galéria megtekintése

A világ kedvéért Dubait is eljátszanánk Budapesten

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Miközben a Dagály mellé álmodott úszópalota építésével kapcsolatban kételyek sora fogalmazódik meg, a 2021-re elnyert, ám végül is 2017-ben rendezendő budapesti „vizes” vb szervezőihez megérkezett a nemzetközi szövetség 82 oldalas követelményrendszere. Gyárfás Tamás elnök nem tagadja, hogy a következő két évben problémák sora vár megoldásra, s nem csak a FINA-kódexben foglaltak miatt.

Miután a parlament kedden döntő többséggel fogadta el a kifejezetten a vb miatt alkotott törvényt, Gyárfás Tamás elismerte, szükség lett volna előzetes vizsgálódásra, hatástanulmányra, ám az idő rövidsége ezt nem tette lehetővé. Lapunknak úgy fogalmazott: ha minden marad a régiben, és hat év jut az előkészületekre, akkor az utolsó bokor helyét is alapos megfontolások után választják ki, az új helyzetben azonban fejest kellett ugrani a sötétbe.

Van felhajtás... A „vizes” világbajnokság megnyitója 2013-ban Barcelonában
Van felhajtás... A „vizes” világbajnokság megnyitója 2013-ban Barcelonában
Gustau Nacarino / Reuters

Vagy inkább a szürkületbe, mert 2021-re kiszemelt rendezőkként „nem ismeretlen szituációba keveredtünk, hanem csupán lecsaptunk a kínálkozó lehetőségre”.

 

Az elnök azt mondja, megérti a kétkedőket, akik amiatt aggódnak például, hogy földtanilag alkalmas-e a Duna közelében fekvő terület az uszodamonstrum helyszínéül,

de ő nyugodt, mondván, a kivitelezői pályázat nyertese nyilván tudja, mire vállalkozik, ráadásul „ma már Dubaiban a tenger közepébe is épülnek felhőkarcolók”.

Persze felvetődik az a kérdés is, hogy mivel a vb leglátványosabb programját, az óriás-toronyugrást a folyóban, a Parlament és a Vár között tartanák, a légi bemutatóval és talán még tűzijátékkal is megspékelt attrakció vajon mennyivel terheli meg a költségvetést. Gyárfás elmondja, hogy a High Diving kiadásait az eredeti (85 millió dolláros) büdzsé tartalmazza, nincs szó tehát pluszteherről. „Ugyanakkor fantasztikusan látványos lesz a műsor; ehhez a konkrét helyszínt egy vízforgató és -melegítő berendezéssel ellátott ultramodern, vas- és acélszerkezetes medence szolgáltatja, amely a verseny idejére a Dunába kerül” – avat be a részletekbe az elnök, és hozzáteszi: a harmincméteres tornyot az idei vb házigazdájától, Kazanytól kérik „kölcsön”.

Ötlet van, csak hétpecsétes titok

De vajon mikor lesz „a verseny ideje”? – szól az újabb kérdés, mert hivatalosan egyelőre annyit tudni, hogy valamikor 2017 nyarán...

Gyárfás reakciójából kiderül, hogy a lényegre tapintottam, mert a sportvezető

a legsúlyosabb gondnak nevezi az időpont körüli mizériát.

A rendezési jogot elnyerő, majd arról lemondó Guadalajarában július 15. és 30. között tartották volna az eseményt, ám – bármennyire kézenfekvő lenne is – hazánkban ebben a periódusban lehetetlen megrendezni a vb-t. Július 28-tól 30-ig lesz a Forma–1-es Magyar Nagydíj, 23-tól 28-ig pedig Győr látja vendégül az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelyre már jóval korábban minden erejével „rámozdult” a hazai sportvezetés. Faktum az is, hogy augusztus 5-től 13-ig atlétikai világbajnokságnak ad otthont London, s két ekkora esemény nyilvánvalóan nem „ütheti” egymást, már csak a tévétársaságok jól felfogott érdekei miatt sem. Gyárfás elárulja, van ötlete a dátumra, de hétpecsétes titokként kezeli, nehogy az ügyeskedők idő előtt szállásfoglalásokba kezdjenek, ily módon felsrófolva a majdani szobaárakat...

Könnyebb a helyzet a biztosítási piacon

A jegyek beárazása miatt is főhet a szervezők feje. A 2012-es londoni játékokon 40 és 450 font közötti összeget kellett fizetni egy-egy napi belépőért, ez azonban nyilván irreális mifelénk. Gyárfás úgy véli, az elsődleges szempont, hogy mindennap telt ház legyen, ehhez kell igazítani az árakat, s kialakítani azok ideális mértékét. Elmondja, hogy hazai szurkolói klub létrehozásán dolgoznak; ennek tagjai nagy kedvezménnyel juthatnának tikettekhez.

A nemzetközi szövetség szigorú előírásokat rögzít a szponzorokkal kapcsolatban is. Egy „műfajban” csak egy támogató bukkanhat fel, ám a hazai sajátosságok ez ügyben szintén gondot okozhatnak.

Hogy mást ne mondjunk, az úszóknak az egyik, a vízilabdázóknak a másik nagy telekommunikációs cég a tradicionális partnere, s feltehető, egyiket sem veti majd szét a boldogság, ha kiderül, a másik lett a befutó.

Könnyebb a helyzet a biztosítási piacon: az idehaza meghatározó társaságok egyike már vállalta is, hogy a teljes büdzsé nyolcvanöt százalékának erejéig vállalja az esemény térítésmentes kockázatviselését cserébe azért, hogy bekerül a szűk, mindössze húsz céget tömörítő fő támogatói körbe.

FINA-kódex: milliméteres pontosság

Az említett FINA-kódexben egyébként milliméter-pontossággal megjelenik minden, ami a szervezés részleteire vonatkozik. Aki időt szán rá, elcsemegézhet a nyolcvankét oldalas (!) dokumentumban. Rábukkanhat például arra, hogy a hivatalos borítékokon és levélpapírokon „a FINA-emblémát a jobb felső sarokban, a világbajnokság emblémáját a bal felső sarokban kell elhelyezni”, vagy arra, hogy a szervezőbizottság kötelezettsége „saját költségén a megfelelő mennyiségű egyenruha biztosítása lábbelivel együtt minden munkatárs és önkéntes számára”.

Orbán Viktor és Gyárfás Tamás a 2019-es és 2021-es vizes világbajnokság rendezéséről tartott sajtótájékoztatón Barcelonában 2013. július 19-én
Orbán Viktor és Gyárfás Tamás a 2019-es és 2021-es vizes világbajnokság rendezéséről tartott sajtótájékoztatón Barcelonában 2013. július 19-én
Kovács Anikó / MTI

Megtudhatjuk, hogy a rendezőnek „saját költségén kell megszerveznie 3000 ember megfelelő helyi szállítását”, s az erre vonatkozó terveket a vb előtt legkésőbb tizennyolc hónappal be kell nyújtani jóváhagyásra a FINA-hoz.

Szó esik az anyagban a megnyitóünnepség díszőreinek pontos elhelyezkedéséről, a felvonandó zászlók méretéről, a külföldi sportvezetőket megillető szállodai szolgáltatásokról és arról is, hogy a medencetér környékét milyen színű és minőségű drapériával kell beborítani.

Semmi kétség, munkás időszak áll minden érintett előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.