galéria megtekintése

Valóságos szentély a Pancho Aréna

43 komment


Hegyi Iván
NOL

A felcsúti Pancho Aréna építői minden részletre ügyeltek, aki a futballt és annak hagyományait szereti, eláll a lélegzete. A stadionban ugyanakkor minden Orbán Viktorról szól.

Az, aki az építésében közreműködött, csak „gyöngyszemnek" hívja. Függetlenül attól, hogy 16 ezer négyzetméternyi területre kiterjedő gyöngyszemet a legritkább esetben találni. (A "gyöngyszemről" készült videónkat nézze meg itt.)

Az ifjúság sporttelepének szánják a felcsúti stadiont
Az ifjúság sporttelepének szánják a felcsúti stadiont
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Magam katedrálisnak nevezném. Hatalmas a kontraszt: miközben a magyar futball emberemlékezet óta romokban hever, Felcsúton avatás előtt áll egy valóságos templom, melynek betonfala közelről tán nem különösebben lenyűgöző, ám egyaránt fából – Ausztriában – készült, 13 ezer négyzetméteres tetőszerkezete és megannyi tartóoszlopa láttán még szürkületben is káprázik a szem.

 

A lebilincselő monstrum amúgy egyáltalán nem feltűnő. Már abból a szemszögből nem, hogy ha valaki a főutcán érkezik a felcsúti „imaházhoz", meglehet, észre sem veszi azt. A Makovecz Imre vázlatai alapján, az organikus építészet 2011-ben elhunyt mesteréről elnevezett stúdió tervezésében létrehozott alkotásnak a felső régiója van nagyjából egy magasságban az utca szintjével, a pályához két emeletet kell megtenni lefelé lifttel.

A főbejárat sem piskóta (sőt), s a kapun belül is ritkaságok sorában tobzódhatnak a VIP-vendégek: a Puskás Ferenc Felcsúton őrzött hagyatékából származó ereklyék egy része már ott van az előtér vitrinjében. Annak, aki a futballt és annak hagyományait szereti, eláll a lélegzete...

De a Puskás Akadémia nem torpan meg ennyinél: szobrok készülnek az Aranycsapat valamennyi tagjáról. Három fej már ott is van a vitrinek szomszédságában a talapzaton: Bozsik Józsefé, Hidegkuti Nándoré és persze Puskásé.

Találtak helyet az Aranycsapattól őrzött relikviáknak is
Találtak helyet az Aranycsapattól őrzött relikviáknak is
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A faluhelyi stadiont Pancho Arénának hívják. Tisztelgés ez az akadémia névadója előtt, az egyedi kialakítású sporttelep pedig alighanem a 2007 óta működő akadémia alapítójának, Orbán Viktornak az emlékműve. Korántsem azért, mert az emeleti lelátón hat úgynevezett skybox van, amelyet évi díjért lehet kibérelni, s ezek egyike – a felirat szerint – a miniszterelnökségé.

Jóllehet Havasi Bertalan sajtóiroda-vezető közleményben tudatta: nem a miniszterelnökségé a páholy, hanem az akadémia alapítójáé, aki történetesen a miniszterelnök, itt (ha kimondják, ha nem) minden a kormányfőről szól. Noha úgy tudni, Orbán Viktor nem óhajt beszélni a húsvét hétfői megnyitón, a személye ebben a műben (is) megkerülhetetlen.

Ha igaz, Angel Maria Villar, a spanyol szövetség elnöke és Schmitt Pál, a korábbi köztársasági elnök mond majd avató szavakat; hogy utóbbi miért, azt jelenleg még Felcsúton sem tudják. Egyelőre arra sincs konkrét válasz, mibe került a nem egészen négyezer nézőt befogadó, osztályon felüli létesítmény: a költség – „alsó hangon" – 3,8 milliárd forint, de nem biztos, hogy az előirányzott summa a végösszeg is egyben.

Nem spóroltak semmin
Nem spóroltak semmin
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ami bizonyos, az az, hogy a részletekre is ügyeltek. A sajtószobában ötven állás, a VIP-páholy valamennyi foteljének háttámláján monitor van – hogy a nagyon fontos emberek a következő sorban figyelemmel kísérhessék a televíziós közvetítést és a lassításokat –, s egyáltalán, a „szentély" olyan felszereltségű, hogy BL- és Európa Liga-selejtezők megrendezésére az UEFA szigorú szabályai szerint is alkalmas lenne.

De nem ilyesmire, hanem az ifjúság sporttelepének szánják, egyebek közt az utánpótlás-válogatottak „második otthona" lesz (az MLSZ bázisa, Telki után). Ami a fiatalok – idáig sajnos láthatatlan – fejlődését illeti, a pázsiton semmi nem múlik. Aki ezen a bársonyos gyepen nem tud játszani, az nem tud játszani. Félő, hogy ez mindjárt a stadion első NB I-es mérkőzésén, az április 26-án esedékes Felcsút–Videoton „testvértalálkozón" kiderül...

Ezzel együtt Szöllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója a tip-top létesítményről úgy véli: „Negyedszázaddal a politikai után a futballban is megkezdődött a rendszerváltás." A két év alatt tető – és micsoda tető! – alá hozott sporttelep gazdasági hátteréről pedig azt mondja: „Magánberuházásból és az akadémiát támogató cégek adományából épült."

Szöllősi nemrégiben a hvg-nek azt nyilatkozta: „Könnyű kritizálni azt, aki csinál valamit, de a baloldalról érkező támadásokat már régóta nem lehet komolyan venni. Láttuk, mire volt képes ez a kurzus. Hazahoztuk a Puskás-örökséget, kilobbiztuk a FIFA-nál a Puskás-díjat, napi kapcsolatban vagyunk a Real Madriddal, kiépítettük az ország legnagyobb, legjobban felszerelt futballközpontját."

Már csak a játék színvonalát kell a stadionhoz igazítani
Már csak a játék színvonalát kell a stadionhoz igazítani
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy aztán ez segít-e a régóta kómában lévő magyar futballon? Nagy dilemma. Ami tény: az első Orbán-kormány hivatalba lépése előtt fél esztendővel 1-7-et számoltak a magyar labdarúgásra, a második Orbán-kabinet regnálása idején meg 1-8-at. A kettő között több mint másfél évtized telt el a semmivel... S az is nyilvánvaló, hogy akármilyen lebilincselő egy stadion, afféle drukkert egyet sem láttam, aki a C szektornak szurkolt volna.

Ettől még kivételes élmény a lépcsőkön a stadion tetejére jutni. Már csak azért is, mert olyan hosszú ideje vagyunk mélyen, hogy tényleg különleges alkalom a magasból lenézni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.