galéria megtekintése

Rangadózás

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Hogy melyik a hét bajnoki meccse? Van három tippünk: Bayern München–Dortmund, Atletico Madrid–Real Madrid, Arsenal–Manchester United. Több évtizeddel ezelőtt az FTC–Honvédet is idesorolhattuk volna... De vasárnap a futballra tekint Európa.

A legnagyobb rangadó pillanatnyilag a Bayern–Dortmund; nemcsak azért, mert Németország a világbajnoki cím védője, hanem főként azért, mert a Bundesliga-táblázat első két helyezettje találkozik egymással. Ráadásul mindkettő veretlen, igaz, a Bayern százszázalékos. (A Borussia – öt győzelem mellett –két döntetlent számlál.)

Pep Guardiola, a bajorok katalán edzője mindenesetre sietett leszögezni: „Ez nem döntő lesz, csupán három pontért játszunk.” Aztán hozzátette: „Valamennyi országnak van egy különleges meccse. Németország számára ez az.” Az unikális mérkőzést holnap délután fél hattól (tv: Eurosport2) a 95. alkalommal rendezik meg.

Az eddigi bajnoki mérleg a házigazda Bayern München szempontjából: 41 győzelem, 30 döntetlen, 23 vereség. A vendéglátók a Dinamo Zágráb elleni laza 5-0-lal melegítettek, a Dortmund viszont megszenvedett Szalonikiben (1-1), ahogyan a múlt héten a Darmstadttal szemben (2-2) is. Vidal térdproblémáin kívül minden a Bayern mellett szólna – amúgy Münchenben a chilei középpályás is simán pótolható –, ha az efféle találkozóknak volna favoritjuk. Hogy a müncheniek kilátásai valóban jobbak? Akkor is helyesebb körültekintően azt mondani, hogy esélyes nincs...

 

Az óvatosság az Atletico Madrid–Real Madrid derbivel kapcsolatban sem árt – hangoztatják a rendezők, akik ezer biztonsági embert rendelnek vasárnap estére (Sport1, 20.30,) a Vicente Calderon stadionhoz. Az eddigi hat bajnoki meccse közül kettőt elveszítő, hét közben otthon a Benficával szemben ugyancsak alulmaradó (1-2) Atletico Madrid egyébként is jól teszi, ha vigyáz, hiszen Cristiano Ronaldo változatlanul tarthatatlan: pályafutása ötszázadik góljánál jár,míg a Real Madrid örök listáján utolérte Rault (323). S nem kis differencia, hogy ehhez a rengeteg dugóhoz 308 mérkőzésre volt szüksége, míg Raul 741 találkozón produkált ugyanennyit.

Thomas Müller (Bayern München) a rangadón is Oktoberfestben reménykedik
Thomas Müller (Bayern München) a rangadón is Oktoberfestben reménykedik
Pool New / Reuters

Még csak az hiányzik, hogy Neymar is a királyiakhoz szerződjék –sóhajtoznak a Barcelona hívei, miután a brazil extraklasszis korábbi ügynöke azt mondta: a csatár „bármikor” elmenne a Real Madridhoz. Ám ma délután még feltétlenül a katalán együttesben játszik Sevillában (Sport2, 15.45), noha kétségkívül elege van már a különböző adóügyek miatt rá és családjára nehezedő nyomásból.

A presszió az Atleticón is nagy, elvégre a vendéglátóknak javítaniuk kellene az e heti produkción túl az örök statisztikán is, hiszen a Real Madrid a bajnoki meccseket tekintve (33 döntetlen mellett) 85-38-ra, az összes egymás elleni mérkőzést ideszámítva (50 „iksz” társaságában) 107-53-ra vezet. Ami biztos: győzelme esetén a hatodik forduló után az ötödik helyen álló Atletico megelőzné a bronzérmes pozícióban lévő riválisát, de kétkedve kell feltenni a kérdést: hol az a siker?

A veretlen listavezető Manchester United és az Arsenal között szintén három pont a különbség, és a két csapat vasárnap délután Londonban találkozik (Digisport1, 16.40). A felek pályára lépése előtt a Daily Telegraph játszik: arról szavaztatja meg olvasóit, hogy a két együttes keretéből miként lehetne összeállítani a legjobb tizenegyet. Sok angol nem lesz a közös csapatban, az fix...

S valószínűleg az MU uralja majd a terepet, mert Darmiant, Matát, Ander Herrerát, Schweinsteigert, Rooneyt, Martialt, Depayt nehéz lenne kihagyni. Hogy aztán a pályán is ilyen manchesteri fölény lesz-e, az nem magától értetődő, még akkor sem, ha a szomorú képű – és vesztes típusú – Arsene Wenger Arsenalja az angol lapok szerint „katasztrofális” 3-2-es vereséget szenvedett kedden a BL-ben odahaza az Olimpiakosztól.

„Ha tizennyolc nap alatt hat meccset kell játszani, az mindig veszedelmes” – panaszkodik szokása szerint Louis van Gaal, a United holland trénere. S a brit orgánumok azt is leszögezik: „Bár a pillanat az MU-nak kedvez, hiba volna leírni az ágyúsokat.”

Ha viszont nem írnánk le az Arsenalt, akkor úgy tetszene: a Manchester Unitednek nincs ellenfele...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.