galéria megtekintése

Brazíliai tájkép 1-7 után

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Azt lehetne mondani, öt esztendő alatt csaknem a felére zuhant a brazil bajnoki futballmérkőzések nézőátlaga, ám ez korántsem fél évtized „eredménye”. A 2010-ben jegyzett 27 542-es középértéket ugyanis 2011-ben 14 989-es, 2012-ben 13 196-os átlag követte. Ez utóbbihoz képest újabban emelkedés van, hiszen az idei mérések minimum 14 852-es, maximum 16 098-as normát mutatnak.

Aki azt hiszi tehát, hogy a csökkenés a tavalyi világbajnokság elődöntőjében a németektől elszenvedett 7-1-es brazil vereségnek tulajdonítható, az téved.

Az ok a játékosok exodusában keresendő. A 2000-es évekre olyannyira széles körűvé vált Brazíliában a labdarúgók exportja, akár a kávéé. Volt olyan esztendő, amelynek során 1200 futballista szerződött külföldre. Lula, a labdarúgásért rajongó korábbi államfő 2007-ben riadtan említette: „Teljesen abszurd, hogy lassanként nem találni húsz éven aluli és harmincon felüli futballistát Brazíliában. Előbbieket elviszik Európába, utóbbiakat Japánba.”

Bizony a távol-keleti profi bajnokságban olyan nagyágyúk is felbukkantak, mint Bebeto, Careca, Cesar Sampaio, Dunga, Edmundo, Falcao, Jorginho, Leonardo, Toninho Cerezo, Zico; ők kikövezték az utat a J League-be utóbb nyakló nélkül elcsábított honfitársaiknak. A japán liga felvevőképessége azonban véges, így most már Kína felé tekintenek a brazil játékosok: az idei Copa America után a 99-szeres válogatott Robinho is a Kuangcsu Evergrande csapatához szerződött.

 
Magány. A felvétel Belo Horizonte városában készült
Magány. A felvétel Belo Horizonte városában készült
Washington Alves / Reuters

Pedig a világ szintén telített: az évi 1200 légiósból Lula segélykiáltásának idejére már „csak” évi 800 maradt, és azóta is e körül van a külföldre igazolók száma. Az idén az első fél esztendőben 355 brazil szegődött idegen klubhoz, ami egyrészt arra utal, hogy a tehetségek arrafelé ma is „teremnek”, másrészt viszont az elvándorlás – az euró- és dollárátutalásokon kívül – nem sokat hoz a konyhára, hiszen egyre-másra tapasztalható: a távolba szakadó fiatalok nagyon hamar kiégnek, de legalábbis egészen más stílust vesznek fel, mint amelytől Brazília a futball legnagyobb hatalma lett.

A brazil labdarúgók londoni „temetője”, a Chelsea például e nyáron megszerezte a Fluminense csodagyerekként emlegetett, jó nevű csatárát, Robert Kenedyt, továbbá a talán még nála is tehetségesebb Nathant az Atletico Paranaensétől. Az egyik tizenkilenc, a másik ugyanannyi... Ám erősen tartani kell attól, hogy mindkettőből olyan – brazil szinten – átlagos futballista válik, amilyen Oscarból, aki tinédzser korában ugyanakkora ígéret volt, mint Neymar, de Angliában csak felejtett.

A brazil bajnokságból tehát folyamatosan kivonják a legjobbakat, sőt a többséget még az előtt széthordják, mielőtt felnőne. A jelenleg – nem kis meglepetésre – a negyedik helyen álló Sport Recife legjobbja, a center André már 2010-ben bemutatkozott a válogatottban, aztán elszipkázták Ukrajnába, majd Kijevben a tartalékban „fagyasztották”. Most kezd újra magához térni. Még mindig csak huszonnégy éves; képzeljék el, ha a semmivel eltelt négy-öt esztendő alatt egyenes ütemben fejlődött volna! Ilyen brazil játékosnak se szeri, se száma, a közönséget pedig nem érdekli a resztli.

