galéria megtekintése

Van, aki majdnem hatszor annyit kap az aranyáért, mint Hosszú Katinka

9 komment

NOL

Szingapúrnak eddig csak négy érme volt az olimpiákon. Érthető, hogy sokat fizetnek jutalomként Joseph Schoolingnak a 100 méteres pillangóúszásban szerzett aranyáért. Majdnem hatszor annyit, mint amennyit Hosszú Katinka kap.

Joseph Schooling 50.39-es olimpiai rekorddal nemzete első aranyérmét nyerte az olimpiák történetében azon a különleges döntőn, amelyen a 100 méteres férfi pillangóúszás három legnagyobb világklasszisát – Cseh Lászlót, az amerikai Michael Phelpset és a dél-afrikai Chad LeClos-t egyszerre szorította a dobogó második helyére. A különleges ezüstérmes hármas befutó kissé el is terelte a figyelmet a 21 éves ázsiai úszóról.

Fotó: Dominic Ebenbichler / Reuters

Pedig Schooling történelmet írt a győzelmével. Szingapúrnak ez az első olimpiai aranya. Eddig összesen négy érmük volt az olimpiák története során, két ezüst és két bronz. Közülük hármat asztaliteniszben szereztek, egyet pedig súlyemelésben. A legnagyobb sikerüket Feng Tianwei érte el a 2012-es londoni olimpián, ahol egyéniben és csapatban is ezüstérmes lett.

 

Schooling egyébként 2011 óta jeleskedik nagy nemzetközi versenyeken, első jelentős sikerét ekkor érte el a Dél-Kelet Ázsiai Játékokon szerzett aranyérmével 50 m-es és 200 m-es pillangósúszásban. 100 méter pillangón 2013-ban nyert először a kétévente megrendezett Dél-Kelet Ázsiai Játékokon, majd ugyanezen a távon 2014-ben az Ázsiai Játékokat és a Brit Nemzetközösségi Játékokat is megnyerte. Kazanyban a világbajnokságon 2015-ben viszont csak harmadik volt.

A riói olimpián az előfutamok legjobb idejével jutott a szám döntőjébe, ennek ellenére mégis meglepetés, hogy maga mögé utasította a fináléban a szám mindhárom jelenlegi nagyágyúját, köztük példalépét, a visszavonulás előtt álló Michael Phelpset. Róla azt mondta a döntő után, sajnálná ha tényleg visszavonulna, mert szeretne még vele versenyezni.

Schooling apja üzletember, családja apai ágon részben brit származású, apai dédapja egy brit katonai hivatalnok volt. Schooling ausztrál edzők keze alatt kezdett hazájában úszni, majd alsóbb fokú iskolái elvégzése után Amerikában folytatta tanulmányait, ma is Austinban, a Texasi Egyetemen tanul és amerikai trénerek irányítása alatt edz.

Fotó: Athit Perawongmetha / Reuters

Győzelméért Schooling minden más ország olimpiai aranyérmesnél több jutalmat kap hazájától, hiszen Szingapúr fizeti a legnagyobb összeget a résztvevő országok közül a győzteseinek: 753 ezer dollárt, azaz hozzávetőlegesen  200 millió forintot. Győzelmének tehát nemcsak az erkölcsi és sportértéke nagy.

A magyar sportolók 35 millió forintot kapnak minden aranyéremért. Így Hosszú Katinka is, aki Rio de Janeiróban háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.