Új „őrületre” kaptak rá a magyar focisták

Ha a magyarok a futballban nem rengetik is meg a világot, akadnak olyan honfitársaink, akik jól bánnak a labdával. Igazi hungarikum az asztali labdarúgás. Sokan attól sem jönnek zavarba, hogy a megfelelő helyre juttassák a labdát. Jó, a kaput gyakran nem találják el, ám a lyukba rúgásban egészen jók.

Néhány hete jegyezték be hivatalosan a Magyar Footgolf Szövetséget, melynek már három klub is tagja. Gelencsér Gábor elnök, egyben a nemzetközi testület alelnöke szerint egy éven belül remélhetőleg már tíz fölött lesz a létszám. A volt válogatott labdarúgó Hrutka János is kedveli az új sportágat, ő az elnöke a nemrégiben alakult ­Royal Hungary Footgolf Clubnak. Ott játszik Kovács Péter free­style-világbajnok, tárgyalnak Lisztes Krisztiánnal és Szűcs Mihállyal, a két korábbi FTC-futballistával, s a Zavadszky ikrek is szívesen megfordulnak náluk.

E különleges, golfpályán játszott sportág Hollandiából származik. Az ötös méretű futball-labdával a lehető legkevesebb rúgással kell teljesíteni a 18 szakaszos pályát. A footgolflyuk 53,5 centi átmérőjű és 40 centi mély.

Gelencsér üzleti kapcsolati révén ismerkedett meg e játékkal, s 2010-ben már versenyt hívott életre Gödön. Sőt két esztendő múltán Kisorosziban az első világbajnokságon három magyar állhatott a dobo­góra: Lengyel Béla, Németh Péter mögött Fehér Csaba, a korábbi válogatott hátvéd, aki Hollandiában is légióskodott, a harmadik helyre rúgta magát.

– Most már idehaza százan-­százötvenen játszanak heti rendszerességgel. Nemrégiben ért véget a bajnokság, az összetett győzelmet Bogár Krisztián szerezte meg. Ő a tizennégy állomásos európai sorozatban – egy viadallal a zárás előtt – a nyolcadik.

A footgolfosoknak a pályán – ugyanúgy, mint a kisebb lyukakra célzóknak – viselkedniük kell; volt már, hogy valakit nem oda illő magatartás miatt kitiltottak. Akármilyen ruhában nem lehet pályára lépni: galléros póló, térdig érő rövidnadrág, kárómintás térdzokni a footgolfmódi.

S hogy e játék nem idénysportág, azt bizonyítja: holnap kezdődik a jövő márciusig tartó, nyolcállomásos téli bajnokság.
– Kell gyakorolni – magyarázza az elnök, ugyanis január ötödike és tizedike között egy Buenos Aires melletti golfklubban rendezik meg a második világbajnokságot, amelyre tizenhat magyar játékos készül. A csapat tagja az a Pál Zoltán, aki a Vasasban játszott, de szívproblémái miatt abba kellett hagynia a futballt.

A footgolfban azonban még labdába rúghat...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.