Súlyos öröm

Bakos György 60 m gáton, Pálóczi Gyula pedig távolugrásban nyert fedett pályás Eb-aranyérmet 1985-ben, s az utóbbi három évtizedben a magyar atléták közül senki sem volt képes hasonló produkcióra. Egészen szombatig, amikor is Márton Anita a Prágában rendezett Európa-bajnokságon mindenki másnál messzebbre hajította a súlygolyót.

Mind ez idáig Varjú Vilmos, a hatvanas évek kiválósága – szinte egy személyben – jelentette a hazai súlylökést: a hajdani nyomozótiszt kétszer is az Európa-bajnoki dobogó tetejére állhatott, az 1964-es tokiói olimpián pedig bronzérmet szerzett. Szombaton azonban egy huszonhat esztendős szegedi gyógypedagógusnő is felvéste a nevét a szakág dicsőségfalára, méghozzá úgy, hogy sokáig emlékezetes versenyben, különleges sportemberi kvalitásokról tanúságot téve győzött.

Az ezüstérmes fehérorosz Leancsuk és a harmadik helyezett bolgár Mavrodijeva között a boldog győztes, Márton Anita
Az ezüstérmes fehérorosz Leancsuk és a harmadik helyezett bolgár Mavrodijeva között a boldog győztes, Márton Anita
Petr David Josek / MTI/AP

Márton Anita éremben reménykedve utazott a cseh fővárosba, s minden alapja meg is volt a bizakodásra, hiszen tavaly Zürichben, a szabadtéri kontinensviadalon harmadik lett, az idei „fedett” Eb előtt érvényes európai ranglistán pedig az előkelő második helyen állt. A szám favoritja a fehérorosz Julija Leancsuk volt, ám az már sok jót sejtetett, hogy a csütörtöki selejtezőben Márton 18,44 métert, riválisa viszont csak 18,33-at ért el. Olyannyira, hogy Anita ki is jelentette: mostantól a cél az arany.

A versenyen azonban sokáig a belarusz sportolónak állt a zászló: a harmadik sorozatban átvette a vezetést Mártontól, s egészen az utolsó szériáig az első helyen is maradt. Ekkor Leancsuk 18,60-nal vezetett, a magyar kiválóság négy centivel kevesebbel követte. Ám a hatodik próbálkozás meghozta a sikert a tavaly az év atlétájává választott Mártonnak: a súlygolyó 19,23 m-ig repült, s mivel Leancsuk már nem tudott javítani, harminc év szünet után fedett pályás aranyérmet ünnepelhetett a magyar atlétika.

Hab volt a tortán, hogy a nagyszerű formában lévő, a legfontosabb pillanatban tökéletesen kivitelezett lökést bemutató Márton ezzel a dobással megdöntötte Horváth Viktória huszonhat esztendeje fennálló országos rekordját (19,20). Gyulai Miklós, a hazai szövetség elnöke – a felejthetetlen szpíkernek, a sportág nagyszerű kommentátorának, Gyulai Istvánnak a fia – még másnap is a történtek hatása alatt volt, de már nevetve mesélte, milyen mérges volt a verseny közben.

– A harmadik sorozat után eredményhirdetés szakította meg a súlylökők viadalát, és láttam Anitán, mennyire zavarja a ceremónia. Ott téblábolt vagy tíz percig tehetetlenül, én meg azt mondtam magamban: ez nem lehet igaz, legyen már vége! De arra csak a legvadabb álmaimban gondoltam, hogy ilyen meseszerűen zárul a döntő. Igaz, amikor az utolsó kísérlete előtt néztem az arcát, fölfedeztem rajta valamiféle szent eltökéltséget. És tényleg jól láttam... Fantasztikus volt, amit művelt!

Márton egyébként – noha a békéscsabai klub sportolója – Szegeden él és készül. Az elnök szerint elképesztő körülmények között.

– Súlylökő létére egy tornateremben tréningezik, a földre matracokat tesznek, hogy a golyó ne törje szét a padlózatot. Ez abszurdum – említi Gyulai, és hozzáteszi: a hazaérkezés után első teendőinek egyike lesz, hogy Márton Anita edzéslehetőségein javítson. Persze csak azt követően, hogy a sportág illő módon megünnepelte a minden túlzás nélkül történetinek nevezhető győzelmet.

Eredmények. Férfiak. 60 m: Richard Kilty (brit) 6,51. 400 m: Pavel Maslak (cseh) 45,33. 800 m: Marcin Lewandowski (lengyel) 1:46,67. 1500 m: Jakub Holusa (cseh) 3:37,68. 3000 m: Ali Kaya (török) 7:38,42. 4x400 m: Belgium 3:02,87. Magas: Danyilij Ciplakov (orosz) 231. Rúd: Renaud Lavillenie (francia) 604. Hármas: Nelson Evora (portugál) 17,21. Hétpróba: Ilja Skurenyov (orosz) 6353.

Nők. 60 m: Dafne Schippers (holland) 7,05. 400 m: Natalija Pihida (ukrán) 51,96. 800 m: Selina Büchel (svájci) 2:01,95. 1500 m: Sifan Hassan (holland) 4:09,04. 3000 m: Jelena Korobkina (orosz) 8:47,62. 4x400 m: Franciaország 3:31,61. Magas: Marija Kucsina (orosz) 197. Rúd: Anzselika Szidorova (orosz) 480. Távol: Ivana Spanovics (szerb) 698. Hármas: Jekatyerina Konyeva (orosz) 14,69. Súly: Márton Anita 19,23.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.