galéria megtekintése

Örök másodikok?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 06. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Miközben Görbicz Anita kézilabdázó terhessége vezető hírként szerepelt az ország valamennyi sportrovatában, több sportágban még mindig legyintenek a nőkre. Pedig megannyi alkalommal bebizonyosodott már: ha egy sportág műveléséhez támogatást kaptak, hamar ugrásszerű fejlődést értek el a hölgyek.

Lapunknak Torma Ágnes, a magyar röplabda legendás alakja nemrégiben így fogalmazott: „A kézilabda és a röplabda ugyanonnan indult: 1980-ban, a moszkvai olimpián mi egy szettel kaptunk ki a bronzmeccsen, ők szintén negyedikek lettek. De nézze meg, hová jutott az a sportág azóta!”

Valóban: a női kézilabda saját jogán népszerű hazánkban, s csak a legritkább esetben jut eszébe bárkinek a férfiszakág legjobbjaihoz hasonlítani a hölgyeket. (Ahogyan a női úszók és az atléták is „kompatibilisek”.) A kajakozó lányoknak sincs okuk panaszra: sikereik után valóságos nemzeti hősökként ünneplik őket a drukkerek.

Ugyanilyen elfogadott a nők szereplése a páston: Nagy Tímea olimpiai és világbajnok párbajtőröző például egyetlen nőként kerülhet be az idén a Halhatatlanok Klubjának tagjai közé. Őt szokták példaként említeni akkor is, ha az anyaság és a sport viszonyát vizsgálják, Nagy ugyanis mindkét olimpiai bajnoki címét szülés után nyerte.

 

Az elfogadottság kulcsa a siker, ám ezzel a 22-es csapdájához érkezünk. Elvégre jó eredmény nem jöhet létre megfelelő feltételek nélkül. Ha nincs idő profi edzésmunkára, mert túlórázni kell az irodában, ha nem jut pénz edzőfelszerelésre, mert a klub nem állja azt, és különben is, kell a gyereknek sítáborra, akkor vajon hogyan lehetne kiemelkedően teljesíteni?

Egy nő és egy férfi. Serena Williams és Rafael Nadal
Egy nő és egy férfi. Serena Williams és Rafael Nadal
Miguel Medina / AFP

Jellemző, hogy amíg a siralmas magyar férfifutballba eredmény nélkül ömlenek a forintmilliárdok, az amatőr státuszú MTK az utóbbi négy esztendőben zsinórban a női Bajnokok Ligája főtáblájára jutott. (Azon a többség profi vagy félprofi.) Sosem tudjuk meg azt sem, hogyan alakult volna a labdarúgás története, ha az első világháborúból visszatérő férfiak nyomására az angol szövetség nem tiltja ki pályáiról – egészen a hetvenes évekig! – a harcok alatt a stadionokban őket helyettesítő és roppant népszerűségre szert tevő nőket. (Ugyanez a szövetség manapság fontmilliókat áldoz a női futball fejlesztésére.) A rossz nyelvek szerint a vízilabda az a sportág, amelyben talán a legnagyobb különbség mutatkozik a fér fiak és a nők játéka között. Ám Faragó Tamás, a póló Peléje szerint ez mind kevésbé állja meg a helyét. „A különbség, amely a két nem játéka között húsz-harminc éve óriási volt, manapság egyre inkább elmosódik – mondja. – Bizonyos értelemben látványosabb vízilabdát is produkálnak a lányok, a férfiak pólója ugyanis elment az erő, a kondíció irányába. Mivel a nők meghatározott ponton túl e tekintetben nem fejlődhetnek, a technika került náluk előtérbe, ami nézőbarát játékot eredményez.”

Az egykori Magyar Nőpárt honlapján ma is megtaláljuk azt a hazánkban meglehetősen szokatlanul szókimondó interjút, amelyben Fábiánné Rozsnyói Katalin, a magyar kajaksport nagyasszonya így fogalmaz: „Mindenütt a férfiakkal kellett megküzdenem. Soha nem hagytam magam, tíz körömmel harcoltam a sportoló lányokért.” Megjegyzi: jó néhány élsportoló nő kénytelen volt megalkudni, a sportot később otthagyni. „Sokan jelzik, hogy mindig szurkolnak nekem, mert te kiálltál és kitartottál!”

Ne gondoljuk azonban, hogy csupán fizikai gátról volna szó a két nem között. Garri Kaszparov sakkozó például bicskanyitogató szavakkal illette a fiatal Polgár Juditot 1990-ben, aki akkor már egy éve – és onnantól huszonöt esztendőn át – vezette a női világranglistát: „A természet ellene dolgozik, és nagyon gyorsan. Fantasztikus sakktehetsége van, de csak egy nő. Mindennek oka a női szellem fogyatékossága. Egyetlen nő sem bír ki a sakkban hosszabb küzdelmet.” (Polgár később legyőzte Kaszparovot.)

Nem segít a helyzeten, hogy az olimpiai műsorba a nők csak a férfi ak kárára tudnak bekerülni bizonyos versenyszámokban vagy sportágakban. A 2012-es londoni olimpia volt az első, amelyen valamennyi részt vevő országnak volt női képviselője. (Nem árt felidézni: az 1996-os atlantai játékokon még huszonhat országnak nem volt.) Ám még Londonban is harminccal kevesebb aranyérmet akasztottak női, mint férfinyakba. Ami a téli olimpiát illeti, Szocsiban végre a női síugrók is versenyezhettek. Megdolgoztak érte: 1998 óta bombázták petíciókkal a NOB-ot...

Ám a sportágak jellemzőinek meghatározása változatlanul a férfiak szemszögéből történik. Bár az olimpiai mozgalom mottója a „gyorsabban, magasabbra, erősebben”, a női sportot tízből kilenc esetben a gyengébb, lassabb, alacsonyabb jelzőkkel írják körül. Holott elegendő volna a citius, altius, fortius analógia mentén levonni az egyetlen helyes következtetést: az ember – akár férfi, akár nő –törekedjék az ön maga lehetőségeihez képest elérhető legjobb teljesítményre. S értékeljék is a szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.