galéria megtekintése

Újra olimpiai bajnok Szilágyi Áron!

6 komment

NOL

A magyar kardvívó megvédte olimpiai bajnoki címét, a döntőben imponáló fölénnyel 15-8-ra győzte le az amerikai Daryl Homert magyar idő szerint csütörtök hajnalban. Övé az ötödik magyar arany, illetve a harmadik érem, amelyet a tízfős magyar vívóküldöttség valamelyik képviselője hódít el.

Eleve jó jel volt, hogy Szilágyi Homert kapta a másik ágról, az amerikai ellen az olimpiai döntőig vívott kilenc asszójából ugyanis mindössze egyet veszített el. Ennek megfelelően Szilágyi felszabadultan kezdett, három gyors tust ért el, ami után Homer ugyan szépíteni tudott, és feljött 3-2-re, csak hogy utána a magyar kardvívó a sportág minden szépségét felvonultató bemutatót tartva 8-4-re, majd 13-6-ra elhúzzon, és végül fölényes, 15-8-as győzelemmel a 2012-es londoni olimpia után Rio de Janeiróban is felállhasson a dobogó legfelső fokára. A végig megilletődötten vívó Homer 13-6-nál videózsűrit kért egy együttes találat után, de ez csak még két tusig lendítette előre, ami után Szilágyi gyors egymásutánban bevitte a második olimpiai bajnoki címét jelentő találatokat. Egyszer Szilágyi is kért videózsűrit 8-4-nél, amikor egy együttes találatot vitatott, és ezt a korábbi döntésen változtatva neki is ítéltek meg.)  Szilágyi aranyérme az ötödik, amelyet magyar sportoló szerez Rióban.

Fotó: Issei Kato / Reuters

„Egy nagyon áldott ember vagyok. Iszonyatosan boldog” –  nyilatkozta az M4 Sportnak a győzelem után.

 

Az olimpia megnyitóján Szilágyi volt a magyar küldöttség zászlóvivője, a címvédésnek pedig erre nézve is van némi jelentősége, a kardvívó ugyanis most hatvannyolc év után végre megtörte a magyar zászlóvivők átkát. A kalapácsvető Németh Imre 1948-as győzelme óta nem volt olyan zászlóvivője a magyar csapatnak, aki aranyérmet tudott volna nyerni.

Ahogy a Magyarországnak egy aranyérmet szerző párbajtőröző, Szász Emese és az eddig három aranynál tartó úszó, Hosszú Katinka, Szilágyi is a Vasas SC versenyzőjeként vesz részt az olimpián.

Fotó: Issei Kato / Reuters

Szilágyi útja egyébként nem volt sima a döntőig. Bár a mexikói Julián Ayalát egy laza 15-9-cel búcsúztatta a legjobb 32 között, a nyolcaddöntőben meglepően kemény ellenfelet kapott a fehérorosz Alekszandr Bukevics személyében, akitől a tusok és az idegek fej fej melletti harca után csak az asszó második felében, 9-9 után tudott meglépni. Végül 15-12-re sikerült győznie. Hasonlóan éles küzdelmet vívott Szilágyi a negyeddöntő asszójában a többszörös világbajnok román Tiberiu Dolniceanu ellen, aki végül 10-10 után tudott állva hagyni, és 15-10-re nyert.

Fotó: Issei Kato / Reuters

Az elődöntőben Szilágyit aztán a végül bronzérmet szerző dél-koreai Kim Jung Hvan várta, aki ellen mintha fordított forgatókönyv szerint zajlott volna az egész. Szilágyi az elején ellenfelének sem teret, sem levegőt nem adva 6-1-e elhúzott, ám 13-8-nál hagyta, hogy Kim magára találjon. A dél-koreai ugyanis taktikát és stílust változtatott, támadáskor elkezdett kellemetlenül hadonászni a pengéjével a saját teste előtt, ami nehézzé tette, hogy a magyar kardvívó visszatámadjon és pontot szerezzen. Kimnek 13-12-re sikerült felzárkóznia, és ő támadott akkor is, amikor Szilágyinak végre sikerült közbevágnia (14-12), és újra kivédenie a dél-koreai szúrását, hogy bevigye a mindent eldöntő tust.

Fotó: Issei Kato / Reuters

A 26 éves Szilágyi tavaly új edző mellé szegődött, Somlai Béla után Decsi András lett a trénere. Nem az eredménytelenség miatt váltott, hiszen az év közbeni versenyeken is gyűjtött érmeket, Európa-bajnok lett, ráadásul a csapattal is érmet szerzett. „Mégis azt éreztem a vívásomon, ebből többet ki lehetne hozni újfajta felkészüléssel, új gondolatokkal.” A döntés most igazolást nyert.

(Szilágyi Áronnal még az elutazása előtt interjút készítettünk, amelyben a címvédőkkel szembeni elvárásokról és az asszók előtti rituálékról is beszél, és amelyet ide kattintva olvashatnak el.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.