galéria megtekintése

Szaktársak Kiss lemondásáról: „Ebből nem lehet jól kijönni”

46 komment

Munkatársainktól

Kiss László már nem úszószövetségi kapitány, és nem alpolgármestere Százhalombattának. A hetvenöt esztendős szakvezető csütörtökön lemondott az ötvenöt év után előhozott, jogilag elévült bűnügye miatt. A botrányról és a lemondásról neves sportolókat és szakmai vezetők véleményét kértük ki.

Cseh László olim­piai ezüstérmes, világbajnok úszó, az elnökség tagja: – Ez volt a helyes döntés. Megpróbáltam az ügytől távol maradni, mert pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy minél jobban felkészüljek a riói olimpiára, erre mégis sokan engem hurcoltak meg. Úgy értem, sokan támadtak, mert úgy tudták, én is megszavaztam, hogy Kiss László maradjon a szövetségi kapitány. Tudni kell, engem meg sem hívtak a szerdai ülésre. Többen kérdezték, ha ott vagyok, miként döntök. Így utólag már bármit mondhatnék, de első mondatomból talán kiderül, mire voksoltam volna.

Hargitay András korábbi világ- és Európa-bajnok úszó, az utánpótlás jelenlegi szakvezetője: – A kapitányt sajnálom, lemondását megértem. Áprilisban hatvanegyet írunk, májusban, az Európa-bajnokság idején kétezer-tizenhatot. Nem könnyű ez az időutazás... De, ha az ötvenöt év után előhívott helyzet erkölcsileg védhetetlen is, az biztos: Kiss László az utóbbi fél évszázadban nagyszerű dolgokat tett, nem is keveset.

 

Kiss László, a leköszönő kapitány:

– Azért mondtam le, mert az olimpiai csapat érdekeit tartottam szem előtt. Máskor sem a sajátjaim vezéreltek, különben nem utasítottam volna vissza annyi kecsegtető külföldi ajánlatot.

 

 

Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke:

 – Ebből a szituációból nem lehet jól kijönni, ez minden, amit mondhatok.

„Levette a terhet a vállakról”

A Magyar Úszó Szövetség csütörtöki közleményében azt írja, Kiss László lemondásával „a kialakult helyzetben levette a terhet a vállakról”, hogy ezzel is megteremtse a szükséges nyugalmat.

Tovább a cikkre: >>>


Szalay Péter, a 2017-es budapesti vizes világbajnokság médiaigazgatója:

– Kiss Lászlót nehéz lesz pótolni, nem vitás.

Forr a víz

Lemondott Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya. Mint köztudomású, a napokban egy bűnügyi magazin nyilvánosságra hozta Kiss elévült bűnügyét: 1961-ben csoportos nemi erőszak elkövetőinek egyike volt, s emiatt börtönbe is került. Az úszószövetség szerdai rendkívüli ülésén a szövetség vezetősége és az edzőbizottság még kiállt a hetvenöt éves szakvezető mellett, és megerősítette őt a posztján, ám tegnap Kiss leköszönt, majd közleményében így fogalmazott: „A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről.”

Távozott
Távozott
Mediaworks - archív

Az ötvenöt esztendővel ezelőtti történet kapcsán is rengeteg kérdőjel van, ám a riói éremvárományos Cseh László – akit 2015-ben az Év sportolójának választottak Magyarországon – csütörtökön is csavart egyet a szálakon. Arra világított rá, hogy szerdán aligha lehetett elnökségi ülés az úszószövetségben, miután ő maga is elnökségi tag, de senki nem hívta meg, így nem is volt jelen az értekezleten. Ezután a szövetség sajtóosztálya szabadkozni volt kénytelen: közölte, hogy a korábbi közleményben foglaltakkal ellentétben nem az elnökség, hanem valójában a szövetség egy szűkebb vezető köre erősítette meg Kisst a posztján.

Mielőtt a kapitányi posztjáról lemondott, csütörtökön – amikor már országos aláírás-gyűjtésbe is kezdtek a távozását követelők – egy másik tisztségétől is megvált Kiss László: már nem ő az alpolgármester Százhalombattán. A város képviselő-testülete épp rendkívüli ülést tartott az ügyében, mivel Kiss nem csupán alpolgármestere volt eddig Százhalombattának, hanem díszpolgára is, valamint a helyi uszoda névadója. Vezér Mihály városvezető elfogadta Kiss lemondását az alpolgármesteri posztról, továbbá közölte: arról később döntenek, hogy maradhat-e Kiss a település díszpolgára és az uszoda névadója.

Mint emlékezetes, január elején Kiss egyszer már lemondott szövetségi kapitányi posztjáról a Hosszú Katinka-ügy miatt, de akkor néhány nap múlva mégis a folytatás mellett döntött. Mint akkor lapunknak elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök beszélte rá a maradásra.

Ezúttal viszont aligha akad, aki arra kérné, gondolja meg magát. Kiss körül ugyanis két nap alatt lényegében elfogyott a levegő. (A hajdani történet nem volt titok, de nem mindegy, hogy néhány száz ember vagy néhány millió tud ugyanarról.) A szponzorok egyike, a KÉSZ csoport már közölte is, hogy a botrány miatt nem támogatja tovább az úszószövetséget. Ráadásul újabb tőrdöfés a szövetségnek, hogy a cég ugyanakkor nem zárja ki Hosszú Katinka további patronálását, de azt nem a MÚSZ-on keresztül teszi majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.