galéria megtekintése

Az olimpián nem igazi labdarúgás van, de ez így jó

2 komment


Hegyi Iván

Az olimpián már a megnyitó előtt megkezdődött a futballtorna, amelynek azonban nem sok köze van az igazi labdarúgáshoz.

A nőknél ugyan a legjobbak szerepelnek, de a mérkőzések komolyságát erősen veszélyezteti, ha a dél-afrikai kapus, bizonyos Barker előbb aláfut a beadásnak, és ujjheggyel oldalra tolja a labdát, amelyet aztán a túloldali beívelés nyomán a saját hálójába pofoz; ha Williams ausztrál kapus a kanadai rokonok elé megy ki, de nem is a Keleti pályaudvarra, hanem Kelenföldre – ráadásul feltűnő késéssel –, majd mögötte ötven méterről gurítanak az üres hálóba; ha a brazil Monica tizennégy méteres, pattogós fejeséhez a kínaiak kapusa és több védője addig asszisztál, amíg a labda – hogy, hogy nem – a jobb sarokba kocog. E három kabaréjelenetet egy forduló alatt, a legelsőben vitték színre a művésznők, s igaz, hogy az argentin Rulli klasszikus potya gólt kapott a portugál férfiaktól – lehajolt a labdáért, s az a kezei és a lábai között beszédült –, az uraknál ritka, a hölgyeknél viszont jellemző az ilyesmi. Még akkor is, ha a mezőnyben – mind a gondolkodást, mind a labda megjátszását illetően – tagadhatatlan a fejlődés.

Ám e viszonylagos javulás aligha menti meg az ötkarikás labdarúgást.

Az ugyanis sokadlagos marad, amíg korosztályos férficsapatok szerepelnek a játékokon. Nehezen érthető tehát, hogy a brazil szövetségnek miért volt fontosabb Neymar ­riói részvétele a Copa America-szereplésnél, ám a korrupció miatt utólag elítélt Joao Havelange FIFA-elnöki regnálása óta tudjuk, hogy Brazília futballjának legfőbb ellenfele a dél-amerikai ország labdarúgó-vezérkara. Félreértés ne essék: a futballnak ugyan egyáltalán nincs szüksége az ötkarikás játékokra, hiszen saját olimpiája van, a világbajnokság – amelyet többen néznek a NOB rendezvényénél –, de kiváltképp nem hiányzik a labdarúgás az olimpiának. Hogy miért nem? Mert a futball legkiválóbb képviselőinek bevonulása kihúzná a szőnyeget a játékok alól.

 

Az Egyesült Államokon kívül talán csak a 100 méteres férfi síkfutás, a teniszverseny, valamint az amerikai férfi kosarasok meccseinek időpontja keltene dilemmát, az összes többi számot a futballtalálkozók kezdetéhez kellene igazítani. A média is főként a labdarúgással foglalkozna; a La Gazzetta dello Sport legkevesebb tizenhat oldalon számolna be az itáliai futballcsapat előkészületeiről, és csak az után írni az itáliai szám, a női tőrvívás eseményeiről. Na, igen: egyetlen olyan bisztró vagy étterem sincs, ahol év közben birkózó- vagy kajak-kenu verseny kivetítős közvetítésével csábítanák a vendégeket, s még a közszolgálatinak nevezett magyar televízió­ban is az úszóviadalok mennének az egyik és a számunkra indifferens futballmeccsek a másik csatornán.

Neymar játszott a Santosban, szerepel a brazil válogatottban, a 10-es mezt viseli, de nem Pelé
Neymar játszott a Santosban, szerepel a brazil válogatottban, a 10-es mezt viseli, de nem Pelé
Ueslei Marcelino / Reuters

(Indifferensek abból a szempontból, hogy a 16-os mezőnybe honfitársaink nyilvánvalóan nem jutnának be. Még a vb 32-es táblájára sem sikerül felkerülniük, éppen harminc éve vannak távol a világtornától.)

Azaz az olimpiának addig jó, amíg nem lép pályára a játékokon a valódi futball, amely már sok évtizeddel ezelőtt is háttérbe szorította az ötkarikás találkozót. Noha 1960-ban Rómában a kardvívófenomén Gerevich Aladár szériában a hatodik aranyérmét nyerte, Wilma Rudolph három számban győzött, és olyan legendák arattak diadalt még, mint Cas­sius Clay, ­Armin ­Hary vagy Abebe ­Bikila, az év sportolójának azt a Pelét választották meg, aki éle­tében nem szerepelt olimpián, és még „csak" egyszeres világbajnok volt. (A „király" pénteken bejelentette: bizonyosan nem gyújtja meg a riói megnyitón a lángot.)

A népszerűségből nem veszítő nemzetközi futball nívójának visszaesését jelzi, hogy Neymarnak efféle megtiszteltetéstől a legkevésbé sem kell tartania.

Így kezdődött

A férfitorna első fordulójában: Brazília–Dél-Afrika 0-0, Irak–Dánia 0-0 (A csoport), Svédország–Ko­lumbia 2-2, Nigéria–Japán 5-4 (B, a nigériai Etebo négy gólt ért el), Dél-Korea–Fidzsi-szigetek 8-0, Mexikó–Németország 2-2 (C), Honduras–Algéria 3-2, Portugália–Argen­tína 2-0 (D).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.