Elhunyt Joao Havelange

A FIFA volt elnöke százéves volt. 1998-ban köszönt le a posztjáról, amelyet aztán Sepp Blatter foglalt el. 2013 áprilisában vesztegetési vádak miatt a tiszteletbeli elnöki címről is lemondott.

Havelange az 1936-os olimpián képviselte Brazíliát és ugyanebben az évben szerzett ügyvédi képesítést. 1952-ben Helsinkiben tagja volt a brazil vízilabda csapatnak és ő vezette a brazil delegációt az 1956-os melbourne-i olimpián. 1963-tól 2011-ig tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Tisztségéről betegségére hivatkozva köszönt le - írja a BBC

Fotó: Bruno Domingos / Reuters

A FIFA elnöki tisztjét 1974-től 1998-ig látta el, 2013-ban már tiszteletbeli elnökségéről is lemondott. Az ezt követő évben kórházba került egy tüdőfertőzés miatt.

Az ő elnöksége alatt bővült a világbajnokság résztvevőinek száma 16-ról 32 csapatra. Regnálása alatt hat tornát rendeztek.

Havelange munkásságát vesztegetési botrányok tarkították. 2010-ben a BBC Panorama című műsorában azzal vádolták Havelange-t és vejét, Ricardo Teixeirat, hogy dollármilliárdokat fogadott el a svájci International Sport and Leisure (ISL) cégtől azért, hogy a cég FIFA egyedüli hivatalos forgalmazója lehessen. Az öt évvel korábbi NOB

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.