galéria megtekintése

Több medencehosszal

7 komment


Bodnár Zalán

Amilyen viharos hónapok állnak a magyar úszósport mögött, stílszerű volt, hogy a tavasz eddigi legcsúnyább napján, a vasárnapi esős, szeles, hűvös idő elől „menekültek be” a sportági szövetségi küldöttek a margitszigeti Thermál Hotel konferenciatermébe, hogy megtartsák az évi rendes közgyűlést, meglehetősen élénk médiaérdeklődés mellett.

Ahogyan az valószínűsíthető volt – különösen azután, hogy Orendi Mihály, a MÚSZ ellenőrző testületének korábbi tagja is ezt javasolta –, Gyárfás Tamás elnök bizalmi szavazást kért az utóbbi hónapok nagy vitákat előidéző eseményei (Hosszú Katinka-ügy, Kiss László-botrány) után.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Napirend előtti felszólalásában Gyárfás azt mondta: „A Magyar Úszó Szövetség civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell hogy végezze a munkáját. Bennünket ez a közösség választott meg. Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el. Akármennyire méltatlannak tartom is az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire ütnek-vágnak, állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg, ennél sokkal nagyobb a felelősségem.” A Kiss László-ügyről megemlítette: „Körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki miképpen szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről. Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, több magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki. Felnéztem rá edzőként, kapitányként, barátként. Ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept.”

 

Az elnök a Kiss-ügy után néhány nappal felszínre került, nyolcvanas évekbeli visszás ügyeket feltáró hírekre is reagált, mondván: kívülállók adott esetben joggal kérhetnek számon egyébként soha be nem bizonyított doppingeseteket és gyermekverési botrányokat, de azzal „kegyetlen szembesülni, ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre”.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Gyárfás beszédét óriási taps fogadta. Ez már előre jelezte, hogy túlságosan nem kell izgulnia, mindenesetre a szavazás idejére kivonult a teremből, hogy jelenlétével ne befolyásolja a tagokat. Az alapszabály nyílt szavazást ír elő, ám ha a tagok több mint fele jelzi, hogy titkos voksolást szeretne, arra is van lehetőség.

Mindössze egy jelen lévő, Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó- Nevelő Műhely vezetője – aki egyébként nem áll semmilyen munkakapcsolatban Gyurta Dániel edzőjével – ragaszkodott volna a titkos szavazáshoz, és végül egyedül ő szavazott az elnök maradása ellen. A tavalyi tisztújításon ő volt Gyárfás egyetlen kihívója; akkor 122:1 arányban maradt alul, ezúttal pedig 118-an gondolkodtak máshogyan, mint ő, miközben egy tag tartózkodott. Hornyákról éppen a közgyűlés előtti napon írta meg a Kiss László-ügyet is a köztudatba bedobó internetes oldal, hogy évekkel ezelőtt Ukrajnában pénzügyi bűncselekmények miatt letartóztatták, előzetesben ült, miután sikertelenül próbált meg privatizálni egy konzervgyárat, és alvilági partnerei ezután gránátot szereltek az autójára.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Hornyák egyébként igyekezett  – modern kifejezéssel élve – „széttrollkodni” a közgyűlést, minden napirendi ponthoz hozzászólt és az elnököt támadó kérdéseket tett fel, de mindenre választ kapott az egyes szakterületek képviselőitől. Odáig fajult a dolog, hogy Hargitay András, a frissen kinevezett szövetségi kapitány távozásra szólította fel, és a tagok döntő többsége felállással jelezte: szeretné, ha Hornyák Viktor elhagyná a termet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.