Választás kipipálva?

Bár bő egy hónap múlva tartják csak a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlését, már most biztosnak tekinthető: Schmitt Pál elnök a helyén marad, Kamuti Jenő főtitkár pedig távozik posztjáról.

A január 10-i tanácskozáson elnököt, négy alelnököt, tizenegy elnökségi tagot, valamint öt felügyelő bizottsági tagot választanak a küldöttek. A MOB újjáalakulását követően most először fordul elő, hogy a főtitkár személyére nem voksolnak a megjelentek: egy korábbi döntés értelmében kinevezése elnökségi hatáskörbe került.


Az utóbbi tisztséget jelenleg betöltő Kamuti Jenő (nem mellékesen a Nemzetközi Fair Play Bizottság első embere) érdeklődésünkre elmondta: tudomása szerint Schmittnek nem lesz riválisa, ami nem csoda, „mert most kitapintható, hogy nem a politika mezsgyéje mentén hozza meg döntéseit”.

A lírai megfogalmazás hátterében – - amint az köztudomású – az áll, hogy az ötödik ciklusára készülő elnök személyét illetően két éve megosztottá vált a MOB, s akkor nem sokon múlott, hogy politikai szerepvállalása miatt nem kellett elköszönnie tisztségétől. Azóta -– a jelek legalábbis erre utalnak – elcsitultak az indulatok. (Más nézet szerint a hajdani szembenállók között „háttérmegegyezés” született.)

Hanem a főtitkári pozíció körül forrt egy darabig a levegő.

Schmitt eltökélt szándéka, hogy az egymást több területen átfedő két munkakört, a főtitkárit és az ügyvezető igazgatóit összevonja, s akaratát minden bizonnyal ez ügyben is véghez viszi. Lapunk úgy tudja, immár eldöntött kérdés, hogy a jövőben Molnár Zoltán, az eddigi direktor tölti be a posztot.

Amikor Kamutinak szegezzük a kérdést, ő rövid gondolkodás után azt feleli: „én is így tudom”.
– Noha a közgyűlés által választott főtitkárnak kétségkívül nagyobb a legitimációja, mint az elnökség révén kinevezettnek, az európai országok többsége is a második verziót követi – magyarázza a korábbi örök ezüstérmes tőrvívó, aki azért megjegyzi: -– Ha a miniszterelnök megválaszthatja a minisztereit, a gyárigazgató a közvetlen kollégáit, akkor a MOB elnöke miért ne választhatná meg a főtitkárát?

Ugyanakkor a folyosói vélemények valamivel árnyaltabban láttatják a helyzetet. Akadnak, akik amondók: támadható az elképzelés, hiszen a hatalom még inkább egy szűk kör kezében összpontosul

Amúgy Kamutinak – mint megtudtuk – Schmitt megígérte, hogy megtarthatja fair play bizottsági irodáját a MOB-központban, mi több, minden segítséget megad számára ahhoz, hogy munkáját hatékonyan végezhesse…

– A jövőmet is főfoglalkozású sportvezetőként képzelem el, és azon merengek, hogy ha már így alakulnak a dolgaim, az egyik MOB-alelnöki posztot azért megpályázom – böki ki a végére Kamuti Jenő, és hozzáteszi: – Nem vagyok annyira csalódott, mint gondolnák.

Schmitt Pál és Kamuti Jenő
Schmitt Pál és Kamuti Jenő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.