galéria megtekintése

Orosz jégrevü

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Tombolva ünnepelték aranyérmüket az olimpiai kudarcot hamar kiheverő, a hoki világbajnokságot megnyerő sztárok.

Kiskölyök örül így, amikor megkapja ez első bringáját. Vagy – hogy kellőképpen korszerűek legyünk – az okostelefonját.

Aranycsapat
Aranycsapat
Tatyana Zenkovich / EPA

Az orosz hokiválogatott játékosait tényleg majdnem szétvetette a boldogság vasárnap késő este a pompás minszki jégpalotában az után, hogy utoljára szólalt meg a duda a finnek elleni döntőben, és immár visszavonhatatlanná vált: ők nyerik a világbajnoki címet. Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals szuper spílere cikázott le s föl a jégen, láthatóan azt se tudta, hogyan teljen be a gondolattal: végre megint sikerült! De Viktor Tyihonov, a kivételesen hatékony szentpétervári csatár is tombolva csapkodta ütőjével a jeget, ahogyan Jevgenyij Malkinnak, a Pittsburgh Penguins klasszisának is fülig ért a szája. És az édes pokol akkor szabadult csak el igazán, amikor megérkezett a lelátóról Oleg Znarok, az eltiltása miatt a tribünre száműzött szövetségi kapitány, majd a fiúk a levegőbe dobálták a sikeredzőt. Vlagyiszlav Tretyak, minden idők legnagyszerűbb kapusa, az Orosz Jégkorong Szövetség elnöke a díjátadó pulpitusán mosolygott, mint a vadalma, Vlagyimir Putyin elnök meg – Alekszander Lukasenko fehérorosz nagyfőnök társaságában – a díszpáholyban konstatálta elégedetten: a legutóbb két éve vb-győztes Oroszország újra nagy volt, sőt messze a legnagyobb.

 

A „szbornaja” 5:2-re intézte el a finneket. Hozzá kell tenni, hogy – a háromgólos különbség dacára – remek csatában. A csoportküzdelmeket csupán negyedikként záró északiak az egyenes kieséses szakaszban túljutottak Kanadán, valamint Csehországon, és a harmadik harmadig egyenrangú partnerei voltak az orosz különítménynek. Tyihonov és társai öt góljukból négyet létszámfóros szituációban értek el, amiből egyenesen következik: a rivális hokisai aligha foglalják imába a játékvezetők nevét. A meccsnek amúgy is sajátos keretet adott a feszültség: a háromszor húsz perc kezdetén kis híján nagy bunyó kerekedett Ovecskin jól irányzott, fejre mért ütése miatt, a végén meg az akkorra kilátástalan helyzetbe került finneknél szakadt el a cérna.

Az oroszok különleges örömére egyébként magyarázatul szolgálhat, hogy az év elején súlyos kudarc érte őket: Szocsiban, a téli olimpia vendéglátóiként még a legjobb négyig sem sikerült eljutniuk. A traumát azonban gyorsan kiheverték, és fölényes győzelmet arattak a minszki sportági ünnepen. Veretlenül, valamennyi mérkőzését a rendes játékidőben megnyerve lett világbajnok a jelenleg kétségkívül legerősebb társaság, amelynek játékosai biztosan könnyedén megbocsátották a nemzetközi vezérkarnak, hogy a vb MVP-je nem az aranyérmes soraiból került ki: a legértékesebb hokis címet ezúttal egy kapus, a finnek leghátsó embere, Pekka Rinne érdemelte ki. A krónikához tartozik még, hogy a bronz a svédeké lett, miután a harmadik helyért rendezett találkozón 3:0-ra verték a cseheket, s persze az a korábbi hír is, hogy az A osztálytól a kazahok és az olaszok búcsúztak el. Az ukrán, a japán és a lengyel csapaton kívül e két válogatott lesz a magyar együttes ellenfele a jövő évi Divízió I-es eseményen, ám egyelőre kérdéses, hogy honfitársainknak a vetélytársak kiléte vagy a helyszín miatt kell-e jobban aggódniuk. Tekintve, hogy a nemzetközi szövetség illetékesei a két pályázó, Krakkó és Donyeck közül az utóbbi kandidálására bólintottak rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.