galéria megtekintése

Szombat délutáni láz

0 komment


Hegyi Iván

A spanyol labdarúgó-bajnokság első két helyezettje találkozik ma délután (tv: Sport1, 15.15), ám az esélyek nem azonosak. Egyrészt azért nem, mert a meccset a Nou Camp stadionban rendezik; másrészt azért sem, mert a Barcelona három hónapja vesztett legutóbb. Igaz, az Atletico Madrid kapta a legkevesebb gólt a Primera Liga mezőnyében.

Mostanában minden Neymar körül forog Spanyolországban. Játszik-e vagy sem az Atletico Madrid ellen? – az itt a kérdés. De nem ez jelenti a legnagyobb dilemmát, a brazil extraklasszis ugyanis a hét közben kijelentette: „Bámulom Guardiolát, szívesen lennék a játékosa." Utóbb ugyan azt is mondta: „Boldog vagyok Barcelonában", de e nyilatkozatot az után adta, hogy Jordi Mestre, a klub alelnöke megemlítette: „Nem látom okát, Neymar miért hagyná el Barcelonát."

Neymar fájdalmas gólöröme a Bilbao elleni kupameccsen
Neymar fájdalmas gólöröme a Bilbao elleni kupameccsen
Albert Gea / Reuters

Olyan nyugodt azért nem lennék a „Barca" elöljárói helyében, mert a csatárról már jó ideje kiderült, hogy minden helyzethez tud alkalmazkodni, s nem tudni, mit gondol legbelül. Hosszú ideig eltűrte például, hogy Messi tíz szabadrúgásból éppen tízet lőtt. (Ma már minden harmadikat-negyediket átengedi társának.) S nem biztos, hogy újra és újra elővett adóügyein a brazil cselművész ugyanúgy átsiklott, mint Messi barcelonai primátusán.

 

Újabban ez az elsőség megszűnt, olyannyira, hogy a Real Madrid-közeli, de a leginkább mértékadó spanyol sportlap, a Marca e héten azt írta: „Mindenekelőtt Neymar jelenti a különbséget a Barcelona számára. Ő a katalán klub jelenlegi legjobb labdarúgója." A Bilbao elleni Király Kupa-negyeddöntő visszavágóján (3-1) is a mezőny legjobbja volt, de parádés gólját megelőző cselei közben megrúgták, és megsérült; ezért kétséges, fellép-e ma. Az viszont érzékelhető: a Real Madrid, valamint a Daniel Alvest is megkörnyékező PSG szinte mindenre hajlandó lenne az átigazolásáért. S Párizsban – azon túl, hogy arrafelé rengeteg a katari olajeuró – Neymar megannyi válogatott honfitársa játszik...

A bajnokság élmezőnye

1. Barcelona 48 pont (52-16-os gólkülönbség), 2. Atletico Madrid 48 (30-8), 3. Real Madrid 44. A Barcelona egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Ám a brazil bűvész egyelőre a Barcelona álomcsatársorában szerepel, a triónak pedig kulcsszerepe van abban, hogy a vörös-kékek az egész évadban két vereséget szenvedtek, és a múlt év október harmadika óta nem kaptak ki. Habár kritikusaik joggal jegyzik meg, hogy a katalán együttes második kiadása instabil – bizony a tartalékok között kevés az első sor játékosait méltóképpen helyettesítő futballista, és Thomas Vermaelennek mélyen igaza volt akkor, amikor leszögezte: „Nem vagyok Messi vagy Neymar" –, s legutóbb még a szuper hármassal is Jekyllt és Hyde-ot idézte a kétarcú Barcelona. (Egy félidő mollban, egy félidő dúrban.) Az ilyesmiből annyi előny származik, hogy – miként a múlt héten a Malaga vendégeként is – kiderül: a Barca tud csúnyán is győzni.

Királyi program

Elkészítették a spanyol Király Kupa-elődöntő párosítását. A program (február 3-án és 4-én, illetve 10-én és 11-én): Barcelona–Valencia, Sevilla–Celta Vigo.

Lehet, hogy ma erre lesz szükség, mert az Atletico a liga legerőszakosabb és taktikailag kifogástalanul felkészített csapata. Az uruguayi Diego Godin mondta is: „Nincs recept Messi megállítására, a sikerhez kizárólag a kiváló csapatmunka vezethet." A bajnokságban mindössze nyolc gólt beszedő madridi csapatnak mindenesetre jobban kell össz­pontosítania, mint a legutóbbi Király Kupa-meccsen, mert hasonló figyelem esetén ugyanúgy – ha nem rosszabbul – járhat, akár a Celta Vigo ellen (2-3). Az örökös statisztika amúgy sem kedvez az Atleticónak. Mindent egybevetve 80 győzelem, 41 döntetlen és 57 vereség áll a Barcelona neve mellett; a bajnoki találkozókon 70, 37, 50, míg a Katalóniá­ban vívott ligameccseken 47, 18, 13 a mérleg.

Így is nagy a kíváncsiság, mi lesz ma. Arda Turan, az éppen az Atletico Madridtól szerződtetett barcelonai középpályás egyenesen azt mondta: „Folyton a szombati meccs­ jár az eszemben."

A rangadó előtti órákban nincs ezzel egyedül.

Boldogság Madridban

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága ideiglenesen felfüggesztette azt a határozatot, amely szerint a Real Madrid és az Atlético Madrid nem szerződtethet játékost a következő két átigazolási szezonban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.