Röpgyűlés

Újra együtt az első sportági bajnokcsapat.

A hölgyek visszafogottabbak voltak, mint 1989 tavaszán, amikor a sportújság azt rögzítette, hogy a Folyondár utcai csarnokban olyan hangulat uralkodott, akár egy BEK-döntőn. Negyedszázaddal ezelőtt zsúfolásig megtelt a (na jó, legfeljebb ezer nézőt befogadó) III. kerületi létesítmény, miután a női röplabdabajnokság aranyérméért vívott párharc első találkozóját –általános meglepetésre – a Vasas „junior” csapata nyerte 3:1-re a hazai pályán két éve veretlen, a meccs napjához „illően” csütörtököt mondó Tungsram vendégeként. Mivel az elsőséghez két győzelem kellett, már a második találkozón eldőlhetett a páros mérkőzés a csupa saját nevelésű, húsz év körüli fiatal játékossal kiálló piros-kék együttes javára.

Az ifjakat igazán nem nyomasztotta a tét: olyan gyorsan győztek 3:0-ra – a harmadik szettben 11:0-ra is vezetve –, mintha huszonöt esztendő tapasztalatával több rutinjuk lett volna... A visszavágó mindössze negyvenhat percig tartott; a harmadáig-negyedéig annak, amennyit a diadal jubileumán rendezett emlékünnepség igénybe vett. Fördős László, az örökös szakosztályelnök, a Vasas tiszteletbeli elnöke hívta egybe azokat, akik a klub első bajnoki címét nyerték női röplabdában – edzőjükkel, a korábban naponta két pakli cigarettát elszívó, ám a lányok kérésére a dohányzásról a győzelem után leszokó Kasziba Istvánnal együtt –, s akik nem nagyon tudtak mit kezdeni azzal, hogy van, aki még ma is büszke rájuk. Megilletődötten mosolyogtak, mint bakfiskorukban, amikor Bánhidi Viktória, Benőfi Katalin, Ivanov Mónika, Nyári Virág, Pollák Gabriella, Szikora Ildikó, Szíjjártó Csilla és a többiek – a korabeli tudósítás szerint – „a play-off szenzációját” okozták. A Nemzeti Sport azt írta hajdanán: „Öröm volt nézni, ahogyan a Vasas tagjai repkedtek a levegőben.”

Most Fördős szárnyalt, hogy újra együtt van a „kislányok” bajnokcsapata. A lebegés kifejezetten jót tesz még egy 82 éves sportvezetőnek is; közben legalább nem érzi, hogy fáj a térde... Amúgy meg évtizedeken át ezt csinálta. Röp-ködött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.