galéria megtekintése

Szász Emese óriásit küzdve olimpiai bajnok!

26 komment

NOL

A párbajtőröző Szász Emese nyerte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét Rio de Janeiróban, miután drámai csatában, fantasztikus hajrával az asszó végén fordítva 15-13-ra legyőzte a kétszeres világbajnok olasz Rossella Fiamingót.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az olimpiai kvótát az utolsó pillanatban megszerző Szász előzetesen előtt még úgy nyilatkozott, „matematikailag” nincs esélye rá, hogy érmet nyerjen Rióban, ehhez képest rendkívül magabiztosan menetelt a döntőig, sorrendben egy észt (15:11), egy dél-koreai (15-11), egy japán (15-4), majd az elődöntőben egy francia ellenfelet (10-6) legyőzve.

A döntőben a kétszeres világbajnok Rossella Fiamingo várt rá, és mivel Szász Emese még sosem nyert aranyérmet felnőtt világversenyen, az esélyek az olasz mellett szóltak.

 

Mindketten óvatosan kezdtek, az első tusra 54 másodpercet kellett várni, Fiamingo vitte be, de Szász gyorsan egyenlíteni tudott. Fiamingo két csuklószúrással 3-1-re vezetett, majd Szász ellenfelét a pást végére szorítva szépített. Fiamingo aztán harmadszor is csuklót szúrt, de Szász tartotta a lépést egy védés-visszaszúrással, majd jött egy együttes találat, aztán megint az olasz, de egy lábszúrással Szász újra felzárkózott egy találatra (5-6) az első harmad végén. 

Szász Emese (jobbra) óriási hajrával győzött
Szász Emese (jobbra) óriási hajrával győzött
Czeglédi Zsolt / MTI

Ezek után Fiamingo nagy sorozata következett, 10-6-ra elhúzott, de Szász összeszedte magát, és visszajött egy tus különbségre. Egy közbeszúrással megint Fiamingo talált, majd egy nagy csörte után Szász vitte be a tust a már térdelő olasznak, így a harmadik harmadra 12-11-es Fiamingo-vezetéssel fordultak.

A végjáték kezdetén Szásznak sikerült kiegyenlítenie, először nem vezetett az olasz, innentől pedig a csoda következett. Szász egy gyönyörű karszúrással fordított, majd egy csuklószúrással egy találatra került az aranytól, és végül a végső tust is sikerült bevinnie. 15-13-ra nyerte meg a döntőt, ezzel rögtön az első napon megszerezte a magyar csapat első aranyérmét, amiből a nap végére könnyen kettő is lehet, hiszen Hosszú Katinka a mezőnyt leiskolázva, világcsúcsközeli idővel jutott a 400 méteres vegyesúszás döntőjébe. 

Edzőjével, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Kulcsár Győzővel
Edzőjével, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok Kulcsár Győzővel
Szergej Ilnyickij / MTI/EPA

„Épp a sírás kerülget, mert végre sikerült az, amiért évek óta dolgoztam” - mondta a magyar újságíróknak az eredményhirdetés után a meghatódott bajnok, aki arra a kérdésre, hogy négy tusnyi hátrányban mire gondolt, azt válaszolta: úgy volt vele, ha már itt van a döntőben, mindent megtesz azért, hogy faragjon a különbségen. „Ez az olasz lány nem tartozik a kedvenc ellenfeleim közé, a mérlegem nem túl pozitív ellen, de bíztam benne, hogy most meg lehet csípni.”

Szász azt is elárulta, hogy azért tűnhetett mosolygósnak még nagy hátrányban is, mert amiért eljött Rióba, azt már a fináléba kerüléssel megszerezte. „Valóban, sokszor voltam görcsös korábban, most viszont felszabadultan vívtam.”

Fotó. Czeglédi Zsolt / MTI

A Vasas 33 éves, egyéniben vb-második és -harmadik, Eb-bronzérmes vívója messze a legjobb eredményét érte el olimpián, mivel 2008-ban, Pekingben 12., négy éve, Londonban pedig 25. volt. A mostani a magyar vívósport 36. aranyérme, női párbajtőrben pedig - Nagy Tímea 2000-es és 2004-es sikere után - a harmadik.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.