Valószínűleg nem versenyezhetnek az oroszok a riói olimpián

Valószínűleg nem vehetnek részt az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián – jelentette ki Svein Arne Hansen, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elnöke. A Brazíliában megrendezett játékok kezdetéig ugyanis feltehetően nem zárul le az orosz sportélet és vezetői ellen doppingvádak miatt indult vizsgálat.
Az orosz sportolókat azután tiltotta el a nemzetközi versenyektől a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), hogy november elején a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közzé tette több mint háromszáz oldalas jelentését arról, hogy az orosz sportban szisztematikus és rendszerszerű a doppingszerek használata.

Mint lapunk akkor megírta, írásos bizonyítékot arra nem találtak, hogy az orosz kormánynak is szerepe lenne a történtekben, ugyanakkor naivitás volna azt gondolni, hogy a felfedezett tevékenységek az orosz kormányzati hatóságok világos vagy hallgatólagos jóváhagyása nélkül történtek volna. Az ügynökség szerint Vitalij Mutko sportminiszter maga rendelte el bizonyos doppingminták manipulálását.

Mint írják, a 2012-es londoni olimpiát „gyakorlatilag szabotálták” az oroszok. Bár számos sportolójukat kellett volna doppinggyanú miatt eltiltani, az orosz szövetség semmit sem tett. Oroszország 24 aranyérmet szerzett akkor.

Az IAAF ellenőrei januárban látogatnak Oroszországba, hogy ellenőrizzék a sportban folyó reformokat, ám annak eredményéről csak március végén, cardiffi találkozójukon számolnak majd csak be. Ez pedig alig öt hónappal a Rio de Janeiróban megrendezendő nyári játékok előtt van. Ezért Hansen úgy véli, nincs sok esélye az oroszoknak, hogy addig minden követelménynek eleget tesznek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.