Rövid pályás úszó Eb: három magyar csúcs péntek délelőtt

Cseh László a legjobb idővel került be a 400 méteres vegyesúszás péntek délutáni döntőjébe az isztambuli rövidpályás Európa-bajnokság délelőtti selejtezőjéből, de a többi magyar is helytállt, a tízből hét továbbjutott, s három országos csúcs is született az előfutamok során.

Az Eb második versenynapjának délelőtti erőpróbáján Cseh - mintegy feledtetni akarván az előző napi váratlan gyengélkedést (a 200 m vegyes döntőjében csak a 7. lett) - erőlködés nélkül, saját világrekordjánál (3:59.33 p) alig 3 másodperccel gyengébb idővel mindenkit maga mögé utasított az összesítésben.

Cseh László a férfi 400 méteres vegyes úszás előfutamában versenyez az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokságon
Isztambul, 2009. december 11. A magyar CSEH László a férfi 400 méteres vegyesúszás előfutamában versenyez az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2009. december 11-én. (MTI/AP/Darko Bandic)

Mögötte a második legkiválóbb eredmény tulajdonosaként várhatja a folytatást Verrasztó Dávid, aki dicséretes egyéni csúcsot ért el (4:03.31). A szám harmadik magyar szereplője, az ifjabbik Gyurta, Gergely a teljes rangsorban a 16. lett úgy, hogy 4:09.34-gyel hét másodperccel volt gyorsabb élete eddigi legjobbjánál.

"Még mindig nem tudom, mi történt velem tegnap, de ez most nem is érdekes. Arra figyeltem, hogy ott legyek a döntőben - mondta Cseh előfutama után. - A nadrágommal még mindig vannak problémák, azaz tényleg itt az ideje, hogy véget érjen ez a szuperdressz-korszak... S hogy mi lesz délután? Nos, a tegnapi napot követően én már nem mondok semmit. Persze nyerni akarok, de majd meglátjuk."

Ugyancsak kettős magyar részsiker született a nőknél 100 m vegyesen és 50 m pillangón: vegyesúszásban a nyitónapon 200 méteren világcsúccsal Európa-bajnok Verrasztó Evelyn ötödikként, magyar rekordjától alig egy tizeddel elmaradva (59.59), Jakabos Zsuzsanna pedig 18-ként (1:01.26 p) jutott tovább a délutáni elődöntőbe, s ugyanígy cselekedett Dara Eszter, aki a 13., illetve Bordás Beatrix, aki a 16. időeredmény birtokosaként lépett tovább a legjobb húsz közé. Bordás 26.31-gyel saját, novemberi, 26.45 másodperces országos csúcsát megdöntve teljesítette a délelőtti penzumot, ám a röviddel utána következő Dara magára "íratta át" a rekordot, miután 26.22 mp alatt ért célba.

Takács Krisztián is csúcsot állított fel, ő 47.59 másodperccel 100 m gyorson lett 12., s csatlakozott a továbbjutók társaságához. Az előző legjobb magyar eredmény e távon Zubor Attila nevéhez fűződött, aki még 2003. december 12-én, tehát csaknem napra pontosan 6 éve, Dublinban úszta a 48.32-t. Ebben a számban rajthoz állt Kozma Dominik is, de összesítésben csak a 32. lett (48.46). Nála is rosszabbul járt Szilágyi Ádám, akit kizártak 50 méter háton, miután a megengedettnél hosszabb ideig haladt a víz alatt.

Kapás Boglárka 800 m gyorson "megúszta" a délelőtti szereplést, mivel nevezési ideje alapján befért a legjobb tízet felvonultató úgynevezett gyorsfutam mezőnyébe, ennél fogva ő a délutáni program nyitószámában ugrik medencébe Isztambulban.

Rajta és a hét továbbjutotton kívül a pénteki műsorban lesz látható még Gyurta Dániel is, aki a 200 m mell fináléjába csütörtökön Európa-csúccsal, az első helyen küzdötte be magát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.