galéria megtekintése

Pótvizsga következik

16 komment


Hegyi Iván

Kedd este befejeződött a labda­rúgó Eb-selejtezők sorozata, és véglegessé vált: honfitársaink hiába reménykedtek az egyenes ági kijutásban, a magyar válogatottnak pótselejtezőt kell játszania a részvételért. A sorsolást vasárnap tartják, a mérkőzéseket november 12. és 17. között játsszák.

Kilencszázhetvenkettő olyan régen volt, hogy a korabeli fiatalemberek nem annyira a Kabaré mozgóképes változata, mint inkább a dekoratív Liza Minnelli kedvéért tódultak a filmszínházakba; a felnőtteket Harsányi Gábor és Halász Judit nyűgözte le a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem tévés adaptációjában; a Táncdalfesztiválon pedig Koncz Tibor és Szenes Iván szerzeménye, az Add már, uram, az esőt hódított Kovács Kati, valamint a Juventus együttes előadásában.

A mai huszonévesek most néznek, mint a moziban: többségüknek ezek az események semmit sem mondanak.

Ahogyan azt sem tudják elképzelni, hogy a ­táncdalseregszemle kifejezetten jót tett akkoriban a népléleknek, mert a magyar emberek egyöntetű csalódással fogadták, hogy a labdarúgó-válogatott csupán a negyedik hely megszerzésére volt képes az Európa-bajnokságon.

 

(Majd néhány hónappal később – megint csak szégyenszemre – elveszítette az olimpiai torna döntőjét.)

Még reménykedhetnek a magyar játékosok
Még reménykedhetnek a magyar játékosok
Hegedüs Gábor

Eb-n azóta sem láttunk magyar futballistát, s egészen jó kis huszonhármas keretet lehetne összeállítani azokból a játékosokból, akik nem játszottak a kontinenstornán: Mészáros, Disztl Péter, Szendrei (kapusok), Martos, Török Péter, Kardos, Róth, Garaba, Tóth József, Péter, Nagy Antal (védők), Hannich, Müller, Nyilasi, Détári, Tóth András, Zombori (középpályások), Fazekas, Kiprich, Törőcsik, Kiss ­László, Várady, Ester­házy (csatárok). Biztonsági tartalék: Andrusch, Póczik, Bognár György, Kovács Kálmán.

Ám rájuk sem kíváncsiak már. A mostani generáció arra készült kedd este, hogy a következők nevét foglalja imába: Király, Dibusz, Gulácsi (kapusok), Fiola, Varga József, Lipták, Korcsmár, Juhász, Guzmics, Lang, Vanczák, Kádár, Korhut, Forró, Leandro (védők), Lovrencsics, Gyurcsó, Bódi, Gera, Tőzsér, Elek, Nagy Ádám, Pintér, Kalmár, Simon Ádám, Balogh Balázs, Dzsudzsák (középpályások), Simon Krisztián, Nikolics, Rudolf, Stieber, Szalai, Priskin, Németh, Böde (csatárok). Ők játszottak a selejtezőkön, ők jutottak el az álmok kapujáig, amelyre azt írták ki: egyenes ág.

Nem sikerült átlépni rajta. De még ott van a pótselejtező, bár az előjelek nem biztatóak. Magam nyolc világ- és hét Európa-bajnokságról tudósítottam, ám magyar részvétellel még nekem is új lenne az Eb.

Akár mindannyiunknak.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.