galéria megtekintése

Repkednek a százmillió forintos labdák az NB I-ben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 27. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Bár nemzetközi összehasonlításokat ebben a tekintetben sem érdemes tenni – olyan távol vagyunk a világtól –, hazai viszonylatban még inkább dől majd a lé a magyar labdarúgásban. Amennyiben életbe lép a Szerencsejáték Zrt. és az MLSZ közötti szerződés – ez napokon belül várható –, akkor az államilag amúgy is erősen támogatott honi futball újabb nyolcmilliárd forintos csomaghoz jut évente.

A terv szerint az NB I első helyezettje 200 millió, a második 150 millió, a harmadik 100 millió forint jutalmat kap. Minden első osztályú győzelem hatmillió, valamennyi döntetlen kétmillió forintot ér. A tévéközvetítésekből meccsenként kétmillió a házigazda, egymillió a vendég klubé, már azon túl, hogy a jogdíjakból mind a tizenkét résztvevő 33 millió forintot számlálhat alanyi jogon.

Szintén az egész mezőnyre egyformán vonatkozik a bajnokság név szponzorációjából származó 15-15 millió forint.

Még kiesni is megéri,


mert az élvonaltól búcsúzó két együttest egyenként 100 milliós fájdalomdíjjal kárpótolja majd a dohányelosztó MLSZ. A zseton csörgése biztos, az viszont bizonytalan, hogy melyik klub mennyit kaszál az évadban.

 

A nemzetközi kupák selejtezőjében rajthoz álló négy csapat – Videoton, FTC, Debrecen, MTK – mindenesetre különös kedvezményt kap a szövetségtől: úgy is 200 millió forint jár mindegyiknek, ha legfeljebb öt légióst küld pályára, és keretében maximum tíz külföldit foglalkoztat. Igen ám, de ugyanez a szám a többi NB I-es együttes esetében három, illetve hét. (Lejt a pálya, ahogyan egyébként is...)

Ellenben az összes klubra érvényes, hogy ha minden bajnoki meccsen másfél órán át a pályán tart egy – vagy, mondjuk, negyvenöt-negyvenöt percig két – 1995. január elseje után született játékost, akkor 198 millió forinthoz jut. Amennyiben a légiósregula vagy a juniorszabály közül csak az egyiknek felel meg bármelyik csapat, úgy 99 millió forint illeti meg.

A százmilliók átutalásának előfeltétele 200 millió forint önerő.

(Nyugi, nyugi, ez mindenütt meglesz.)

S valamennyi klubnál – saját költségre – alkalmazni kell pénzügyi ellenőrt, aki úgy kontrollál, hogy tapasztalatairól az MLSZ-nek is köteles beszámolni. A szövetség egyébként semmiképp sem osztja szét a nyolc-, az NB I-nek hét-, az NB II-nek egymilliárd egészét, hanem elszámolási tartalékot tart vissza várhatóan milliárdos nagyságrendben.

Gazdagon tálalva
Gazdagon tálalva
Fotó: Mediaworks/archív

S ha már e tartománynál vagyunk, nem érdektelen megemlíteni, hogy a két legtehetősebb magyar klub – miként mondani szokás: utcahosszal – az FTC és a Videoton, mindkettő kiemelt állami támogatással. A különbség az, hogy a Fidesz-potentátok irányította Ferencváros – a klubelnök a pártigazgató Kubatov Gábor, az alelnök a modern idők reneszánsz embere, a kézilabda-szövetség elnökévé is előlépő narancs sárga kommunikációs direktor, Kocsis Máté – 8384-es hazai nézőátlagot produkált, és nagy valószínűséggel a klubhoz kapcsolódó ajándéktárgyak értékesítésében is jobban áll, mint az átlagban mindössze 3296 szurkolót megmozgató Videoton, melynek meccsnapokon csupán a díszpáholyába igyekeznek bejutni sokan...

A lehetőségeket illetően – hiszik vagy sem – kezd felzárkózni a Felcsút, magyarfutballilag jelentős összegekkel gazdálkodhat a Debrecen és a Diósgyőr, s nemrégiben még ugyanez volt a helyzet Győrött is, de aztán kiderült, miféle morál érhető tetten a hazai labdarúgásban (is)...

Hogy a játékosok miként élnek, az viszonylagos. Ha azt nézzük, hogy a labdarúgás statisztikáival foglalkozó német szervezet, az IFFHS a közelmúltban a 76. helyen „jegyezte” az NB I-et a világ bajnokságainak rangsorában, akkor a magyar első osztály labdarúgóihoz képest csupán tengődöt. A legfelső réteg, amelyet leginkább csak az FTC, Videoton – valamint a pénzügyileg dinamikusan fejlődő Felcsút – tud vagy akar megfizetni, 10 ezer és 25 ezer euró közti havi fizetésért szerződtethető. (Tízezer euró nagyjából hárommillió forint.)

Ebbe a kategóriába tartoznak az idehaza kiemelkedőnek minősített – nemzetközi összehasonlításban valójában jórészt jelentéktelen – külföldiek és magyarok, ám a számuk csekély.

A legjobban szituált – és a legjobban fekvő – kluboknál az átlagos havi jövedelem 5000-6000 eurónak megfelelő összeg; ez a pénz a középmezőny tagjainál a maximum. Az egész NB I-ben a havi átlag 2000 és 3000 euró közötti summára tehető, ami európai összevetésben „előleg”, itthon viszont komoly pénz. A teljesítményhez képest kiváltképpen.

A berkekben jártasak azonban azt mondják: lehetnek akármilyen fizetési kategóriában a magyar labdarúgók, egy tekintetben nagyrészt megegyeznek.

Hogy bármennyi illetményt vesznek fel, a hónap végére elköltik.

Egy részük éppen azért tartana igényt úgynevezett aláírási pénzre klubváltáskor, mert adóssága van...

Ha talán nem is annyi, mint a pályán oxigénből.

Kapcsolódó cikkek

Rakás csere

.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.