galéria megtekintése

Egy orvosnő mert ujjat húzni Mourinhóval

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

André Villas-Boas rövid, 2011–2012-es Chelsea-tréneri karrierjének leglátványosabb öröksége Eva Carneiro, a csapat gibraltári származású orvosa, aki a megfelelő pillanatokban sprintereket meghazudtoló sebességgel siet be a pályára, és segít a bajba került játékosokon.

A kispadon következetesen az ismert kék edzőruhában helyet foglaló, a klubot a színfalak mögött már 2009 óta szolgáló doktor az egyetlen nő a Premier League húsz együttesének stábjában. Bár megszokott látvány a futballpályákon, mindmáig a legtöbben feltehetőleg a nevét sem ismerték.

Ám ez egy pillanat alatt megváltozott. A Swansea elleni, 2-2-es döntetlenre álló, majd ezzel az eredménnyel is végződő Stamford Bridge-i találkozó hosszabbításában előbb a tribünökön helyet foglaló közönségnek és a világszerte dermedten figyelő tévénézőknek tűnt fel José Mourinho heves gesztikulálása a partvonalról a gyepre beügető Carneiro és a gyúró, Jon Fearn irányába.

A „háttérduó” az elkaszált, s ennek nyomán a földön maradó Eden Hazard ápolása miatt igyekezett a tett helyszínére, a portugál edző azonban szenvedélyesen integetett nekik, hogy forduljanak vissza, hiszen ha bemennek, Hazardnak – akárhogyan is van – mindenképpen le kell jönnie a pályáról. S a Chelsea addigra Thibaut Courtois kiállítása miatt emberhátrányban játszott, a kizárólag a pontokra koncentráló Mourinho pedig attól tartott, nyolc mezőnyjátékossal nem tudja elkerülni a „hattyúk” győzelmét jelentő gólt.

 

Később a Sky Sports kamerái előtt – majd országos napilapoknak nyilatkozva is – „naivnak” nevezte az orvosi team két tagját, akik „másképp viselkedtek volna, ha értik a futballt...” A saga következő fejezetében a 41 éves orvosnő a szociális hálón mondott köszönetet mindazoknak, akik Mourinho kirohanása után támogatásukról biztosították. Ezzel azonban csak olajat öntött a tűzre, mert a szakvezető a klub kommunikációs szabályainak megsértésére hivatkozva mind Carneirót, mind Fearnt száműzte, s a kettős a büntetést már a Manchester City elleni holnap délutáni meccsen megkezdi.

Mourinho ezzel alaposan magára haragította a futballvilág egészségügyi szervezeteit. A Premier League orvosainak szövetségétől kezdve a Medicine UK elnevezésű szervezeten át a FIFA egészségügyi főtisztviselőjéig több illetékes is a „vádlottak padjára” került páros mellé állt. A nemzetközi szövetséget képviselő Jiri Dvorak például kijelentette: „Az edzőnek semmi köze ahhoz, hogy az orvosi csoport miképpen látja el a sérülteket.” Dvorak szerint a csapatorvos „szakmai és erkölcsi kötelessége, hogy gondoskodjék a játékosok egészségéről”.

Hozzátette: a FIFA mindig is bátorítani fogja az orvosokat, hogy kizárólag maguk döntsenek az ellátás módjáról. A „Mourinho-szakértők” kezdetben azt hitték, a mester a dührohammal próbálta elterelni a figyelmet a valódi problémáról, vagyis a Chelsea harmatos játékáról, egyben saját mérgét vezette le, amiért a „kékek” – szemben hazai riválisaikkal – mindeddig passzív szemlélői voltak az aktuális átigazolási időszaknak.

Ám a hét folyamán nyilvánosságra hozott videofelvétel – melyen a tréner láthatólag perlekedik Carneiróval a partvonalon – azt bizonyította, hogy az ellentétet komolyan kell venni. Mourinho állítólag már korábban sérelmezte, hogy az egészségügyiek nem találtak megoldást Diego Costa visszatérő térdpanaszára. Előkerültek olyan esetek tanúi is, amikor Mourinho egyszerűen lekurvázta a doktornőt. Maguk a játékosok pedig – a hírek szerint – egyenesen zavarba ejtőnek tartják a „dögös” jelzővel illetett orvos rendszeres jelenlétét az öltözőben.

Eva Carneiro tavaly a csapatkapitány John Terryvel
Eva Carneiro tavaly a csapatkapitány John Terryvel
Darren Staples / Reuters

Ha Carneiro és Fearn a brit sajtóra – mások mellett a Guardianre – hallgat, akkor fontolóra veheti, hogy megaláztatását a munkaügyi diszkriminációra szakosodott jogászokra bízza. Miután a menedzsment a klub irányelveire hivatkozva egész héten nem kommentálta a történteket, a megbabonázott közvélemény a Chelsea pénteki sajtótájékoztatóján remélt bocsánatkérést Mourinho részéről. Erre legfeljebb annyiban került sor, hogy az edző többször is elismerését fejezte ki az egészségügyi személyzet munkája iránt.

Ugyanakkor megismételte: a stáb és közte „nézeteltérések” akadtak, ezért tartja magát korábbi döntéséhez, miszerint Carneiro és Fearn nem utazik a csapattal a City elleni meccsre. Apró előrelépés, hogy most már nem zárta ki, ez a helyzet később változhat...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.