galéria megtekintése

A pálya mellett született a legnagyobb magyar siker

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.

1 komment


Őri B. Péter
Népszabadság

Ha atlétáink nem szereztek is dobogós helyezést a nemrégiben véget ért pekingi vb-n, az szinte aranyéremmel ért fel, hogy Horváth Krisztina, a világ legjobb célfotóbíróinak egyike – ötven esztendő után első magyar szakemberként – bekerült a nemzetközi szövetség technikai bizottságába, amelynek tizenöt férfi mellett három hölgy is tagja lett.

– Mi a bizottság feladata?

– Az érvényben lévő szabályok és előírások felülvizsgálata, szabálymódosítási javaslatok előkészítése az IAAF tanácsa számára. A testület évente általában egyszer ülésezik, a tagok a kapcsolatot két tanácskozás között – a modern kornak megfelelően – e-mailen tartják. Egyébként négy nő pályázott, és nagyon örülök, hogy bekerültem a rangos bizottságba.

Horváth Krisztina a „boszorkánykonyhában”
Horváth Krisztina a „boszorkánykonyhában”

 

– Ha már modern kor: az időmérők az atlétikai versenyeken anno lépcsős emelvényen, kezükben stopperórával ültek, ma pedig a legkorszerűbb berendezésekkel állapítják meg a sorrendet. A leggyengébb láncszem, az ember ki lett iktatva?

– Nem teljesen. Például a startpisztoly ravaszát nem gép húzza meg. Valóban fantasztikus a fejlődés, de a végső sorrend megállapításánál még most is nagy a szerepe az embernek.

– Nagyon szoros befutó esetén az ezred másodpercnyi különbséget érzékeli a szem?

– Természetesen nem. A szakembernek a kamerák rengeteget segítenek. E berendezések a célvonal egy szűk sávját rögzítik; szinte hihetetlen, de másodpercenként akár több ezer felvétel készülhet. A fotó ezekből a csíknyi, függőleges képrészekből áll össze, nekünk a számítógépen a kurzor segítségével hajszálvékony függőleges vonalat kell a futók törzséhez állítanunk, és az időeredmény automatikusan megjelenik.

– Sok vitás esete volt?

– Szerencsére nem. A gép ugyanis nagyon pontos. 2006 óta számos nemzetközi versenyen vettem részt vezető célfotóbíróként. Elképesztő, de a kamerák képe alapján a szinte mérhetetlen távolság is észrevehető: a 2010-es dohai fedett pályás világbajnokságon a férfi hatvanméteres síkfutás negyedik előfutamában a célfotón a második és a harmadik helyezett ideje között csupán hét tízezred másodperc volt a különbség. A két évvel ezelőtti moszkvai vb-n fordult elő: férfi ötezer méteren is rendkívül szoros lett a befutó, az ezüstérmes etióp Hagos Gebrhiwett és a bronzot nyerő kenyai Isiah Koech között egyetlen ezredmásodperc döntött. Persze előfordul óvás, ilyenkor a csapat hivatalos képviselője is megnézheti a felvételt. Ezt követően eldöntheti, hogy a döntés ellen írásban fellebbez-e. A tavalyi zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon például a férfi négyszáz gát egyik előfutamában a negyedik és az ötödik, valamint a száztíz gát egyik elődöntőjében az ötödik és a hatodik helyezett között mindössze egy ezred másodperc volt a differencia. Érthető, hogy a továbbjutás miatt az érdekeltek a végsőkig elmentek, de a zsűri mindkét esetben nekem adott igazat.

– Hogyan lesz valaki célfotóbíró?

– Leginkább úgy, hogy az apukája is az volt, aki a lányát már kilencéves korában magával vitte a versenyekre. Megtetszett, amit édesapám (Horváth István, akivel még ma is lehet találkozni a versenyeken – a szerk.) csinált, én is követtem a példáját. Egyébként középiskolás koromban és az egyetemi évek alatt gyalogoltam a Honvédban. Tizenöt évesen már a nyíregyházi ifi Eb-n dolgoztam. Nemcsak nemzetközi célfotó-, hanem általános versenybíró is vagyok, így a hazai viadalokon az ugró- és dobószámoknál zászlóval jelezhetem, hogy érvényes volt-e a kísérlet. A technikai bizottságban a harmincöt évemmel én vagyok a legfiatalabb, de a húszesztendei gyakorlat sokat számított a megválasztásomban.

– Mi lesz a legközelebbi feladata?

– Tudni kell, hogy a bíráskodást nem főállásban csinálom, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályának vagyok az egyik doktora. Készülök az első olimpiámra, a riói játékokra, ahol nemzetközi célfotóbíró leszek. De ennél sokkal hamarabb, már pénteken a Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli állomásán van dolgom. Ma már a távolugrásban is video-távolságmérő eszközt alkalmaznak, most ebből a tárgyból vizsgázom, ugyanakkor a leendő nemzetközi célfotóbírókat én magam vizsgáztatom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.