Svájc nyerte a testvérháborút

A labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjában a házigazda Franciaország után Svájc is győzelemmel mutatkozott be: egy óriási kapushibának köszönhetően 1-0-ra győzött az alpesi csapat az Eb-újonc Albánia ellen.

Az albán–svájci mérkőzés előzetesen nem tűnt a legérdekesebb párosítások egyikének, mégis könnyen lehet, hogy éveken át lesz hivatkozási alap mint a multikulturális új Európa egyik szimbóluma.

Fotó: John Sibley / Reuters

Svájc kezdőcsapatában ugyanis hat olyan játékos szerepelt, aki albán származású, miközben az albánoknál kilencen választhatták volna a svájci válogatottságot is. A Xhaka testvérek, Taulant és Granit például ellenfélként találkoztak a pályán Lensban. A közönség túlnyomó többségét egyébként az albán drukkerek alkották, akik akkor kezdtek éktelen füttykoncertbe, amikor olyan albánhoz került a labda, aki a svájci válogatottat erősíti...

Mielőtt teljesen összezavarodtunk volna, megtette ezt helyettünk Etrit Berisha, az albánok kapusa, aki az ötödik percben olyan rosszul és feleslegesen tört ki a kapujából a svájciak szögleténél, hogy a feljövő belső védő, Fabian Schär könnyűszerrel a kapuba fejelhetett (0–1). Egy elrontott Sadiku-ziccertől eltekintve nem is volt helyzete az albánoknak az első félidőben, egyértelműen a svájci együttes uralta a mérkőzést.

Fotó: John Sibley / Reuters

Hát még azután, hogy a 36. percben emberelőnybe került az alpesi ország csapata! Az albán csapatkapitány, Lorik Cana elcsúszott a saját tizenhatosa előtt, és kézzel ütött a labdába, hogy megakadályozza Haris Seferovic helyzetbe kerülését. Sárgát kapott tettéért, és mivel neki ez már a második volt, le kellett vonulnia.

Fotó: Carl Recine / Reuters

Az enyhe svájci mezőnyfölény megmaradt a második félidőre is, ám cseppet sem látszott meg, hogy nem egyenlő létszámban futballoznak a csapatok. Ziccerek így is akadtak szép számmal, Berisha kapus sokszorosan jóvátette nagy hibáját, Seferovic és Shaqiri helyzeténél is óriási védett, ám mégis az ő korai hibája bizonyult döntőnek, mert az albánok nem tudtak gólt szerezni. Noha lehetőségük volt rá: a 76. percben Sadiku, a 87. percben pedig Gashi hagyott ki kihagyhatatlan helyzetet.

A „testvérháborút” tehát Svájc nyerte meg a vezérét túl korán elveszítő Eb-újonc Albánia ellen.

A csoport
ALBÁNIA–SVÁJC 0-1 (0-1)

Lens, 39 ezer néző, jv.: Velasco (spanyol).

Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.) – Roshi (Cikalleshi, 74.), Sadiku (Gashi, 82.), Lenjani.

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djorou, Rodriguez – Behrami, Shaqiri (Fernandes, 88.), Dzemaili (Frei, 76.), G. Xhaka, Mehmedi (Embolo, 62.) – Seferovic.

Gól: Schär (5.)

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.