galéria megtekintése

Rabszolga volt, most az olimpián futhat

3 komment


Kőműves Anita
NOL

Volt rabszolga, élt menekülttáborban, és egyszer úgy megütötte egy katona, hogy elájult. Ám Guor Marial vasárnap Rióban rajthoz áll a maratonon, ahol végre hazája, Dél-Szudán színeiben indulhat.

Rabszolgából és polgárháborús menekültből lett hazája olimpiai zászlóvivője Guor Marial. A dél-szudáni maratonista vasárnap életében először fut saját hazája színeiben, pedig ez már a második olimpiája. Négy évvel ezelőtt Londonban függetlenként indult, hiszen Dél-Szudán akkor még csak egy éve volt független állam, így nem volt ideje rá, hogy saját nemzeti olimpiai bizottságot alapítson és azt akkreditáltassa is.

Fotó: Darryl Webb / Reuters

Marialnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felajánlotta, hogy induljon Szudán csapatában, ám ez meg sem fordult a fejében, hiszen a Dél-Szudán függetlenségéért Szudánnal folytatott harcban huszonnyolc rokona, köztük nyolc testvére vesztette életét, ő pedig éveken keresztül menekülttáborokban élt. Egy ideig egy szudáni katona családjának szolgája volt. A londoni olimpia idején már húsz éve nem látta szüleit. Azt mondta: a szudáni csapat tagjaként elárulná a hazáját, családját és mindenkit, aki az ország szabadságáért harcolt.

 

Marial egy dél-szudáni faluban született 1984-ben, nagyjából a polgárháború kitörésekor. Hétéves volt, amikor szülei Kartúmba, a szudáni fővárosba küldték egy nagybátyjához, remélve, hogy ott nagyobb biztonságban lesz. Ám a hányattatásai miatt az odaút három kegyetlen évig tartott. Akkor döntött úgy, hogy végleg elhagyja Szudánt, amikor egy éjjel szudáni katonák ütöttek rajta nagybátyja házán, és egy fegyveres úgy állon vágta, hogy elájult. Először Egyiptomba sikerült eljutnia, majd 2001-ben az Egyesült Államokba, ahol menekültstátuszt, majd letelepedési engedélyt kapott.

Futni már itt, 16 éves középiskolásként kezdett el a tanárai unszolására. Az iowai állami egyetemen már a futócsapat oszlopos tagja volt. Ám hiába voltak jó eredményei, az olimpiai részvételig még számos akadályt kellett leküzdenie. 2012-ben azért nem lehetett az amerikai csapat tagja, mert valamiért elakadt az állampolgársági kérelme. A szudáni színeket elutasította, így lett független. Londonban a 47. helyen végzett 2:19:32-es idővel. Egyéni rekordja 2:12:55.

Fotó: Darryl Webb / Reuters

Marial Rióba is nagy nehézségek után jutott el: májusban az ottawai maratonon próbált először kvalifikációt szerezni, de az őt felvezető motoros egy ponton rossz irányba kanyarodott, ezzel kilométerekkel hosszabbította meg útját, és időeredménye nem volt elég az olimpiai kvótához. Júliusban egy ausztrál maratonon újra próbálkozott, de itt a cél előtt összeesett. A Marialról portrét közlő Thomson Reuters Foundation szerint ekkor az atlétikai világ nemzetközi vezetői léptek közbe, hogy mégis rajthoz állhasson Rióban.

Marial menekülése óta először 2013-ban, a londoni olimpia után látogatott haza szülőfalujába. "Az anyukám majdnem elment mellettem, mert nem tudta, ki vagyok" – mesélte akkor a BBC-nek. Amikor édesanyja felismerte, elájult. Fia lehajolt hozzá és felemelte, majd amikor magához tért, az asszony csak azt hajtogatta: tényleg te vagy az?

Fotó: Darryl Webb / Reuters

Az országban akkor épp béke honolt, de ez nem tartott sokáig. A véres polgárháború hivatalosan 2005-ben zárult le, az ország pedig 2011-ben vált függetlenné. Ám 2013 végén ismét kiújultak a harcok. Átmeneti csendesebb időszak után az utóbbi hetekben ismét erőszak uralja a törzsi és etnikai ellentétek, szegénység és szárazság tépázta térséget.

Marialnak élete nagy álma teljesült, amikor Rióban végre saját hazája színeiben vonulhatott be, és két csapattársát felvezetve ő vitte Dél-Szudán zászlaját. Rajtuk kívül még öt dél-szudáni futó vesz részt az olimpián, akik a menekültek alkotta csapat tagjai. Őket egy kenyai menekülttáborból válogatták be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.