Szőke, Kocsis, Dzsudzsák

Nem keveset kellett várni rá, de végre labdába rúgott a magyar futballválogatott Bukarestben: negyvenkét év elteltével gólt ért el és harminchárom esztendő múltán pontot szerzett a román együttes vendégeként. Honfitársainknak az Eb-selejtezőcsoportban így is csak egyetlen pontjuk van, ám holnap a feröeriek az ellenfelek.
Ott folytatta, ahol Kocsis Lajos jó régen, 1972-ben abbahagyta... Dzsudzsák Balázs (7) és ünneplő társai a bukaresti egyenlítés után
Ott folytatta, ahol Kocsis Lajos jó régen, 1972-ben abbahagyta... Dzsudzsák Balázs (7) és ünneplő társai a bukaresti egyenlítés után

Többszörösen is örömteli, hogy Dzsudzsák Balázs a labdarúgó Eb-selejtező nyolcvankettedik percében kiegyenlített Bukarestben. Kisebbrészt azért, mert megkímélte az MLSZ vezetőit attól a dilemmától, hogy újabb 1, azaz egy tétmeccs után megint szövetségi kapitányt cseréljenek-e.

Elvégre ki tudja, mit gondolnak az elöljárók, ha megmarad az 1-0-ás román vezetés, és a válogatott a kvalifikációs szakasz második fordulója után is pont nélkül áll a táblázaton. Hatalmas mennyiséget persze így sem számlál az együttes, amely eddig egyetlen pontot szerzett és ötöt vesztett, azaz még a mos tani döntetlen ellenére is a vártnál gyengébben kezdte a sorozatot, jóllehet magyar futballvarázslatra józan ember már régóta nem számít.

Dzsudzsák jobb sarkos szabadrúgásával mégis már-már a csoda következett be. Nagyobbrészt ugyanis azért volt jó, hogy a szélső 1-1-et érő lövése a hálóba került, mert hivatalos mérkőzésen harminchárom éve első ízben szerzett pontot és negyvenkét esztendeje először rúgott gólt a román fővárosban a magyar futballválogatott. Az előző –0-0-ás – döntetlent a Mészáros – Martos, Bálint, Garaba, Tóth József – Sallai, Nyilasi, Rab – Fazekas, Törőcsik (Csapó), Kiss László (Müller) összetételű tizenegy (tizenhárom) érte el 1981 szeptemberében, és ne menjünk bele, hogy a hajdani meg a mai „ikszelők” posztonkénti összevetésében milyen eredmény jönne ki...

Kocsis Lajos 1972-ben
Kocsis Lajos 1972-ben
Petrovits László / MTI

Ne hasonlítgassuk napjaink legjobbjait az 1972-ben Bukarestben 2-2-t játszó Géczi – Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász Péter – Juhász István, Kocsis Lajos (Kű), Szűcs – Szőke (Dunai II), Bene, Zámbó felállású garnitúrához sem, annál kevésbé, mert a patinás alakulatot mindmáig a labdarúgó Eb-k utolsó magyar szereplőjeként tartják nyilván, ráadásul az a társaság a legjobb négy közé került, azaz kétségkívül a kontinens krémjéhez tartozott.

Ám akárhogyan is van, a mostani kompánia abból a szempontból egy lapra került a nevezetes elődökkel, hogy Kocsis Lajos parádés gólját – melyet olyan finom csel előzött meg, hogy ha a korszakos festmény száz évvel később születik, akkor Szinyei Merse Pál a pázsiton fekvő Rica Raducanu kapusról is mintázhatta volna a Majális férfi alakjainak egyikét – Dzsudzsák dugója követte.

Nem mondom, a kettő között volt némi kihagyás – azzal együtt is, hogy 0-0-nál Szalai befejelte Dzsudzsák beívelését, de Collum játékvezető, a glasgow-i sasszem skót volt honfitársainkhoz, és lest ítélt –, ám annál szebb, hogy végre vége az évtizedekig szűnni nem akaró pauzának. S a valóban különleges hálózörgetésnek adózva hadd idézzem fel az 1972-es meccs másik magyar beköszönését is, elvégre az ugyanúgy szélső nevéhez fűződött, mint a szombat esti lázat kiváltó gól: Bene Ferenc szabadrúgása a felső lécről levágódott, és a labdára remekül mozduló Szőke István a helyére küldte a „kipattanót”.

