Rosberg nyerte a balesetektől szabdalt versenyt

A német Nico Rosberg rajt-cél győzelmet aratva megnyerte a több balesettel "lassított", s 20 percre félbeszakított vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat.

A Mercedes pilótája mögött a vb-címvédő, s a pontversenyben is élen álló honfitársa, Sebastian Vettel (Red Bull) lett a második, az ausztrál Mark Webber (Red Bull) pedig a harmadik. Rosberg pályafutása második futamgyőzelmét aratta, és érdekesség, hogy harminc évvel ezelőtt éppen édesapja, Keke Rosberg nyerte a monte-carlói versenyt.

Túlóráznia kellett a balesetek miatt, Rosberg örömét azonban ez nem ronthatta el
Mercedes Formula One driver Nico Rosberg of Germany celebrates after winning the Monaco F1 Grand Prix May 26, 2013. REUTERS/Stefano Rellandini (MONACO - Tags: SPORT MOTORSPORT F1)

A rajt után nem volt változás az élmezőnyben, majd az első néhány kanyar élesebb előzési kísérletei után mindenki felvette a versenytempót, s a pilóták biztonságos távolságból követték egymást. A Rosberg, Hamilton, Vettel, Webber, Räikkönen, Alonso sorrenden a 78 körös verseny harmadánál induló kerékcserék változtattak némiképp, izgalmakat azonban először, a 31. körben Felipe Massa (Ferrari) balesete okozott. A brazil pilóta - akit kisebb nyaksérülés miatt a helyi kórházba vittek kivizsgálásra - a célegyenes végén csapódott a gumifalnak, a pályára pedig bejött a biztonsági autó.

Miután ismét szabadon lehetett száguldozni Sergio Perez, a McLaren mexikói versenyzője mutatott be szép előzéseket csapattársával, Jenson Buttonnal, majd Fernando Alonsóval (Ferrari) szemben, igaz, utóbbi a kanyar levágásával előtte maradt.

A 46. körben aztán húsz percre le kellett állítani a viadalt, miután Max Chilton (Marussia) a kívülről mellé érkező Pastor Maldonadóra (Williams) húzta autóját, a venezuelai gépe pedig úgy vágódott neki a biztonsági gumifalnak, hogy a pályát határoló elem beborult a pályára.

A hosszú szünet után Alonso a versenybírók utasításának megfelelően maga elé engedte Perezt a hatodik helyre, majd Adrian Sutil (Force India) előzte meg gyönyörűen előbb Buttont, aztán a Ferrari spanyolját. Rosberg közben magabiztosan vezetve haladt a győzelem felé, mögötte Vettel, Webber, Hamilton és Räikkönen volt a sorrend. Ez az újabb, 63. körben kezdődött biztonsági autós szakaszig nem változott, utána azonban Perez meggondolatlan előzési kísérlete Raikkönennek az ötödik helyébe került, miután defektet kapott a McLaren első szárnyától. A mexikói később, négy körrel a vége előtt feladta a versenyt, a finn viszont bravúros manőverekkel a tizedik helyig tornázta vissza magát, így sikerült pontot szereznie.

Rosberg sikerét senki sem veszélyeztette, a verseny másik nagy győztese pedig Vettel lett, aki második helyével az összetettben növelte előnyét két legnagyobb riválisával, Räikkönennel és a most hetedik Alonsóval szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.