galéria megtekintése

Újabb nehéz pakk

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Szembe kell nézni a helyzettel: nem a feljutás a tét, hanem a kiesés elkerülése a Divízió 1/A osztályú jégkorong világbajnokságon.

Kuralt korongja a kapuban
Kuralt korongja a kapuban
Mudra László / MTI

Kedvezőtlen előjelből bőven volt a magyar válogatott szlovénok elleni, harmadik világbajnoki mérkőzése előtt. Az önbizalmat kevéssé növelhette például, hogy a riválist tétmérkőzésen még soha nem sikerült legyőzniük honfitársainknak, akik a Dél-Koreában eddig történtekből sem meríthettek sok erőt.

Rich Chernomaz szakvezető együttese – noha a nyitányon simán elintézte a mezőny alighanem leggyengébb képességű társulatát, a házigazdák gárdáját – az ukránokkal vívott folytatásban kiábrándító produkciót nyújtott, s tulajdonképpen említésre méltó momentum nélkül kapott ki 3:0-ra az eredetileg a verhető kategóriába sorolt ellenféltől. Ezen a találkozón különösen elkeserítő volt látni a „zongorázni való” tempókülönbséget a két csapat között, s azt is, hogy a rivális akcióiról rendre lemaradó magyarok kényszerűen szabálytalanságok sorát követték el, minek következtében szinte folyamatosan létszámhátrányban játszottak.

 

Mindezek után némi aggodalommal tekintettünk a szerdai – középeurópai idő szerint hajnali fél hatra kitűzött – fellépés elé, és a félelmekre, fájdalom, nem is cáfolt rá a válogatott. Annak ellenére sem, hogy összehasonlíthatatlanul jobb teljesítménnyel rukkolt ki, mint két nappal korábban.

A vetélytárs már fél perc elteltével emberelőnybe került, mert Vas Márton – hiába rimánkodott a kanadai kapitány a meccs előtt a fiúknak, hogy kíséreljék meg minimalizálni a kiállítások számát – fölöslegesen keménykedett a kapu mögött, s hálát adhattunk a sorsnak, amiért a fórjátékból nem értek el gólt a szlovénok. Miképpen azért is, amiért az első harmad további részében is kimaradt a rivális összes ziccere, s – akárcsak az ukránok ellen –ismét Hetényi Zoltán kapus volt a magyar garnitúra messze leghatékonyabb játékosa. Csodaszámba ment, hogy gól nélkül zárult a nyitófelvonás, ugyanakkor kétségünk sem lehetett: ha minden ott folytatódik, ahol az első szünetben abbamaradt, csupán idő kérdése, hogy mikor születik meg az ellenfél vezető gólja.

Sofron István (20) és a szlovén Jan Mursak (13) ütközik - pofont csak a magyarok kaptak
Sofron István (20) és a szlovén Jan Mursak (13) ütközik - pofont csak a magyarok kaptak
Mudra László / MTI

És a térfélcsere után nem is kellett sokat várni erre, bár valamelyest összekapta magát a magyar csapat. Ennek fényében akár igazságtalannak is gondolhattuk, hogy az idei szocsi téli olimpián negyeddöntős – a szlovákokat és az osztrákokat is felülmúló – szomszéd hat perc alatt eldöntötte a mérkőzést: előbb Razingar, majd Kuralt talált a magyar kapuba (2:0). Ebben a szakaszban már jó néhány magyar támadást is követhettek azok a szurkolók, akik piros-fehér-zöldbe öltözve ordították rekedtre magukat a gojangi aréna tribünjén – és alighanem valamiféle kincstári optimizmustól vezetve utaztak a Távol-Keletre drukkolni –, de ennél nagyobb élményben nem volt részük: a helyzetek éppúgy kimaradtak, mint a másik oldalon.

A legjobbja – a Los Angeles Kingsben játszó csatár, Anze Kopitar – távollétében is „ütős” vetélytársnak a harmadik húsz percben már szinte egyenrangú ellenfele volt Chernomaz különítménye, ám még a szépítés öröme sem adatott meg neki. Csekély vigasz, hogy a differencia – noha nem csökkent – legalább nem nőtt, az pedig kifejezetten elszomorító, hogy a csapat a második mérkőzését játszotta úgy, hogy hokisai képtelenek voltak akár egyszer is a hálóba találni.

A három fordulóban – a két vereség és egy győzelem nyomán – szerzett három ponttal a feljutásról szőttmesebeli terveket feltehetően át lehet húzni, és a mai szünnaptól teljes erőből arra kell koncentrálni, hogy a Dél-Koreával szemben megszerzett előnyt megőrizze, így a kiesést elkerülje a csapat.

Most ez a reális cél: jobb lesz a lelkünknek is, ha minél hamarabb megbarátkozunk a gondolattal.

A Divízió 1/A osztályú vb eredményei: Szlovénia–Magyarország 2:0, Japán–Ukrajna 3:2, Dél-Korea–Ausztria 4:7. Az állás: 1. Ausztria 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Japán 6, 4. Ukrajna 4, 5. Magyarország 3, 6. Dél-Korea 0.

A mai program (közép-európai idő szerint): Szlovénia–Ukrajna (5.30), Magyarország–Ausztria (9, tv: Sport1, 8.45), Dél-Korea–Japán (12.30).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.