A múlt hét végén megelevenedett hát a történelem, bár a játék minőségét tekintve a magyar csapat nem feltétlenül szolgált rá hárommeccses átmeneti szakvezetőjének, a már a mérkőzés előtt roppant emelkedettnek mutatkozó Dárdai Pálnak eposzi ihletésű szavaira. Küzdőszelleméért, taktikai fegyelméért kétségkívül dicséretet érdemelt az együttes, de az tagadhatatlan, hogy a labdarúgás szépségeiből – ellenfelével egyetemben – keveset csillogtatott, látványos támadást a legritkább esetben vezetett. Viszont (nem kis szó) nem kapott ki ott, ahová a magyar válogatott dekádok óta veszíteni járt.

Több mint negyven éve jó volt a Szőke. S bár a többit holnaptól meglátjuk, e pillanatban jó az ősz is.

Ez volt a hétvégén, ez lesz ma

C csoport: Ukrajna–Macedónia 1-0 (gól: Szidorcsuk), Fehéroroszország–Szlovákia 1-3 (Kalacsev, illetve Hamsik 2, Sestak), Luxemburg–Spanyolország 0-4 (David Silva, Alcacer, Diego Costa, Bernat). Az állás: 1. Szlovákia 9 pont, 2. Spanyolország 6 (10-3-as gólkülönbség), 3. Ukrajna 6 (3-1), 4. Macedónia 3, 5. Fehéroroszország 1 (2-6), 6. Luxemburg 1 (3-8).

D csoport: Lengyelország–Németország 2-0 (gól: Milik, Mila), Skócia–Grúzia 1-0 (Hubutija – öngól), Írország–Gibraltár 7-0 (Keane 3, McClean 2, Hoolahan, Perez – öngól). Az állás két forduló után: 1. Lengyelország 6 (9-0), 2. Írország 6 (9-1), 3. Skócia 3 (2-2), 4. Németország 3 (2-3), 5. Grúzia 0 (1-3), 6. Gibraltár 0 (0-14).

E csoport: Észtország–Anglia 0-1 (Rooney), Litvánia–Szlovénia 0-2 (Novakovic 2). Az állás: 1. Anglia 9, 2. Szlovénia 6 (3-1), 3. Litvánia 6 (3-2), 4. Észtország 3, 5. Svájc 0 (0-3), 6. San Marino 0 (0-7).

G csoport: Ausztria–Montenegró 1-0 (Okotie), Oroszország–Moldova 1-1 (Dzsjuba, illetve Epureanu), Svédország–Liechtenstein 2-0 (Erkan Zengin, Durmaz). Az állás: 1. Ausztria 7, 2. Oroszország 5 (6-2), 3. Svédország 5 (4-2), 4. Montenegró 4, 5. Moldova 1 (2-5), 6. Liechtenstein 1 (0-6).

I csoport: Örményország–Szerbia 1-1 (Arzumanjan, illetve Tosics), Albánia–Dánia 1-1 (Lenjani, illetve Vibe).

Az állás: 1. Dánia 2 mérkőzés/4 pont (3-2), 2. Albánia 2/4 (2-1), 3. Szerbia 1/1 (1-1), 4. Örményország 2/1 (2-3), 5. Portugália 1/0.

Barátságos mérkőzéseken: Franciaország–Portugália 2-1 (Benzema, Pogba, illetve Quaresma), Brazília–Argentína 2-0 (Diego Tardelli 2; a dél-amerikai rangadót Pekingben rendezték).

Az Eb-selejtezők mai programja

A csoport: Izland–Hollandia (tv: Sport2, 20.30), Kazahsztán–Csehország, Lettország–Törökország.

Az állás két forduló után: 1. Izland 6 (6-0), 2. Csehország 6 (4-2), 3. Hollandia 3 (4-3), 4. Kazahsztán 1 (1-3), 5. Lettország 1 (0-3), 6. Törökország 0.

B csoport: Andorra–Izrael, Bosznia-Hercegovina–Belgium, Wales–Ciprus.

Az állás: 1. Wales 2/4, 2. Belgium 1/3 (6-0), 3. Izrael 1/3 (2-1), 4. Ciprus 2/3 (3-3), 5. Bosznia-Hercegovina 2/1, 6. Andorra 2/0.

H csoport: Málta–Olaszország (Sport1, 20.30), Horvátország–Azerbajdzsán, Norvégia–Bulgária.

Az állás két forduló után: 1. Olaszország 6 (4-1), 2. Horvátország 6 (3-0), 3. Norvégia 3 (3-2), 4. Bulgária 3 (2-2), 5. Azerbajdzsán 0 (2-4), 6. Málta 0 (0-5).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.