes hátúszójának megjegyeztük, hogy egy jó fotó kedvéért kiskosztümjében esetleg ő is felavathatná a medencét. „Az jó lenne!" – mondta őszinte mosollyal.

De nem ugrott be...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.