galéria megtekintése

„Nem voltam biztos benne, hogy mindez megtörtént” – interjú Szász Emesével

8 komment


Őri B. Péter

Vajon az olaszok most átokról beszélnek? Női párbajtőrözőjük négy tussal is vezetett az olimpiai döntőben, ám végül ellenfele állhatott fel a riói dobogó felső fokára. Rossella Fiamingónál, a legutóbbi két vb aranyérmesénél Szász Emese jobban bírta a feszültséget, s 15:13-ra megnyerte a döntő asszót.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A Vasas párbajtőrözője Pekingben a legjobb tizenhat között esett ki, és Londonban sem remekelt: az első körben búcsúzott a küzdelmektől. Akkor azt gondolta a jelenleg harminchárom éves vívó, hogy elég volt, nem csinálja tovább, ám szerencsére másképpen határozott. Egy év múltán a budapesti vb-n harmadik lett. Ez volt negyedik világbajnoki érme: 2005-ben és 2010-ben ezüstöt, 2006-ban bronzot nyert. Győzelme után azt mondta: még nem fogta fel, hogy olimpiai bajnok lett. Most már elhiszi? – kérdeztük a hősnőt.

– Barátkozom a gondolattal. Kétszer egy órát tudtam aludni. Amikor felébredtem, nem voltam biztos benne, hogy mindez megtörtént, ezért gyorsan megnéztem az aranyérmet, és a telefonomban az üzeneteket.

 

– Volt nagy ünneplés?

– Inkább szolidnak nevezném. A csapatirodán koccintottunk, majd megnéztük Hosszú Katinka fantasztikus úszását.

– Apropó, úszás! Régen ön is szelte a habokat.

– Kisiskolás koromban néhány évig. De nagyon untam, a hosszok közben szinte az összes tanult verset és dalt elmondtam, illetve elénekeltem magamban. Amikor pedig nagyon korán kellett edzésre menni, tudtam: most kell abbahagyni.

– Szerencse, hogy áttért a vívásra. A riói versenyen végig nagyon nyugodtnak tetszett, a nehéz pillanatokban is mosolygott. Valóban nem izgult?

– Nem, mert nem volt veszítenivalóm. Akkor sem idegeskedtem, amikor Fiamingo négy tussal vezetett. Nem én voltam a döntő esélyese, az olasz lány ellen erősen negatív a mérlegem, még nagyon régen sikerült egyszer legyőznöm.

– A harmadik harmad előtt mit tanácsolt Kulcsár Győző mester?

– Azt, hogy ügyeljek arra: ne kapjak könnyű tusokat, s én irányítsam az asszót. Szerencsére sikerült.

– Az aranygép indulásáig Rióban marad?

– Nem, a vívóversenyek befejezése után, tizenhatodikán megyek haza.

– Továbbra is sűrű lesz a programja, még ha nem is kapcsolódik majd a víváshoz: az ősszel férjhez megy, s gyereket is szülne. Elődje, Nagy Tímea kétszer is gyermekáldás után lett olimpiai bajnok. Tokióban következik az ismétlés?

– Ha szükség lesz rám, szívesen  visszatérek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.