galéria megtekintése

Olasz meló, magyar virtus

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 14. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Bomba meglepetésre olasz házi döntőt rendeztek női egyesben az év utolsó Grand Slam-tornáján, a US Openen, s azt a 33 éves Flavia Pennetta nyerte Roberta Vinci ellen. De nemcsak az itáliaiak ünnepelhettek, hanem mi, magyarok is, hiszen a junior lányok mezőnyében Gáldi Dalma diadalmaskodott.

Filmbe illő, álomszerű történet az idei US Open női versenye. S a mesének van magyar részese is, a juniorok között vitézkedő balatonfüredi tinédzser, Gálfi Dalma, aki napra pontosan egy hónappal 17. születésnapja után vasárnap egyéni döntőt játszhatott Flushing Meadow híres stadionjában.

De haladjunk időrendben, s adjunk elsőbbséget a felnőtt hölgyeknek. Annál is inkább, hiszen Gálfiról, az elődöntős Stollár Fannyról hallunk még bőven, ám a szombati főszereplők – mindketten túl a harmincon – lassan lelépnek a pódiumról. Sőt: az újdonsült US Open-bajnoknő, a 33 esztendős Flavia Pennetta be is jelentette, hogy az idény végén befejezi pályafutását.

Tudja, mikor kell abbahagyni. A csúcson. Akárcsak a francia Marion Bartoli azt követően, hogy 2013-ban wimbledoni bajnokká avatták. Az a történet némiképp hajaz a mostani olasz sztorira. Hiszen Flavia kisasszony is meglehetősen váratlanul került a fókuszba – annak ellenére, hogy évtizedek óta ott van a sztárversenyzők mögötti „másodvonalban”.

 

Az elmúlt öt esztendőben csak két WTA-viadalt nyert, Grand Slam-tornán 49 alkalommal indult, ám még az elődöntőig sem jutott. Erre most az aranymeccsen 7:6, 6:2-re megverte a nagy viadal fináléjában szintén először szereplő honfitársát, Roberta Vincit, aki az elődöntőben az év szenzációját szolgáltatva elhúzta a címvédő világelső Serena Williams nótáját.

Pennetta a csúcson vonul vissza az év végén
Pennetta a csúcson vonul vissza az év végén
Mike Segar / Reuters

Kiszámíthatatlan koreográfia szerint alakult az esztendő záró Grand Slam-viadalának női versenye. Indult azzal, hogy tizenegy kiemelt nem élte túl a nyitó fordulót, folytatva azzal, hogy csak három top 10-es játékos maradt a legjobb harminckettő között, s ez Serena számára még inkább kikövezte a tornagyőzelemhez vezető utat.

Főként az után, hogy nővére, Venus is félreállt az útból, a kanadai Eugenie Bouchard pedig öltözői balesete miatt átadta a szereplés jogát Vincinek.

De aztán jöttek az olasz napok, melyek kedvéért még Matteo Renzi kormányfő is átrepülte az óceánt. A talján virtus derékba törte Serena álmait, a kétszeres wimbledoni bajnok cseh Petra Kvitova (5.) és a második kiemelt román Simona Halep reményeit. Soha két olasz, soha két harminc fölötti teniszező, soha két ilyen alacsony rangsorszámú finalista nem volt a Grand Slam-történetben: Vinci nem volt kiemelt, Pennetta 26. legjobbjaként kezdte a sorozatot.

Biztos, hogy nem ez volt minden idők legjobb US Open-döntője, mégis sokáig emlékezni fogunk az olasz előadásra. Nem annyira a teniszprodukció miatt, hanem annak okán, milyen váratlan, szép jelenetekkel tudja megajándékozni a szereplőket és a nézőket ez a játék. Barátság, mosoly, sportszerűség, példás karrier – ezek lehetnek a kulcsszavak.

Olyan találkozó volt ez, amelyen mindkét résztvevő tudta, hogy pályafutása csúcsát jelenti a fellépés, függetlenül attól, hogy az milyen eredményt hoz.

A bajnoknő, Pennetta most 3,3 millió dolláros csekket mutathat fel „hozományként” vőlegényének, a szakmában szintén eredménnyel ügyködő Fabio Fognininek. S elhangzott az ígéret is, hogy a nyolcadik helyre előrelépve a világranglistán az év végi WTA-vb lesz az utolsó profi fellépése.

A 32 esztendős Vinci még nem búcsúzott az amerikai publikumtól, az ötszörös Grand Slam párosbajnok 1,6 milliós jutalmával hazatérve úgy nyilatkozott: fiatalos lendülettel folytatja karrierjét.

S akkor most térjünk vissza valóban a fiatalokhoz. Gálfi Dalma, a magyar teniszsport első US Open-döntőse – s immár bajnoka! – abban a tudatban lépett pályára, hogy az eredménytől függetlenül hétfőtől ő vezeti a juniorok világranglistáját.

Aztán az első játszmában szettlabdát hárítva nyert, majd a másodikban sem remegett meg a keze, amikor a bajnoki címért szerválhatott az amerikai Kenin ellen, s végül 7:5, 6:4-es sikerrel szerezte meg a trófeát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.