galéria megtekintése

Szocsiszín

0 komment


Boda András

Lázba hozta a szurkolókat a Red Bull pénteken Szocsiban, a vasárnapi Orosz Nagydíj helyszínén, pedig épp csak kitolták a garázsból az autót. Elsőként mutatták be ugyanis azt a kísérleti modellverziót, amelyet már elláttak a régóta tervezett, a pilóta fejét védő biztonsági kerettel.

A nézők lelkesedése annyiban érthető, hogy a Red Bull megoldása ugyancsak tetszetős: a vadászrepülőgépek cockpitjét idézi a speciális keretbe foglalt áramvonalas, ívelt szélvédő. A külcsín ezúttal egyáltalán nem mellékes: amikor a tavaszi tesztek idején a Ferrari bemutatta a maga ver­zióját – a pilóta fejét ­körülölelő, bumerángra emlékeztető otromba keretet –, a Forma–1 rajongói egy emberként jelezték: még a biz­tonságra hivatkozva sem szabad ennyire elcsúfítani a verseny­autókat...

Rosberg szombaton Szocsiban
Rosberg szombaton Szocsiban
Maxim Shemetov / Reuters

A legújabb változat egyébként nemcsak szép, hanem jó is, hiszen a teszteken az ultraerős szélvédő gond nélkül térítette el a pilóta feje felé 225 kilométeres sebességgel repülő 20 kilogrammos abroncsot. A próbakört abszol­váló ­Daniel Ricciardo is elégedetten szólt a fejlesztésről, s a rá jellemző humorral jelentette ki: „Be tudtam szállni, kiláttam előre és oldalra is, szóval minden rendben.”

 

Bár arról még nincs döntés, hogy bevezetik-e a fejvédőt, s ha igen, akkor mikor és melyik ver­ziót, a pluszvédelem egyáltalán nem ártana. Henry Surtees – az 1964-es F–1-es világbajnok John Surtees fia – 2009-ben azért vesztette életét egy Formula–2-es futamon, mert eltalálta sisakját egy leszakadt abroncs. Sokan felidézik Felipe Massa brutális mogyoródi esetét is: a pilóta válságos állapotba került, amikor eltalálta a fejét az előtte hajtó autóról leszakadt apró rugó.

A Red Bull érdeme az is, hogy jól időzítette a bemutatót, pénteken ugyanis nem sok izgalom akadt a 2014-ben elkészült pályán, hiszen megint csak a szokásos Mercedes-úthengert láthattuk. Az első szabadedzésen az idén eddig háromból három futamot megnyerő, kirobbanó formában hajtó Nico Rosberg volt a leggyorsabb. A második edzésen pedig az eddig két Orosz Nagydíjat megnyerő Lewis Hamilton „győzött”. A szombati időmérőn Rosberg nyert, így ő indulhat az élről, Hamilton viszont egy műszaki hiba miatt nem teljesített mérhető kört, így csak a 10. helyen vág neki a megméretésnek.

A vasárnapi futam előtt nem túl jó hír a fordulatos versenyek és a Ferrari kedvelőinek: az olasz team továbbra is megbízhatósági gondokkal küzd, ezúttal Sebastian Vettel autójának elektronikája romlott el. Vettel szombaton tiltott sebességváltó-csere miatt öthelyes büntetést kapott, és bár a második helyről indulhatna, a hetedikről fog. Ezzel együtt közelítsünk optimistán a nagydíjhoz: az akár két futamot is hozhat, a két Mercedes-pilótáét, valamint a többiekét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.