galéria megtekintése

Párosan szép!

0 komment

Árvay Sándor

Babosék a mai döntőben a Williams nővérekkel találkoznak. Federer kiesett.

Babos társával nagy tettre készül
Babos társával nagy tettre készül
John Walton / MTI/AP

Álmok világa, Wimbledon... Babos Tímea sorozatban a harmadik esztendőben jutott be a legnagyobb presztízsű tenisztorna párosdöntőjébe, s péntek éjszaka valószínűleg a vágy valóra váltásának lehetőségéről álmodozott. Mindeközben egy svájci úr igencsak zaklatottan aludhatott el, hiszen tudta, hogy alighanem utolsó lehetőségét szalasztotta el az álom beteljesítésére.

Ritkán adódik, hogy honfitársunk játsszon a wimbledoni döntőben – bár kétségtelen, Babos sokat tett annak érdekében, hogy megszokott legyen a magyar szereplő a sportág szentélyében. Két esztendeje a francia Kristina Mladenovic oldalán női párosban, tavaly az osztrák Alexander Peya társaként vegyesben mérkőzhetett a trófeáért, ám mindkétszer „be kellett érnie" azzal, hogy ő gratulált a győztesnek. Szombat este talán másképp alakul.

 

Az idén az oroszból lett kazah Jaroszlava Svedova a párospartner. Normál esetben „illene" némi remegéssel fogadni a háló túloldalán tornyosuló ellenfelet, ám Babosék már sokszor megmutatták, nem ijedősek. A legjobb nyolc között a világelső Hingis, Mirza (svájci, indiai) duót intézték el – kitől félnének, ha nem tőlük, mégis lépésben nyertek. A péntekre rendelt tapasztalt amerikai duót, a 10. helyen kiemelt Atawo, Spears egységet is két játszmában (6:4, 6:2) intézték el.

A döntőben egy nem kiemelt egység következik. Ellenük még könnyebb lesz – mondaná a laikus, még mielőtt a neveket hallja. Ám a Williams nővéreket már csupán az eredménylistájuk alapján is tisztelni kell: Serena 22, Venus 21 WTA-versenyt nyert párosban. A testvérduó az Australian Openen négyszer, a US Openen és a Roland Garroson két-két alkalommal, Wimbledonban 2000-ben, 2002-ben, 2008-ban, 2009-ben és 2012-ben diadalmaskodtott, s nem mellékesen Sydney, Peking és London olimpiájáról is hazavitték az aranyat. Ritkán játszanak párost, de ha rászánják magukat, nem szoktak üres kézzel távozni.

Eljött talán ennek is az ideje... Szombat délután előbb a női döntőt rendezik (Serena ellenfele Melbourne-i legyőzője, a német Angelique Kerber lesz), aztán a férfi párosok döntője következik, majd Serenának a nővér oldalán újból a díszpálya publikuma elé kell lépnie. Harmincöt esztendősen fárasztó programnak ígérkezik.

Sokak szerint az életkora győzte le a férfiaknál nyolcadik wimbledoni dia­daláról (összességében 18 Grand Slam-sikeréről) álmodozó Roger Federert is. Zsinórban két ötjátszmás csata azonban túl sok volt, még az elnyűhetetlen svájci Maestrónak is, aki éppen egy hónappal 35. születésnapja előtt szaladt bele a nem várt vereségbe. Pedig minden arra utalt, hogy most összejöhet az újabb nagy trófea. Ő maga remek formában van, ráadásul „ősi" ellenfelei közül a spanyol Rafael Nadal sérülés miatt hiányzott, Djokovics pedig idő előtt búcsúzott.

Az elődöntőben a kanadai Milos Raonic (6.) legyőzhetőnek tetszett. A negyedik szett hajrájáig éltek a svájci reményei. Akkor 5:6-os állásnál 40-0-nél szerválhatott a tie-break eléréséért. Egy nyertes labdamenet, s aztán egy rövid pontvadászat – ennyi hiányzott csak a döntőhöz. Ám ekkor látványosan elfogyott az erő. Raonic ütött egy jó tenyerest, Federer zsinórban két kettős hibát, s aztán a kanadai újabb két ponttal behúzta a játszmát. A döntő szettben már az ifjú égimeszelő diktált, Federer érezhetően elfáradt. Két nappal korábban 0-2-es szett­állásról után tudott még fordítani a horvát Marin Cilic elleni thrillerben, most viszont 2-1-ről elbukta a nyerhető derbit. A kanadai 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3-ra nyert, s vasárnap Andy Murray (2.) ellen próbálkozhat a döntőben: a brit 6:3, 6:3, 6:3-ra verte a cseh Tomas Berdychet (10.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.