Bár még így is újra és újra feltűnnek a labdát a lábhoz és a kapuba ragasztók, mint a mostani szezonban Egidio (Palmeiras), Jorge (Flamengo), Luan (Gremio), Gerson (Fluminense) vagy Gabriel (Santos). De kevesen vannak – legalábbis a régi felhozatalhoz képest –, a kilúgozott mezőny meg nem különösebben érdekli az igényes szurkolókat. Ha nincs tobzódás virtuózokban, akkor nem érdekes a bajnokság. A vb kudarca nyomán persze a teljes elutasítás és az apokalipszis víziója jellemezte a brazilok jó részét, de a drukkerek között ma már kevesen éreznek úgy, mint Fernandinho: „Ennek az 1-7-nek a bélyegét egész életünkben a homlokunkon kell hordanunk.”

Az embereket sokkal inkább foglalkoztatják a vb gazdasági következményei. Annál is inkább, mert egy évvel a világbajnokság után – és eggyel a riói olimpia előtt – Brazíliában tizenkét esztendeje nem tapasztalt infláció van: a pénzromlás 7,4 százalékos. A tizenöt forduló után listavezető Atletico Mineiro nyilván ezért sem használja a vb-re épült Mineiraót (a brazil–német Belo Horizon te-i helyszínét), mert minek fizessen méregdrága bérleti díjat, ha játszhat az Independencia stadionban is. Úgyszintén üresen áll a cuiabai Pantanal, mert a tetőszerkezete beszakadt.

Az öltözőket újabban hajléktalanok vették birtokukba... Natalban a vb-arénát gyermekprogramokra és esküvőkre adják ki, akárcsak Recifében a Pernambuco stadiont. Ott a Sport csapata az Ilhodo Retiro stadionban játszik, miközben múlt szeptemberben egy jómódú családapa a tizenöt éves fi a születésnapi partijára bérelte ki a vb-stadiont... A manausi Amazoniában a világbajnokság óta mindössze tizenegy eseményt rendeztek, a brasiliai Mané Garrincha aréna körül pedig buszparkoló nyílt, ám belül semmi sincs, mivel abban a városban egyetlen első ligás klub sem működik. Ne feledjük: a vb fényűző sporttelepeire összesen hárommilliárd dollárt költöttek... (Amúgy – minden sajátos körülmény és előzetes aggodalom ellenére – a torna kicsengése messzemenően pozitív volt, kiváltképp a Brazíliába látogató turisták körében.)

A jelenlegi érdeklődéssel sem az a gond, hogy nem idézi a hajdanit, hanem az, hogy megfeleződött. Nem árt tudni: noha Brazíliában valaha rendszeresek voltak a 150 ezer fölötti nézőszámok – az 1982 áprilisában 120 441 szurkolót vonzó Flamengo–Guarani találkozó csak századik (!) a nézettségi öröklistán –, az éves átlag régebben is 30 ezer körül mozgott, főként azért, mert a dél-amerikai országban hagyományosan rengeteg mérkőzést rendeznek mindenféle trófeáért. Valamennyi meccsre még a legeltökéltebb szurkoló sem kíváncsi... De korántsem csupán ennek tulajdonítható, hogy a Vasco da Gama mostani nézőátlaga 8837, a Santosé 8603 és az ebben a tekintetben sereghajtó Goiasé 4134.

Mi bajunk az NB I 2984-es adatával?

Nézőátlagok 1971 és 2008 közt...

1. Flamengo 27 094

2. Bahia 24 255

3. Atletico Mineiro 24 298

4. Corinthians 21 917

5. Cruzeiro 19 754

6. Internacional 18 252

7. Palmeiras 18 200

8. Vasco da Gama 17 062

9. Sao Paulo FC 17 019

10. Gremio 16 998

11. Fluminense 15 675 ...

13. Santos 13 751 ...

17. Botafogo 13 364

...valamint 2015-ben

1. Palmeiras 33 278

2. Flamengo 28 047

3. Corinthians 26 721

4. Atletico Mineiro 24 448

5. Sao Paulo FC 22 169

6. Internacional 21 693

7. Gremio 21 081

8. Sport Recife 19 744

9. Fluminense 17 591

9. Atletico Paranaense 17 054

10. Internacional 15 388

11. Cruzeiro 14 424

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.